....

10 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ 3 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα σημαντική αύξηση κατέγραψε σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 399 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55,9% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 3.122 (15,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Εξ αυτών, 24 (27,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους θανόντες, 158 (37,6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή

Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα:

-       33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-       7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-       213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-       10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-       6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

-       12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-       9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-       5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

-       8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

-       9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ

-       19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση  

Μαγιορκίνης: Με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19 και βρίσκεται σε σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση  σε σύγκριση με τις υπόλοιπες  ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά  τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα. 

Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας  σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων  διαγνώσεων σε καθημερινή βάση. 

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου. Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ανακοίνωσε ότι ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Κοντοζαμάνης: Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%

Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διαβεβαίωσε, σήμερα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είπε μάλιστα ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δωρεές προκειμένου να διασφαλιστεί το απόθεμα που χρειάζεται η χώρα.

Σχετικά με την ρεμντεσιβίρη υπενθύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς κόστος για τη χώρα μας και υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που διατίθενται στην Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση και επισήμανε ότι όπως και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σήμερα, όπως είπε, η Ελλάδα παρέλαβε 144 φιαλίδια και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα παραλάβει πολύ περισσότερα, διότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την προμήθεια κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου "αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας". Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.

"Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί σοβαρό χειρουργείο" προσέθεσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- "για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας".

Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους 6 μήνες και αυτό συνεχίζει να "χτίζεται", ώστε -όπως εξήγησε- αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments