....

TO ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

MOYSTAFA_ERDOGANΟ μουσικοχορευτικός θίασος Φωτιά της Ανατολίας έδωσε μια επιτυχημένη σειρά παραστάσεων στα Βαλκάνια, διαδίδοντας το μήνυμα της πολιτιστικής ανοχής.

Της Μενεξέ Τοκιάι για τους Southeast European Times στην Ιστανμπούλ -- 06/01/14

Η παγκοσμίου φήμης τουρκική ομάδα χορού Anadolu Atesi (Φωτιά της Ανατολίας) ολοκλήρωσε με επιτυχία την περιοδεία της στις βαλκανικές χώρες για το 2013, δίνοντας ένα παράδειγμα σχετικά με την ικανότητα της τέχνης να γεφυρώνει τις πολιτιστικές διαφορές στην περιοχή.

Γνωστή διεθνώς ως Φωτιά της Ανατολίας, η ομάδα έδωσε παραστάσεις μπροστά σε πλήθος 12.000 ατόμων στις 29 Μαρτίου στο Σεράγεβο. Στις 6 Δεκεμβρίου, η ομάδα έδωσε για 10η φορά παράσταση στο συνεδριακό και συναυλιακό κέντρο Sala Palatului στο Βουκουρέστι σε πλήθος 5.000 ατόμων, ενώ στη συνέχεια έδωσε παράσταση για 4.500 άτομα στις 8 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού στη Σόφια. Η ομάδα σχεδιάζει να επισκεφθεί κι άλλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων το 2014.

auto_semerΥψηλού επιπέδου κρατικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν, της υφυπουργού Πολιτισμού Βελισλάβα Κράστεβα και του πρέσβη της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκοκτσέ, παρακολούθησαν την παράσταση στη Σόφια.

H Σβέτλα Ρούσεβα, από τη δισκογραφική εταιρεία Degris με έδρα τη Σόφια, η οποία διοργάνωσε την επίσκεψη του τούρκικου θιάσου, δήλωσε στους SETimes ότι τα εισιτήρια για την παράσταση πουλήθηκαν γρήγορα.

Οι ομοιότητες στη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στα Βαλκάνια εν γένει, "ήταν οι κύριοι παράγοντες για το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Βούλγαροι στις παραστάσεις της Φωτιάς της Ανατολίας", είπε η Ρούσεβα. "Όλες οι παραστάσεις παραδοσιακών χορών συνήθως σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στη Βουλγαρία", πρόσθεσε.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Φωτιά της Ανατολίας δίνει την παράσταση με τίτλο Evolution (Εξέλιξη), η οποία αποτελεί την επικαιροποιημένη εκδοχή των μακροχρόνιων παραστάσεών της, Anadolu Atesi. Είναι μια μοναδική σύνθεση από εκατοντάδες παραδοσιακούς χορούς και μουσική από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και έχει τις ρίζες της στην πολιτισμική και μυθολογική ιστορία της Ανατολίας.

Έχοντας στο ενεργητικό της παραστάσεις από το 1999 και έχοντας περιοδεύσει ανά τον κόσμο από το 2002, ο θίασος έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε ολόκληρο τον κόσμο το αρχαίο ψηφιδωτό της ειρήνης, της αγάπης και της πολιτιστικής ιστορίας της Ανατολίας.

"Όσοι δεν ακούν τις φωνές της ιστορίας δεν μπορούν να ακούσουν τη φωνή του μέλλοντος", λέει μια δήλωση στην ιστοσελίδα του θιάσου.

Η Ρούσεβα είπε ότι η παράσταση προσέλκυσε τους Βούλγαρους λόγω της "αυτής καθεαυτής της ιδέας της σύγκρουσης των πολιτισμών".

"Πιστεύω ότι, εκτός από τις πολύωρες πρόβες του θιάσου, διάρκειας 10 έως 14 ωρών, η παράσταση έχει τόσο ισχυρή επίδραση επειδή είναι πολύ καλά μελετημένη", δήλωσε η Ρούσεβα, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία της παράστασης είναι συνυφασμένα μεταξύ τους και προσελκύουν την προσοχή.

"Η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, δεν έχει ηλικία. Είναι πάντα ενοποιό στοιχείο σε όλες τις περιόδους", πρόσθεσε.

Η Φωτιά της Ανατολίας περιόδευσε για πρώτη φορά στα Βαλκάνια το 2005, δίνοντας τις πρώτες παραστάσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο θίασος έχει δώσει παραστάσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), την Ελλάδα, την πΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και την Αλβανία.

Ο Πλάμεν Ράλτσεβ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια, δήλωσε ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές συντελούν πάντα στην οικοδόμηση γεφυρών και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτισμών, και έχουν εκτεταμένες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όπου χαράζεται η πολιτική.

"Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις πολιτιστικές ανταλλαγές με την ελπίδα για προώθηση και ενίσχυση της καλής γειτονίας και της συνεργασίας. Χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτό. Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτές", είπε ο Ράλτσεβ στους SETimes. "Οι πολιτιστικές ανταλλαγές δημιουργούν πλαίσια προσέγγισης, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια το μυαλό μας είναι ευκολότερο να ερμηνεύσει τις πράξεις ή τις παραλείψεις του άλλου, παρά τις πολιτιστικές διαφορές. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, ακόμη και αν δεν μπορούμε να μιλάμε τη γλώσσα του άλλου".

Ο Ράλτσεβ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση των Βαλκανίων, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, όπως οι βαλκανικοί παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια και οι σύγχρονες εκδοχές τους, δημιουργούν την αίσθηση της εγγύτητας και ένα κοινό υπόβαθρο. Ο Ράλτσεβ παρομοίασε τον αντίκτυπο της παράστασης του χορευτικού θιάσου με τη δημοφιλή τουρκική ιστορική τηλεοπτική σειρά "Μεγαλοπρεπής Αιώνας", η οποία μεταδίδεται σε όλα τα Βαλκάνια.

"Η Φωτιά της Ανατολίας είναι εντυπωσιακή από εκφραστική άποψη και αναπαράγει την εξέλιξη μίας μεγαλοπρεπούς ιστορίας στέλνοντας ένα μεγαλοπρεπές μήνυμα στο ακροατήριο -- σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Φυσικά, η Τουρκία έχει τεράστια πολιτιστική διάσταση και έχει προβολές σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά πιστεύω, και εδώ πρέπει να πω ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ότι οι ερμηνείες αυτής της πολιτιστικής διάστασης, της κοινής ιστορίας και των παραδόσεων είναι πολλαπλής επιλογής, και κάθε μονοδιάστατη απάντηση μπορεί να είναι εσφαλμένη", δήλωσε ο Ράλτσεβ.

Στις 6 Δεκεμβρίου, περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Sala Palatului, μια αίθουσα συναυλιών στο Βουκουρέστι, για να παρακολουθήσουν μια δίωρη παράσταση που περιελάμβανε 55 χορευτές, 3.000 διαφορετικές παραδόσεις χορού και 1.000 φορεσιές.

"Ήταν μία ενθουσιώδης παράσταση", είπε η Αμαλία Ντινουλέσκου, 35 ετών, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Βουκουρέστι, στους SETimes. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το μπαίνουμε στην ατμόσφαιρα τόσο εύκολα επειδή η μουσική, αν και η πρωτότυπη, δεν ακούγεται περίεργα στα αυτιά μας, δεδομένου ότι προέρχεται από την περιοχή αυτή".

"Μου άρεσε πολύ η ενέργεια που μεταφέρεται στους θεατές και η αλληλεπίδρασή τους με εμάς. Αυτή δεν είναι μία απλή παράσταση, είναι μια έκρηξη πολιτισμού και ιστορίας και φέρνει κοντά μας τον ανατολίτικο πολιτισμό", πρόσθεσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μουσταφά Ερντογάν, είπε στους SETimes ότι το ακροατήριο των Βαλκανίων είναι αρκετά δεκτικό στις παραστάσεις.

"Πριν επιστρέψουμε στην Τουρκία από τις παραστάσεις μας στη Σόφια, λάβαμε πολλές προτάσεις για παραστάσεις για το 2014. Αυτή τη φορά, προγραμματίζουμε να επισκεφτούμε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μας είναι αρκετά παρόμοιος με τον πολιτισμό των Βαλκανίων. Πέρα από αυτό, θα εντάξουμε στις παραστάσεις μας ένα μέρος από στοιχεία βαλκανικού χορού", δήλωσε ο Ερντογάν.

"Θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πολιτιστικούς πρεσβευτές", πρόσθεσε ο Ερντογάν. "Η ομάδα μας μεταφέρει μηνύματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, προσφέρουμε μια πολιτιστική γιορτή στο κοινό. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε την Τουρκία με τον καλύτερο τρόπο όπου και αν πάμε, διότι η κύρια ιδέα μας είναι το συναπάντημα των δυτικών και ανατολικών πολιτισμών. Έτσι, πιστεύουμε ότι προάγουμε τη σύγκλιση και τις καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών που επισκεπτόμαστε".

 

ΠΗΓΗ: http://www.setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments