....

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!

EDT

 

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για την Τροπολογία 874 αναφορικά με την Δημόσια Τηλεόραση!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αν και δεν μετέχω στο Σώμα αισθάνομαι υποχρέωση να εκφράσω την υπερηφάνειά μου για τα μέτρα που παίρνετε για την προστασία της δημοκρατίας και νομίζω ότι σ’ αυτό συμφωνεί μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, δεν θα μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Θα μιλήσω για ένα άλλο ζήτημα, την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ. Στεναχωρήθηκα για τις βαριές κατηγορίες που απηύθυνε ο κ. Αναγνωστάκης και γενικότερα για τον τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί η προσπάθεια να στήσουμε τη νέα τηλεόραση.
Ξέρετε καλά -νομίζω οι περισσότεροι από εδώ μέσα- ότι από την πρώτη στιγμή ήμασταν ανοικτοί στη συνεργασία χωρίς το παραμικρό πολιτικό ή άλλο κριτήριο στη συμμετοχή. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση και στεναχωριέμαι να πω ότι υπήρξε μεγάλη προκατάληψη και μερικές φορές με ψεύδη προσπάθεια να υποτιμηθεί όλη αυτή η επιχείρηση του στησίματος της νέας τηλεόρασης που δεν είναι υπόθεση της Κυβέρνησης, αλλά είναι υπόθεση όλων μας.
Τώρα θα αναφερθώ στα συγκεκριμένα. Η τροπολογία αυτή παρά τα όσα της καταμαρτυρήσατε, κύριε Βουλευτά, προσπαθεί να κάνει μερικά πολύ αυτονόητα και πρακτικά ζητήματα. Το πρώτο είναι να μπορεί η Δημόσια Τηλεόραση να συνάπτει συμβάσεις έργου με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Μέχρι τώρα η ΕΡΤ -και αυτό ήταν βασική πηγή κακοδαιμονίας της- δεν μπορούσε να υπογράψει σύμβαση έργου με δημοσιογράφο ή με καλλιτέχνη. Γιατί; Γιατί ο νόμος προέβλεπε ότι αν έχει οργανική θέση δημοσιογράφου δεν μπορεί να συνάπτει και σύμβαση έργου. Τι μπορούσε να κάνει; Μπορούσε να συνάπτει συμβάσεις εργασίας, οι οποίες όμως είχαν σαν όριο τα δύο χρόνια. Μπορούσαν να ανανεωθούν μία φορά από ένα χρόνο με όριο τα δύο χρόνια.
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα». Ήταν μια πάρα πολύ καλή εκπομπή, αυτοχρηματοδοτούμενη, που πρόβαλλε τον ελληνικό τουρισμό, πρόβαλλε την περιφέρεια, κι η οποία διακόπηκε. Ξέρετε γιατί διακόπηκε; Διότι δεν μπορούσε να ανανεωθεί η συνεργασία με τους συντελεστές της, γιατί ήταν με σύμβαση εργασίας, και σταμάτησε.
Ξέρετε ποιων άλλων η συνεργασία διακόπηκε; Διακόπηκε του κ. Αρβανίτη, ο οποίος έκανε την πρωινή εκπομπή, διακόπηκε του κ. Πολίτη….
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Ε, όχι και διακόπηκε!
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης): Δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας παρακαλώ!
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Εδώ κατοικούμε όλοι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης): Απευθύνεστε σε άνθρωπο ο οποίος έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του κ. Αρβανίτη να κάνει την εκπομπή παρ’ όλη την κριτική που και εγώ του ασκούσα. Δεν μπορούσε, όμως, να συνεχίσει να εργάζεται στην ΕΡΤ, γιατί είχε εξαντλήσει τη διετία, όπως δεν μπορούσε κι ο κ. Πολίτης, όπως δεν μπορούσε και η κ. Στάη, η οποία με περιγραφή διορίστηκε ως προσωπικό ειδικών θέσεων. Αυτό γινόταν. Για να έρθει ένας συνεργάτης απ’ έξω να κάνει μια εκπομπή έπρεπε ή να γίνει μόνιμος ή να γίνει εξωτερική παραγωγή και να παραγραφεί η νομοθεσία ή να μην γίνει αυτή η συνεργασία. Είχαμε το φαινόμενο να προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου για μια εκπομπή, η οποία όταν τελείωνε μετά ο δημοσιογράφος διαμαρτυρόταν γιατί έμπαινε «στο ψυγείο».
Αυτά δεν γίνονται σε καμμία τηλεόραση του κόσμου. Αν θέλετε ρωτήστε ανθρώπους από το κόμμα σας, που έχουν εμπειρία από αυτόν τον τομέα, πώς είναι δυνατόν ραδιοφωνικοί παραγωγοί με μια εκπομπή είτε καθημερινή ή εβδομαδιαία να είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου. Δεν γίνεται. Αυτό και μόνο το στοιχείο θεραπεύει η υπόθεση της σύναψης συμβάσεων έργου από τη ΝΕΡΙΤ, με όποιο όνομα πρόκειται…
ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΡΗ: Να βγει «στον αέρα» κάποτε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης): …να βγει «στον αέρα». Αφήστε με να μιλήσω.
Το δεύτερο στοιχείο της τροπολογίας -και φαντάζομαι ότι εκεί δεν υπάρχει καμμία αντίρρηση- είναι ότι ως προς το πρόγραμμα η Δημόσια Τηλεόραση ουσιαστικά θα συνεργάζεται με τη ΝΕΡΙΤ, η οποία αυτές τις μέρες αποκτά και νομική υπόσταση, για τον απλούστατο λόγο ότι η ΝΕΡΙΤ δεν πρόκειται να υπάρξει από τη μια μέρα στην άλλη, θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να παραγγελθεί από σήμερα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της Δημόσιας Τηλεόρασης. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι αυτονόητο και δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.
Το τρίτο στοιχείο είναι η παράταση των δίμηνων συμβάσεων. Πρώτον, από την πρώτη στιγμή στις συνεννοήσεις με την ΠΟΣΠΕΡΤ είπαμε ότι οι συμβάσεις θα παραταθούν όσο χρειαστεί.
Δεύτερον, όταν υπογράφηκαν οι συμβάσεις, η κριτική που ασκήθηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν γιατί είναι 2μηνες και δεν προβλέπεται από τώρα η παράταση. Είπαμε ότι δεν γίνεται προτού υπογραφούν να παραταθούν.
Όταν ανακοινώθηκαν οι συμβάσεις, η ΕΣΗΕΑ τι βγήκε και είπε; Η ομηρία της 2μηνης σύμβασης, διότι περιμένουν την ανανέωση. Τι άλλο γράφηκε; Ότι οι 2μηνες συμβάσεις δείχνουν το εκβιαστικό περιβάλλον εργασίας που έχει επιβληθεί στη δημόσια τηλεόραση, με στόχο να νομιμοποιήσουν την ύπαρξή τους και μετά να τους πετάξουν στο δρόμο. Ποιος τα λέει αυτά; Επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο ήταν της Ένωσης Συντακτών.
Να σταματήσουμε, λοιπόν, την εκβιαστική κατάσταση και να εγκρίνουμε την παράταση των συμβάσεων! Γιατί χρειάζεται η παράταση των συμβάσεων; Διότι για να προσλάβει τον κόσμο που χρειάζεται η ΝΕΡΙΤ μόνο με το ΑΣΕΠ -η οποία ακόμη δεν έχει αποκτήσει νομική υπόσταση, σήμερα επρόκειτο να πάρει ΑΦΜ- θα περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες.
Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο, αν θέλουμε να έχουμε δημόσια τηλεόραση, να παραταθούν αυτές οι συμβάσεις. Βάλαμε δέκα μήνες γιατί κάποιοι θα προσληφθούν για την ελληνική Προεδρία και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός να χρειαστεί να μείνει μέχρι το τέλος της ελληνικής Προεδρίας. Αυτό είναι και τίποτα παραπάνω.
Ελπίζω ότι στις αρχές του χρόνου θα μπορέσει να εκπέμψει κανονικά πρόγραμμα η ΝΕΡΙΤ. Και αν υπάρχει μία καθυστέρηση -που υπάρχει- είναι γιατί το Εποπτικό Συμβούλιο έκανε μεγάλο διάστημα να ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Όμως, αυτό είναι μία κατάκτηση, γιατί είπε, «Εγώ δεν δέχομαι προκατασκευασμένες λύσεις, θα ψάξω και θα επιλέξω τους καλύτερους, όπως εγώ το κρίνω». Και αυτό πήρε ενάμιση μήνα ή λίγο παραπάνω. Αυτό είναι θετικό. Και νομίζω ότι αντικατοπτρίζεται στο ότι έχουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προσάψει κομματικές προτιμήσεις.
Ένα τρίτο στοιχείο; Είπατε, κύριε Αναγνωστάκη, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, ο μεταβατικός φορέας, αυτή η δημόσια τηλεόραση, θα κοστίσει παραπάνω από 200 εκατομμύρια. Ζήτησα από τον Ειδικό Διαχειριστή -σημειωτέον ότι όλες του οι πράξεις είναι υπό τον άμεσο έλεγχο των Επιτροπών του Υπουργείου Οικονομικών, ελέγχονται από το Υπουργείο Οικονομικών- να μου δώσει το μέχρι σήμερα εξοδολόγιο της δημόσιας τηλεόρασης. Στους δύο μήνες -έως την 21η Οκτωβρίου- είχαν ξοδευτεί 1.832.000. Σε αυτά πρέπει να υπολογίσετε ότι οι 500.000 οφείλονται στο ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή. Άρα, το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 1 εκατομμύριο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τηλεόραση στον κόσμο που να λειτουργεί με τέτοιο κόστος. Και είναι αυξημένο γιατί δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο της ΕΡΤ.
Είπατε ότι δεν έχει και πολυφωνία. Έλεος! Πολυφωνία όταν δεν έρχεστε εσείς στις εκπομπές, όταν δεν έρχεται η Αντιπολίτευση; Έκαναν την καταγγελία στην EBU. Και η EBU απάντησε αυτό ακριβώς, ότι ναι, υπάρχει μονομέρεια, αλλά υπάρχει μονομέρεια γιατί δεν πηγαίνουν οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης στην τηλεόραση.
Έχουν ειπωθεί και πάρα πολλά άλλα πράγματα για τις προσλήψεις, για αδιαφάνεια στις προσλήψεις. Εγώ πρώτος ζήτησα από τους δημοσιογράφους της ΠΟΣΠΕΡΤ να έρθουν να πάρουν μέρος στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων. Το ζήτησα δημόσια. Ήρθε; Όχι.
Ζήτησα από την Ένωση Συντακτών, η οποία βγάζει ανακριβείς ανακοινώσεις –τις διαψεύδω- και δεν κάνει τίποτα, να την ενημερώσω. Με φώναξε; Όχι. Άρα, μέσα σε αυτό το καθεστώς της άλλης αδιαφάνειας, μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει.
Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνω λάθη. Είμαι ανοιχτός στη συμμετοχή από όλα τα κόμματα σε οποιαδήποτε στιγμή. Όμως, δυστυχώς, αυτού του τύπου η κριτική είναι προσχηματική. Και όσο εξαρτάται από εμένα η ΕΡΤ της πολιτικής αυθαιρεσίας, των παρεμβάσεων και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά!
Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: Όσον αφορά τώρα τη δημόσια τηλεόραση: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι στον αέρα, είναι παράνομη, διότι εξέπνευσε, κύριε Καψή, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου η 3μηνη προθεσμία εντός της οποίας ήσασταν υποχρεωμένοι να τη φέρετε για κύρωση. Και τώρα, το πραξικόπημα της ομάδας Σαμαρά, το οποίο αποδεικνύεται ζημιά και για τη Δημοκρατία και για την πολυφωνική ενημέρωση και για την οικονομία, είναι στον αέρα και τυπικά.
Το BBC πριν λίγες ημέρες είπε ότι στην Ελλάδα εκπέμπουν δύο κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Έπαθε ΣΥΡΙΖΑ και το BBC; Αυτούς που προετοιμάζετε το έδαφος για να τους πετάξετε με τα ΜΑΤ έξω από την Αγία Παρασκευή, το BBC, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τους θεωρεί ως τη δημόσια τηλεόραση που πρέπει να επανεκπέμψει άμεσα. Και τόσους μήνες μετά δεν έχετε κάνει τίποτα.
Καταλήγοντας: Είναι καλοδεχούμενη και η πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε πριν από λίγο το ΠΑΣΟΚ. Θα έχουμε τρεις ψηφοφορίες στο τέλος. Η θέση μας, όπως είχα την ευκαιρία εκ μέρους των αρμόδιων συλλογικών Οργάνων -και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και του κόμματός μας- να εκφράσω την Πέμπτη, είναι «ΝΑΙ» στην τροπολογία 851 για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων υπό προϋποθέσεις, παρ’ ότι σε ορισμένα σημεία έχουμε και διατηρούμε τις απόψεις μας, τις διαφορές μας, τις επιφυλάξεις μας.
Και επαναλαμβάνω κωδικοποιημένα: Εμείς θα θέλαμε το «ΝΑΙ» της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία να είναι με 180 και όχι με 151 ψήφους.
Και όσον αφορά τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που έχουν ψηφισθεί εδώ και δώδεκα χρόνια με διαφωνία της Αριστεράς, εμείς διατηρούμε αυτήν τη διαφωνία. Και μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα τα αλλάξει αυτά τα πράγματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για τρομοκρατία κάποιος με το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επειδή, όμως, ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αύριο με την επιλογή του ελληνικού λαού μπορεί να γίνει κυβέρνηση, δεν φοβόμαστε αυτά τα σκοτεινά σχέδια σκοτεινών κύκλων, θα δώσουμε θετική ψήφο.
Επίσης, λέμε «ΟΧΙ» στην τροπολογία 874 που νομιμοποιεί ένα έκτρωμα και μια παρανομία και στέλνει το λογαριασμό στον ελληνικό λαό, πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι λογαριασμοί του κ. Αναγνωστάκη είναι σωστοί. Και θα ήθελα να δω εδώ τι θα κάνουν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έσχιζαν τα ιμάτιά τους και έχουν καταθέσει και πρόταση για την κατάργηση αυτής της κατάπτυστης πρότασης νομοθετικού περιεχομένου.
Και λέμε φυσικά «ΟΧΙ» και στην τροπολογία 875 που έχει αυτήν την απαράδεκτη διάταξη στην παράγραφο 6 για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ για λόγους που εξέθεσαν άριστα οι συνάδελφοί μου που προηγήθηκαν στο Βήμα.

Για την Ιστορία, την Τροπολογία υπερψήφισαν 149 Βουλευτές (ακούστηκαν 149 Ναί) και καταψήφισαν 120 (δηλαδή ακούστηκαν 120 όχι).

Σχόλια - Facebook Comments