....

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Άρχισαν οι επίγειες δράσεις, ενώ θα ακολουθήσει η εναέρια καταπολέμηση – Πολύτιμος βοηθός και εφαρμογή για τα κινητά αλλά και ενημερωτικές δράσεις σε πολίτες

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Άρχισε από τις αρχές Απριλίου το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας “τρέχει” το μεγαλύτερο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα 2023-2025 που υλοποιείται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες παρακολούθησης του πληθυσμού των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών. Ακόμη, περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού και αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων) καθώς και του αστικού συστήματος στο σύνολο της Περιφέρειας. Ήδη από τις αρχές Απριλίου άρχισαν οι πρώτες επίγειες εργασίες που υλοποιούνται από ένα σύνολο σαράντα συνεργείων, τα οποία υποστηρίζονται από ομάδα είκοσι επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν την πορεία του έργου σε κάθε φάση εξέλιξης, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων όποτε αυτό απαιτείται. Ακόμη, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στόχος μας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ιού Δυτικού Νείλου και μηδενικούς θανάτους. Και φυσικά να υπάρξει μείωση της όχλησης», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρία (Μελίνα) Δερμεντζοπούλου. Όπως εξήγησε «κάθε μέρα συνεργεία προβαίνουν σε εργασίες σε διάφορα σημεία», ενώ αργότερα θα γίνει και η εναέρια καταπολέμηση με τη χρήση ελικοπτέρων σε 280.000 στρέμματα στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών, όταν αυτό απαιτείται.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας» - Και δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή

koynoypia_efarmogi.jpg

Η κυρία Δερμεντζοπούλου τόνισε πως χρησιμοποιούνται όλα τα εργαλεία που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα χέρια της. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή «Mosquito Vision» που παρέχει καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). «Είναι κάτι που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Σιγά σιγά το γνωρίζουν όλο και περισσότεροι πολίτες και με την βοήθεια και του Τύπου και των ΜΜΕ ελπίζουμε να γίνει πιο ευρέως γνωστό. Πέρυσι είχαμε πχ περιπτώσεις που το κοιτούσαν γιατί πχ από ένα δήμο σχεδίαζαν να κάνουν ένα πανηγύρι ή κάποιος ήθελε να κάνει ένα γάμο και ήθελαν να ξέρουν αν θα έχει κουνούπια κλπ».

koynoypia_efarmogi.jpg

Να σημειωθεί ότι το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντός τους. Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https :// play. google. com / store / apps / details ? id = gr. ecodev. Mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).

Όμως πολύτιμες είναι και οι ενημερωτικές δράσεις για πολίτες. «Πηγαίνουμε σε ΚΑΠΗ, και σε σχολεία κλπ, συναντάμε ανθρώπους και τους ενημερώνουμε για θέματα που αφορούν την όχληση και την προστασία τους από τα κουνούπια. Παράλληλα διανέμουμε φυλλάδια σε δήμους και κάνουμε δράσεις δημοσιότητας. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ναι μεν η Περιφέρεια υλοποιεί το πρόγραμμα σε μεγάλες εκτάσεις όμως και οι δήμοι εντός των ορών τους έχουν δικά τους προγράμματα και μόνο αν είμαστε όλοι συντονισμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί», σημείωσε η κυρία Δερμεντζοπούλου.

Δεν παρέλειψε να τονίσει και την συμβολή του κάθε πολίτη στον αγώνα κατά των κουνουπιών. «Αυτό που λένε επιστήμονές μας είναι ότι το κουνούπι αγαπάει το νερό. Οπότε συστήνουμε στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν να αφήνουν λιμνούλες νερού στα μπαλκόνια τους γιατί και από εκεί μπορούν να γεννηθούν κουνούπια».

Τέλος σε ερώτησή σας αν οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό τους σχολίασε πως «συνήθως το τροπικό κλίμα αρέσει στα κουνούπια και οδηγεί σε αύξηση της εμφάνισής τους. Προς το παρόν έχουμε μεν ζέστη όμως έχουμε ξηρασία. Οπότε δεν έχουμε λόγο ανησυχίας. Πέρυσι πχ που είχαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο και ζέστη και βροχοπτώσεις υπήρχε μεγάλος αριθμός κουνουπιών», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

*Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments