....

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Σ/Μ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

 

 

Έναν αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε 1.327 εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα έως 18 μήνες. Το πρόβλημα ανακύπτει από τις οφειλές του ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ένα χρέος που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει αποδώσει τα απαιτούμενα ένσημα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένοι και να μην μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ.

Με έγγραφο που αποστέλλεται από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ και προς το ΚΕΑΟ, ζητείται από τους αρμόδιους φορείς να κάνουν όλες τις «εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες» προκειμένου «να απελευθερωθεί η σχετική διαδικασία και όσοι από τους εργαζόμενους θελήσουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με καθαρά ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, αφού οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης και οι οικογένειές τους, έχουν βρεθεί σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης λόγω της πολύμηνης αναστολής της μισθοδοσίας τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι επιδιώχθηκε από το υπουργείο Εργασίας, με χρήση πρόσφατης νομοθεσίας (ν.4488/2017) να υπάρξει διέξοδος στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα έγινε χρήση της διάταξης εκείνης που θεωρεί ως «βλαπτική μεταβολή της σύμβασης» την περίπτωση οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών. Έτσι θεωρητικά θα μπορούσαν με ένα εξώδικο οι εργαζόμενοι να καταγγείλουν μονομερώς τη σύμβασή τους και να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για να εγγραφούν στις λίστες των ανέργων και να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Πηγή: dailythess.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments