....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΤ

11530_1_0

 

Eπίκαιρη ερώτηση Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημητρίου Κρεμαστινού σχετικά με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πρώην ΕΡΤ και η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Καψή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Το βασικό ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, είναι διευκρινιστεί τι θέλει η Κυβέρνηση, ποια είναι η πολιτική της όσον αφορά τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ειδικά των παραμεθορίων περιοχών, που είναι οι περιοχές εκείνες όπου υπάρχει και τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως εμπορικό ενδιαφέρον μεταξύ των όμορων περιοχών.
Χρησιμοποιώ ιδιαίτερα σαν παράδειγμα τη Δωδεκάνησο, όπου υπάρχουν πληθυσμοί κοινοί, κυρίως στα νησιά της Ρόδου και της Κω και στην απέναντι ακτή, οι οποίοι διακινούνται και οι οποίοι καθημερινώς θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στο εμπόριο και στον τουρισμό για να μπορεί να γίνεται καλύτερα η συνεργασία και η επαφή μεταξύ τους.

Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχουν και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά, όπως γνωρίζετε και γνωρίζουν όλοι, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρωτίστως είναι επιχειρήσεις και ως επιχειρήσεις σκέφτονται διαφορετικά απ’ ό,τι σκέφτεται ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός. Κατά συνέπεια, θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην συνεχιστεί η λειτουργία τους, η οποία έχει αρχίσει από τον καιρό που απελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω αν σκέφτεται η Κυβέρνηση να απομακρύνει ορισμένους από τους εργαζόμενους, αν δεν τους κρατήσει όλους, ποια μέριμνα θα λάβει γι’ αυτούς που θα απομακρύνει, αυτούς δηλαδή που δεν θα επαναπροσλάβει.
Αυτές είναι οι δύο ερωτήσεις μου και παρακαλώ τον κ. Καψή να τις απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, όπως ξέρετε, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει ένα ισχυρό δίκτυο εθνικών και περιφερειακών ραδιοσταθμών.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες της Κατεχάκη, που δεν μπορεί να βγάλει ραδιοσταθμό, έχει καταφέρει και υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένας εθνικός ραδιοσταθμός στην Αθήνα και χαίρομαι να πω ότι από την Παρασκευή υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Για την ώρα μεταδίδει μόνο μουσικό πρόγραμμα, αλλά σύντομα θα έχει και ειδησεογραφικό.
Όπως ίσως ξέρετε, βάση εκκίνησης για το σχεδιασμό της νέας ραδιοτηλεόρασης υπήρξε το σχέδιο Μόσιαλου, που προέβλεπε την σύμπτυξη των δεκαεννέα περιφερειακών σταθμών σε εννέα. Για το μεταβατικό διάστημα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και στο σχεδιασμό υπάρχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός ανά περιφέρεια καθώς και δύο ακριτικοί που έχουν παραμείνει εν λειτουργία.
Ειδικά για τη Ρόδο προβλέπεται να παραμείνει σε λειτουργία ο ραδιοσταθμός. Έχει γίνει προκήρυξη των θέσεων, αλλά όπως ξέρετε ο ραδιοσταθμός είναι υπό κατάληψη και άρα δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει.

Συνολικά στους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς υπήρχαν 310 άτομα που απασχολούνταν. Νομίζω ότι ήταν ένας μεγάλος αριθμός και κυρίως ανορθολογικά κατανεμημένος. Έτσι στη νέα ραδιοτηλεόραση θα είναι πιο λιτό το σχήμα. Και αυτό, εάν θέλετε, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, να μπορέσουμε να έχουμε το ίδιο υψηλής ποιότητας προϊόν και καλύτερο με πιο λιτή διάρθρωση.
Ένα ποσοστό –μεγάλο ποσοστό ίσως- των ανθρώπων που θα απασχολούνται στη Νέα Τηλεόραση θα προέλθει από την παλιά ΕΡΤ, αυτό όμως θα γίνει με νέες διαδικασίες απόλυτα αξιοκρατικές. Θα αξιολογηθούν όλες οι αιτήσεις από τους πρώην συνεργαζόμενους ή και από άλλους και με αυτήν τη διαδικασία θα προσληφθούν.
Κάποιοι ενδεχομένως να μην προσληφθούν στη Νέα Ραδιοτηλεόραση. Όπως ξέρετε, έχει υπάρξει ειδική ρύθμιση να πάρουν πλήρεις αποζημιώσεις, χωρίς το πλαφόν, όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν, ενώ για το ενδιάμεσο διάστημα έχουν υπογραφεί δίμηνες συμβάσεις, οι οποίες πρόκειται να ανανεωθούν τώρα. Συνολικά μαζί με κάποιες πρόσθετες προσλήψεις τεχνικών που θα γίνουν από την Προεδρία θα φτάσουμε στους 598 που θα προσλάβει η Δημόσια Τηλεόραση, οι οποίοι είναι πλήρως καλυμμένοι ασφαλιστικά και για το διάστημα αυτό αλλά και για τις τυχόν επεκτάσεις των συμβάσεων που θα γίνουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Κρεμαστινός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εάν αντιλήφθηκα καλά, θα διατηρηθεί ο σταθμός της Ρόδου. Σε τι ποσοστό περίπου –εάν το γνωρίζετε- θα παραμείνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι; Και κυρίως ποια θα είναι τα κριτήρια που θα βάλετε –εάν υπάρχουν- για την επαναπρόσληψη αυτών που πρέπει να επαναπροσληφθούν;
Και βεβαίως, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει, που έχουν μία ιστορία και οι οποίοι πρέπει να έχουν μια προτεραιότητα και αυτό το αντιλαμβάνεστε. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, -αυτό που λέγεται- ο οικονομικός περιορισμός να αποτρέψει την ουσία, αλλά η ουσία να επιβληθεί πάνω στον οικονομικό περιορισμό, εάν υπάρχει. Θα ήθελα, εάν μπορείτε, να μου διευκρινίσετε αυτά τα ερωτήματα.
Βασικά, όμως, θα ήθελα να προσθέσω ότι έχει τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία της Δημόσιας Τηλεόραση που ακόμα εξακολουθεί να είναι υποδεέστερη από την παλιά ΕΡΤ. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Τι μπορείτε να πείτε πάνω σε αυτό; Γιατί είναι κάτι που αφορά πια ολόκληρη τη χώρα. Είναι πολύ βασικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και για τα δύο ζητήματα.
Ως προς τις προσλήψεις είπα ότι η διαδικασία δεν θα είναι όπως έγινε αυτή τη φορά με κοινωνικά μόνο κριτήρια, αλλά θα είναι επί της ουσίας αξιοκρατικά κριτήρια και προφανώς σε αυτά περιλαμβάνεται και η μέχρι τώρα δημοσιογραφική πορεία, μια και αναφερθήκατε στους δημοσιογράφους, δηλαδή το έργο που έχουν κάνει, η συμμετοχή τους και εν γένει η επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Συμφωνώ, επίσης, ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στο να προχωρήσει η Νέα Τηλεόραση. Αυτήν τη στιγμή είναι ουσιαστικά όμηροι 1200 εργαζόμενοι που έχουν ζητήσει να μετάσχουν στον ενδιάμεσο φορέα και αυτό γίνεται λόγω της κατάληψης στην Αγία Παρασκευή που έχει σαν συνέπεια και το ποιοτικά υποδεέστερο πρόγραμμα από αυτό που νομίζω ότι πρέπει να παράγει μια Δημόσια Τηλεόραση.
Θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα αυτό το στοιχείο. Όσο παρατείνεται αυτή η εκκρεμότητα, τόσο και οι προσλήψεις αυτές χάνουν το νόημά τους, διότι ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει συσταθεί σαν νομικό πρόσωπο και πολύ σύντομα θα προκηρύξει τις καινούριες μόνιμες θέσεις για τη Νέα Ραδιοτηλεόραση.
Άρα, απευθύνω μία έκκληση η οποία έχει και άλλα στοιχεία μέσα βέβαια, όπως το πρόσθετο κόστος που έχει η παράταση λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης και τη φθορά σε μηχανήματα. Έχουμε για παράδειγμα περιστατικά δολιοφθορών στις κεραίες της Δημόσια Τηλεόρασης τα οποία είναι αρκετά σοβαρά. Επίσης -αυτό θέλω να το επισημάνω ιδιαίτερα- έχουμε τις ανάγκες για την κάλυψη της Προεδρίας. Εάν δεν επανέλθει η Δημόσια Τηλεόραση στην Αγία Παρασκευή, σε μικρό σχετικά διάστημα δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη της Προεδρίας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό στοιχείο, το οποίο όλοι πρέπει να το λάβουν υπόψη τους.
Να σημειώσω ότι έχουμε ένα νέο νόμο με βάση τον οποίο λειτουργεί η Νέα Τηλεόραση. Έχει κοπεί τελείως η σχέση κυβέρνησης με τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Έχουν μπει οι βάσεις ανεξαρτησίας. Όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι θα αποτελέσουν αποφάσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νομίζω ότι αποτελούν μία βάση και για τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο χτίσιμο της νέας τηλεόρασης που είναι και για το δικό τους συμφέρον. Νομίζω ότι ένας ανεξάρτητος φορέας είναι αίτημα και των εργαζομένων στην ΝΕΡΙΤ, αλλά και για την Αντιπολίτευση. Νομίζω ότι δεν είναι κτήμα της Κυβέρνησης η Νέα Τηλεόραση, αλλά είναι κτήμα του ελληνικού λαού και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ (ΑΝΕΛ): Τα γρόσια τα βάλατε στους εργαζόμενους που «απολύσατε»;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό): Μπορείτε να ρωτήσετε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ρωτήστε, διότι έχει ρωτήσει η Ένωση Συντακτών, έχει πάρει απάντηση και δεν έχει πει τι απάντηση έχει πάρει και συνεχίζει να συκοφαντεί.

Σχόλια - Facebook Comments