....

«ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟ ΓΗΣ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

KRHTIKOI

 

«Ούτε ένα ευρώ φόρο γης» λένε οι Κρητικοί και ανεβαίνουν στην Αθήνα

«Ραντεβού» στην Αθήνα, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της αγροτικής γης έδωσαν οι αγρότες της Κρήτης το βράδυ της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου, λίγο πριν αποχωρήσουν από την πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, όπου πραγματοποίησαν ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει ποτέ στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Ντισπιράκης γ.γ. των συλλόγων Ηρακλείου είπε: «ας αφήσουν τις πονηριές οι πολιτικοί, αυτά δεν περνάνε σε μας».

Οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης βρίσκονται σε επικοινωνία με αγροτοσυνδικαλιστές άλλων περιοχών της χώρας, κυρίως της Βορείου Ελλάδος, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους για να βρίσκονται όλοι μαζί στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που αναστατώνει τον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες διαδηλωτές ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι όσοι βουλευτές του νησιού ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κηρύσσονται «ανεπιθύμητοι» στην Κρήτη!

«Δεν αποδεχόμαστε φορολόγηση ούτε ένα ευρώ, γιατί έτσι θα ανοίξει παράθυρο για νέες βαριές φορολογίες στο μέλλον. Ας αφήσουν λοιπόν τις… πονηριές οι πολιτικοί, γιατί σε εμάς δεν περνάνε τέτοια! Είναι 300 και είμαστε χιλιάδες!» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης. Νωρίτερα 1.100 αγρότες έδιναν τα στοιχεία τους στις αγροτικές οργανώσεις για να τους εκδώσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Πειραιά, ένα βράδυ πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οι διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων  συμμετοχής από τους αγρότες στην κινητοποίηση της Αθήνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Απρόβλεπτα μαζικό συλλαλητήριο
Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου της 4ης Νοεμβρίου εξέπληξε και τους διοργανωτές! Ήταν επίσης πολύ μεγάλη η συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι ότι οι αγροτικές οργανώσεις της Μεσαράς είχαν συγκεντρώσει 300 μαύρες σημαίες, που δεν έφθασαν ακόμα και για τους αγρότες μόνο μίας κωμόπολης, του Τυμπακίου! Η κωμόπολη των Αρχανών «ερήμωσε» αφού μόνο από εκεί έφυγαν πάνω από 100 αγροτικά αυτοκίνητα και 50 τρακτέρ! Η Βιάννος ξεσηκώθηκε αφού από εκεί πήγαν στο συλλαλητήριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Διαδηλωτές έφυγαν για το Ηράκλειο από την Ιεράπετρα, το Αμάρι, τα Χανιά, οι ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου, κατέβηκαν ακόμα και από το Οροπέδιο Λασιθίου  Το μεσημέρι της 4ης Νοεμβρίου η πόλη του Ηρακλείου είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες αγρότες, εκατοντάδες φορτηγά και τρακτέρ, αλλά και αρκετά λεωφορεία που «επιστράτευσαν» οι δήμοι για να μεταφέρουν κόσμο στο συλλαλητήριο.

Οι αγρότες «έχουν μαζέψει οργή» ,όπως έλεγαν, από τη φορολόγηση της γης τους, αλλά και από άλλα προβλήματα που τους γεμίζουν ανασφάλεια και αγωνία: Πώς θα ζήσουν φέτος χωρίς παραγωγή λαδιού και ενώ οι αποζημιώσεις φαντάζουν σαν ένα….μακρινό όνειρο, αφού θα δοθούν (αν καταβληθούν) μέσω ΠΣΕΑ; Τι θα γίνει με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών από την 1η Ιανουαρίου του 2014; Θα συνεχιστούν τα «βαφτίσια» των εισαγόμενων προϊόντων ως ελληνικά που προκαλούν (κάτω από τη…μύτη της πολιτείας) μεγάλη ζημιά στο εμπόριο των ντόπιων προϊόντων όπως τα κηπευτικά, οι πατάτες, το κρέας;  Θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των αγροτικών εφοδίων και γενικά το κόστος παραγωγής, που «δένει τα χέρια» των αγροτών οι οποίοι αδυνατούν να καλλιεργήσουν σωστά τη γη τους και να θρέψουν επαρκώς τα ζώα τους;  Πώς θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική; Θα υπάρχουν και πάλι αδικίες, θα ενθαρρύνονται οι παρανομίες;  Θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος του πετρελαίου κίνησης;

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα γεμίζουν ανασφάλεια τους αγρότες της Κρήτης που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου.

Κοντά στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους βρέθηκαν η Περιφέρεια, οι δήμοι, όλοι οι τοπικοί φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημαντική ήταν η συμμετοχή διαδηλωτών από την Παναγροτική Συσπείρωση που αυτή τη φορά ένωσε τη φωνή της με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, τις οποίες στο παρελθόν επέκρινε με δριμύτητα.

Ένταση στο δικαστικό μέγαρο
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, μόλις λίγα μέτρα μακριά, στο δικαστικό μέγαρο, 93 αγρότες κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατάληψη του αερολιμένα Ηρακλείου το 2009. Οι διαδηλωτές  μπαινοέβγαιναν ήρεμοι στο δικαστικό μέγαρο, πότε παρακολουθώντας τη δίκη, πότε συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο.

Το απόγευμα κι ενώ συνεχιζόταν η δίκη, δόθηκε εντολή από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, να κλείσουν οι πόρτες του δικαστικού μεγάρου, πράγμα που εξόργισε αρκετούς διαδηλωτές. Παρά τις εκκλήσεις οι πόρτες δεν άνοιγαν. Και τότε μία ομάδα διαδηλωτών έσπασε την κεντρική πόρτα του κτιρίου και εισέβαλε στο χώρο. Από το σπάσιμο των τζαμιών της πόρτας τραυματίστηκα ελαφρά τρεις αστυνομικοί, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όπως ήταν επόμενο αρχικά επικράτησε κομφούζιο, στη συνέχεια όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης και άλλα στελέχη κατάφεραν να κατευνάσουν τα πνεύματα…

Στο μεταξύ, η δίκη είχε διακοπεί και οι δικαστές συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών για να καταλήξουν στην απόφαση του δικαστηρίου. Έστειλαν μάλιστα μήνυμα ότι αν δεν αποχωρήσουν από το μέγαρο οι διαδηλωτές, δεν θα ανακοίνωναν την απόφαση τους. Με προτροπή της Ομοσπονδίας οι αγρότες αποχώρησαν και συνάντησαν του συναδέλφους τους στην πλατεία Ελευθερίας όπου συνεχιζόταν το συλλαλητήριο.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώους και τους 93 κατηγορούμενους για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στον κεντρικό αερολιμένα Ηρακλείου. Καταδίκασε όμως τους 88 για παρακώλυση συγκοινωνιών και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε και οι αγρότες αποχώρησαν από την πλατεία Ελευθερίας αφού εξασφάλισαν ότι θα έφευγαν ελεύθεροι μαζί τους και οι 93 κατηγορούμενοι.

Η εισαγγελία Ηρακλείου τέλος  έκανε αυτεπάγγελτη παρέμβαση για το σπάσιμο της κεντρικής πόρτας του δικαστικού μεγάρου και θα διεξαχθεί νέα δικαστική έρευνα.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε τα εξής:

Ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά συλλαλητήρια που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, με κεντρικό αίτημα να μη φορολογηθεί έστω και με ένα ευρώ, η αγροτική γη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλα τα σημεία της Κρήτης, ακόμα και από τις πιο ψηλές βουνοκορφές όπως το Οροπέδιο Λασιθίου, κατέφθασαν στο Ηράκλειο.

Ήδη όμως, πριν φθάσουν όλοι οι διαδηλωτές, η κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, η πλατεία Ελευθερίας, έχει πλημμυρίσει από κόσμο. Κοντά στους αγρότες είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς.

Χαρακτηριστικό της συμμετοχής είναι ότι ήδη στο κέντρο της πόλης έχουν καταφθάσει περίπου 400 τρακτέρ, εκατοντάδες αγροτικά αυτοκίνητα και αρκετά λεωφορεία των δήμων που «επιστρατεύτηκαν» για τη μεταφορά των διαδηλωτών. Να σημειωθεί ότι διαρκώς αυξάνεται η συμμετοχή.

 

Ο πραγματικός όγκος του συλλαλητηρίου θα εμφανιστεί γύρω στις 2 μ.μ. όταν θα έχουν φθάσει όλοι οι αγρότες από διάφορα σημεία του νησιού. Επίσης μεγάλη είναι η συμμετοχή της νεολαίας. Νέοι, ανεβασμένοι σε «χούφτα» τρακτέρ, σκαρφάλωσαν από το μπαλκόνι στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Λίγη ώρα αργότερα ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και περιφερειακοί σύμβουλοι κατέβηκαν στην πλατεία για συνομιλήσουν από κοντά με τους αγρότες.

 

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Σχόλια - Facebook Comments