....

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

«Μαύρος κύκνος» ή Black Swan είναι επαναστατικό drone, που μπορεί να προσγειώνεται σε σύντομες και μη ασφαλτόστρωτες πίστες και να προμηθεύεται εμπορεύματα από και μέχρι απομακρυσμένα και δύσκολα προσιτά σημεία του πλανήτη με 80% χαμηλότερα έξοδα από τα τωρινά αεροπλάνα. Η βουλγαρική καινοτομία παρουσιάστηκε στα τέλη του 2021 στο αεροδρόμιο «Σόφια» από τους ίδιους τους δημιουργούς της – τους αδελφούς Σβίλεν και Κωνσταντίν Ράνγκελοβι. Στο μεταξύ, η επεξεργασία προσέλκυσε την προσοχή δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεκπεραίωσης αποστολών στον κόσμο. Αναμένεται οι πρώτες εμπορικές πτήσεις του BlackSwan να ξεκινήσουν στα μέσα του 2022 από τα αεροδρόμια στη Λιέγη της Γαλλίας και την Μπρέσια της Ιταλίας.

Το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι καρπός των 7χρονων προσπαθειών της ιδρυμένης από τους αδελφούς Σβίλεν και Κωνσταντίν Ράνγκελοβι τεχνολογικής εταιρείας startup. Περισσότερα για το αεροπλάνο μαθαίνουμε από τον Σβίλεν Ράνγκελοφ:

«Ως προς την εμφάνιση του μοιάζει πολύ με συνηθισμένο αεροπλάνο. Μόνο δεν έχει καμπίνα του πιλότου. Ο άτρακτος του αεροσκάφους είναι μήκους 8 μέτρων και έχει κινητήρα με έλικα με 140 ιπποδυνάμεις, στημένο μπροστά στον άτρακτο. Έχει δύο φτερά με συνολικό άνοιγμα 16 μέτρων.»

«Μαύρος κύκνος» είναι μεταφορά, που αφορά απρόβλεπτα γεγονότα με μεγάλη κοινωνική ή οικονομική επίδραση στην κοινωνία. Ακριβώς τέτοια επίδραση αναμένεται να προκαλέσει το βουλγαρικό μίνι αεροπλάνο στη σύγχρονη βιομηχανία μεταφοράς φορτίων. «Οι καινοτομίες είναι πάντα πολύ ακριβές, εμείς όμως διεισδύουμε στην αγορά με καινοτομία, που είναι φθηνή και προσιτή για μαζική παραγωγή», εξηγεί ο Σβίλεν.

Το καινοτόμο μέσο μεταφοράς μπορεί να μεταφέρει έως 350 κιλά και να διανύσει μαζί τους έως 2 500 χιλιόμετρα. «Για παράδειγμα μπορούμε να πετάμε από τη Σόφια μέχρι τη Βάρνα για 2 λέβα το κιλό και να διανύσουμε αυτή την απόσταση για 2 ώρες», συμπληρώνει ο Σβίλεν. Ο ίδιος είναι οικονομολόγος. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια, στη συνέχεια τελείωσε τη μόρφωσή του στις ΗΠΑ, ενώ ο άλλος αδελφός, Κωνσταντίν, είναι αεροδιαστημικός μηχανικός. Η ιδέα για το ασυνήθιστο μίνι αεροπλάνο γεννήθηκε πριν από 7 χρόνια σε μια συζήτηση μεταξύ των δύο αδελφών. 

«Ο αδελφός μου ζούσε στην Ολλανδία, είχε αρχίσει δουλειά σε μια εταιρεία αεροτεχνικής μηχανικής και μια μέρα μου είπε ότι του λείπει το βουλγαρικό τυρί και ρώτησε πότε θα έρθω και πάλι να τον δω, για να του φέρω λίγο. Εγώ, αστειευόμενος, του απάντησα: «Δε θα έρθω σύντομα. Αφού είσαι μηχανικός, κάνε ένα drone, και θα σου το στείλω μαζί του!»

Σήμερα, 7 χρόνια αργότερα, η επεξεργασία τους οδεύει να αλλάξει εξ’ ολοκλήρου τις ιδέες μας για τις υπηρεσίες διεκπεραίωσης. Πρόσφατα ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της εφοδιαστικής ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αγοράσει 4000 τεμάχια του βουλγαρικού φορτηγού drone με την ιδέα να πετύχει τους στόχους του για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050. Ο λόγος; Μια πτήση του βουλγαρικού «Μαύρου κύκνου» παράγει λιγότερες βλαβερές εκπομπές από την πιο συνηθισμένη προμήθεια με λεωφορείο και η τιμή είναι η ίδια! Στο μεταξύ οι αδελφοί Ράνγκελοβι ελπίζουν σε προσεχές μέλλον δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να νιώσουν τα οφέλη από την καινοτομία τους.

Φωτογραφίες:πρ. αρχείο

Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments