....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

venizelos
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η 68η Γ.Σ. του ΟΗΕ γίνεται σε μία κρίσιμη εποχή για την περιοχή μας. Δεν είναι μόνο το θέμα της Συρίας και το Παλαιστινιακό, αλλά έχουμε και προσπάθεια αναθέρμανσης του διαλόγου στο Κυπριακό. Υπάρχει κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα αυτά; Και κυρίως που βρισκόμαστε στο Κυπριακό και αν αυτό θα κυριαρχήσει στο λόγο σας από το βήμα της Γ.Σ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ξεκινάει πράγματι σε μία περίοδο έντονης αστάθειας και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι προσδοκίες των λαών της Μεσογείου για μια ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, που ξεκίνησε με την «αραβική άνοιξη», δεν έχουν δυστυχώς δικαιωθεί και παραμένει ζητούμενο για την ευρύτερη γειτονιά μας η επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικής ανάπτυξης. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της Συρίας, όπου συνεχίζεται, δυστυχώς, η αιματοχυσία και ο εμφύλιος σπαραγμός, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για όλα τα γειτονικά κράτη.

Είναι σημαντικό ότι κατά τη Σύνοδο μας στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 6-7 Σεπτεμβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ διατυπώσαμε με ενιαία φωνή μία κοινή ευρωπαϊκή θέση που καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και έκανε έκκληση για την εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας, της γνωστής ως Γενεύης ΙΙ, που θα θέσει τέρμα στην εμφύλια σύγκρουση και θα οδηγήσει σε μία πολιτική λύση του προβλήματος. Στο Βίλνιους συζητήσαμε αναλυτικά με τον Αμερικανό ομόλογο μας Τζον Κέρρυ την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στις 5 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκα το Κάιρο για συνομιλίες με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία και θέσαμε το πλαίσιο μιας παραγωγικής διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με κύριο πεδίο τα ενεργειακά θέματα. Ξεκινά, όμως, και η τριμερής πολιτική διαβούλευση Αιγύπτου - Ελλάδος - Κύπρου. Η πρώτη τριμερής συνάντηση σε Υπουργικό επίπεδο θα γίνει τώρα στη Νέα Υόρκη .

Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι νησίδες σταθερότητας. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι εξαιρετική. Στην επίσκεψη μου στη Λευκωσία στις 5 Ιουλίου συμφωνήσαμε με την Κυπριακή ηγεσία να υπάρχει μεταξύ μας ένας αυτόματος μηχανισμός διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων. Και, βεβαίως, η ανάγκη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα δεν θα μπορούσε παρά να έχει κεντρική θέση στην ομιλία μου από το βήμα της Γεν. Συνέλευσης, την προσεχή Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου.

Στο Κυπριακό, αναμένουμε να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο μία νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, η οποία, όπως έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Κατά συνέπεια, σε στενή συνεννόηση με την Κυπριακή ηγεσία, υποστηρίζουμε την διαπραγματευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, όπως δήλωσε προ ημερών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, οι συνομιλίες αυτές πρέπει να γίνουν κατόπιν ουσιαστικής προεργασίας, να είναι συνομιλίες ουσίας και όχι μια τυπική διαδικασία με τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώσατε μία πρέπουσα απάντηση στις φωνές που προσπαθούν να συνδέσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με την επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ. «Φοβάστε» μη τυχόν και υπάρξουν επιπτώσεις;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η δράση της οργάνωσης αυτής που δηλώνει απροκάλυπτα ναζιστική αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά θεσμικά όταν εμφανίζονται στα εθνικά Κοινοβούλια και διεκδικούν ρόλο ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα χωρίς να περνούν οικονομική κρίση. Αλλά και αντίστροφα, παρότι και άλλες χώρες υφίστανται τώρα τις επιπτώσεις της κρίσης, δεν εμφανίζουν φαινόμενα αντίστοιχα με τη Χρυσή Αυγή.

Η δράση εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη συντεταγμένη Ελληνική Πολιτεία. Η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και έχει ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία που τιμωρεί αυστηρά εγκληματικές πράξεις που έχουν τελεσθεί. Ταυτοχρόνως θα ενισχυθεί η σχετική ποινική νομοθεσία. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί και θα επιβληθεί.

Από εκεί και πέρα, οι θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αρχές δικαίου και κανόνες και βασίζονται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας καθενός από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μια και ο λόγος για τη Χρυσή Αυγή: Το ΠΑΣΟΚ ήταν από τα πρώτα κόμματα, αν όχι το πρώτο, που ζήτησε σκληρά μέτρα εναντίον αυτού του μορφώματος. Ωστόσο σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν σχόλια του τύπου «αφού ο κ. Βενιζέλος είναι στην κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνει μέτρα;». Τι απαντάτε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έθεσε με πολύ σαφή και ευθύ τρόπο εδώ και ένα χρόνο το ζήτημα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας βασίζονται, βεβαίως, στη συναίνεση και τη καλόπιστη διαπραγμάτευση. Έχουμε αποφασίσει με τον Πρωθυπουργό ένα καθαρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ενεργειών. Το τελευταίο τραγικό γεγονός λειτούργησε καταλυτικά.

Είναι θλιβερό και απαράδεκτο να παρατηρείται έξαρση νεοναζιστικής βίας στη χώρα που υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών αξιών και η οποία συνέβαλε καθοριστικά, καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος, στην ιστορική συντριβή του φασισμού και του ναζισμού.

Οι ακρότητες αυτές αποδοκιμάζονται από την ελληνική Κυβέρνηση και θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία που στη συντριπτική της πλειοψηφία καταδικάζει τη μισαλλοδοξία και τη βία.

Ταυτόχρονα, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες που επέτρεψαν την εμφάνιση των ακραίων αυτών συμπεριφορών. Μετά από έξι χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού και βαθειάς οικονομικής ύφεσης, που έχει οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, πρέπει να γίνει σαφές προς εταίρους και τους διεθνείς οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ότι υπάρχει ένα όριο της δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών που βρίσκονται σε μακροχρόνια ύφεση. Γι΄αυτό έχουμε πει ότι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κοινωνία. Τώρα προτεραιότητα είναι η επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ο μετασχηματισμός του κράτους σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Τώρα προτεραιότητα είναι να πιάνει τόπο, υπέρ των πιο αδυνάτων, το πρωτογενές πλεόνασμα πού πετυχαίνει η χώρα μας μετά από μεγάλα ελλείμματα επί σειρά ετών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρατε ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα τέσσερα - πέμπτα της ομαδικής αυτής προσπάθειας» ενώ υπογραμμίζετε ότι «η χώρα μπορεί να επιδείξει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην ζώνη του Ευρώ, της τάξης του 5% του ΑΕΠ». Πράγματι! Ωστόσο, πότε θα αρχίσουν να φαίνονται απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία και κατά συνέπεια στην κοινωνία; Ώστε να πιαστεί ο κόσμος από μία ελπιδοφόρα προσμονή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Η ύφεση αποκλιμακώνεται, το 2013 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, η οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και υπάρχει ολοένα και σημαντικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους. Η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά αζερικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας είναι, για παράδειγμα, μία σημαντικότατη άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 2000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Μία ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αλλά και οι μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν και το 2014 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά την παραμονή σας στη Νέα Υόρκη πέρα από τις συναντήσεις με διαφόρους ομολόγους σας, θα συναντήσετε και ομογενειακούς παράγοντες;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως. Πέραν των επαφών του που θα έχω, κατά τη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γ.Σ. του ΟΗΕ, έχω προγραμματίσει να συναντηθώ με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και με εκπροσώπους των ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την ευκαιρία της έλευσής σας στη Νέα Υόρκη, τι μήνυμα θα στέλνατε στην Ομογένεια που αγωνιά εδώ και πολύ καιρό για τα όσα περνάει η πατρίδα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στέλνω έναν εθνικό αδελφικό χαιρετισμό στους Έλληνες της Αμερικής, στους απόδημους Έλληνες, στον απανταχού Ελληνισμό.

Και ξέρω ότι οι Ομογενείς μας πονούν και αγωνιούν για την κατάσταση στην Ελλάδα, ανησυχούν για την μεγάλη ανεργία, ειδικά των νέων, και προσπαθούν και αυτοί να συνδράμουν την Ελλάδα. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση της πατρίδας και ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ξεπεράσουμε τη σκληρή οικονομική κρίση και να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω έκκληση στους απανταχού Έλληνες να έλθουν και να επενδύσουν στη χώρα καταγωγής τους. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις έχει απλουστευτεί, η Ελλάδα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των επενδύσεων, της κτηματαγοράς, του τουρισμού και της ενέργειας.

Σχόλια - Facebook Comments