....

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

DIO

 

Συναγερμός σε όλα τα κόμματα για την πρόταση μομφής! Ποιοι κερδίζουν από την κίνηση Τσίπρα και ο στόχος για 155+ βουλευτές

 

- Μετά την έφοδο των ΜΑΤ στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας με προσωπική του πρωτοβουλία κατέθεσε πρόταση μομφής
-
Το Μαξίμου απάντησε πως η κίνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι "μαχαιριά" την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα
-
Συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις
- ΔΗΜΑΡ: Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβλήματα - Προσανατολίζονται για να ψηφίσουν λευκό
- Την Κυριακή τα μεσάνυχτα η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σήμανε συναγερμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και η συζήτηση θα στιγματιστεί από μεγάλες εντάσεις που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 12:00 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία που θα κρίνει εάν η κυβέρνηση προχωράει ή προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Το ενδεχόμενο να μην λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης είναι σχεδόν απίθανο και το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει ως στοίχημα τους 155 βουλευτές που θα καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός εκπλήξεων. Απο εκεί και πέρα το Μαξίμου βλέπει με καλό μάτι και την ψήφο των 11 ανεξάρτητων βουλευτών εκ των οποίων κάποιοι αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας μιας και στο παρελθόν έχουν ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών.

Βασικό ζητούμενο είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ωστόσο δια στόματος του προέδρου, Φώτη Κουβέλη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας λέγοντας πως "θα δημιουργήσει προβλήματα". Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα κρατήσουν ουδέτερη στάση και θα ψηφίσουν παρόντες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ουδέτερη στάση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά.  

Πάντως, η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βοηθήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα, τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουσιαστικά στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει συσπείρωση εν όψει των σκληρών μέτρων που έρχονται, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επίσης θα υπάρξει συσπείρωση μετά και τα εντυπωσιακά φιλοευρωπαϊκά ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα.

Πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έφθασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ περίπου στις 4 μ.μ. και αμέσως άρχισε τις επαφές με συνεργάτες του, ενώ παράλληλα συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία. Στη συνεδρίαση της ΠΓ έκανε εισήγηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ωστόσο, υπήρξαν και αντιρρήσεις από κάποιους βουλευτές, ωστόσο, η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ήταν ομόφωνη. Μάλιστα ειπώθηκε: "αν όχι τώρα, πότε;"

Συναγερμός και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, στο ΠΑΣΟΚ σήμανε συναγερμός και αμέσως αποφασίστηκε πως θα γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μία ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, προκειμένου ο Ευάγγελος Βενιζέλος συσπειρώσει τους βουλευτές του και να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:

- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

 

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr

Σχόλια - Facebook Comments