
"ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ" ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
- ια επικίνδυνη τακτική εργαλειοποίησης του ζητήματος που έχει προκύψει στη Ροδόπη με τη φερόμενη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές του Μαΐου φαίνεται πως υιοθετείται τις τελευταίες ώρες για μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται όλη η αλήθεια του θέματος.
Η όλη συζήτηση περί παρέμβασης του προξενείου άνοιξε μετά τις δηλώσεις της γνωστής δικηγόρου Κομοτηνής και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένης Λαφτσή. Αυτό όμως που σκοπίμως ή μη παραλείπεται είναι πως η κυρία Λαφτσή, εκτός από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και σύζυγος του πρώην βουλευτή του κόμματος στην περιοχή, Τάκη Χαρίτου, που έχασε τη βουλευτική έδρα από τον μειονοτικό συνυποψήφιό του Φερχάτ Οζγκιούρ.
Συνεπώς, εάν κάποιος δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, δεν είναι σε θέση να κρίνει την αντικειμενικότητα των δηλώσεων της κας Λαφτσή. Εάν, δηλαδή, αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα ή οι δηλώσεις της είναι προϊόν πικρίας, εξαιτίας της απώλειας της βουλευτικής έδρας τού συζύγου της.
Σε κάθε περίπτωση, από συγκεκριμένα ΜΜΕ αλλά και από τοπικά στελέχη παρατηρείται μια επιλεκτική ευαισθησία σχετικά με τη φερόμενη παρέμβαση του προξενείου μόνο σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας πως και το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δύο μειονοτικούς βουλευτές στη Θράκη. Εδώ δεν ισχύει η παρέμβαση του προξενείου;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής Ξάνθης Μπουρχάν Μπαράν. Ο συγκεκριμένος μειονοτικός βουλευτής, που εκλέγεται δεύτερη φορά με το ΠΑΣΟΚ, είχε πρόσφατα κατηγορηθεί από τον βουλευτή της Ν.Δ., Τάσο Χατζηβασιλείου, πως αποκαλεί τη μειονότητα «τουρκική» και πως συμμετείχε παρασκηνιακά στις εκλογές για τον νέο ψευδομουφτή Ξάνθης, δηλαδή αυτόν που δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία.
Βέβαια, τώρα, όσοι επενδύουν στην αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική αντικατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει πιο ελαστικοί ως προς τη συμπεριφορά του κ. Μπαράν. Για να είμαστε καθαροί, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση μπορεί να προσκομίζει μικροκομματικά οφέλη πρόσκαιρα σε ορισμένα κόμματα αλλά παράλληλα μπορεί να αποβεί και μοιραία σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή στην περιοχή και την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων.
Ανθιμος κατά Νίκης
Χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα και καταστάσεις, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος με δήλωσή του παίρνει θέση για την περιλάλητη προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος στη Ροδόπη από το τουρκικό προξενείο, ενώ παράλληλα στηλιτεύει το κόμμα Νίκη, φωτογραφίζοντάς το σαφώς αλλά χωρίς πάλι να το κατονομάζει. Το συγκεκριμένο κόμμα, που αυτοσυστήνεται ως ασπαζόμενο τη φιλοπατρία και την πίστη, έχοντας ως οδηγό του την ελληνορθόδοξη παράδοση, φαίνεται πως είχε ισχυρή υποστήριξη από μονές της Β. Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, στη δήλωσή του ο μητροπολίτης κάνει λόγο για «χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις, που εμφανίσθηκαν στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητος στον Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων. Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων», καταλήγει ο Ανθιμος.
Εμείς δεν θα διαφωνήσουμε με την άποψη του μητροπολίτη. Κανείς δεν θα πρέπει να εργαλειοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Ούτε το κόμμα Νίκη ούτε, όμως, πολλοί τοπικοί παράγοντες οι οποίοι -με... ευλάβεια, είναι η αλήθεια- φροντίζουν μετά από κάθε επίσκεψή τους στην εκκλησία να γεμίζουν τα social media με κατανυκτικές φωτογραφίες τους. Ποιο είναι το αληθινό κίνητρο πίσω από τέτοιες πρακτικές; Μήπως οι ψήφοι ή έστω η εύνοια και η συμπάθεια των χριστιανών ψηφοφόρων; Τι σχέση έχουν, σε τελική ανάλυση, όλα αυτά με την αγνή θρησκευτική πίστη;
Σχόλια - Facebook Comments