....

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Νάουσα αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική της με το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς που άνοιξε και επίσημα χθες τις πύλες του στο 'Κιόσκι' και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου . Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ο Δήμος Νάουσας είναι θεσμικός υποστηρικτής) και της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων). 

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ναουσαίο Γιώργο Μαγγανάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που οραματίστηκε και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, διαφήμισης της περιοχής μας και του κυρίαρχου προϊόντος μας, του ροδακίνου. 
Χαιρετισμό στην έναρξη απηύθυναν ο κ. Μαγγανάρης που καλωσόρισε τους συνέδρους, ο Δήμαρχος κ. Καρανικόλας ο οποίος τους ευχήθηκε καλή διαμονή στη φιλόξενη Νάουσα και ο Υφ. Οικονομίας κ. Βεσυρόπουλος που τους ενημέρωσε για τον αγροτικό προγραμματισμό της κυβέρνησης και υποσχέθηκε ότι μαζί θα επιλύσουν τα αγροτικά προβλήματα.
Στο παγκόσμιο Συνέδριο συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και  είναι το πρώτο πουπραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο (Open Air) στις εγκαταστάσεις του bar-restaurant «κιόσκι» μετά από κατάλληλες προσαρμογές.
 
Η προέλευση των σύνεδρων 
 
Η κύρια χώρα προέλευσης είναι η Ελλάδα με σημαντικό αριθμό συνέδρων να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω των υποστηρικτών του συνεδρίου. 
Οι χώρες που ακολουθούν σε αριθμό εγγραφών είναι  οι ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. 
Επιπρόσθετα, σύνεδροι αναμένονται από τις παρακάτω χώρες: Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Λίβανο, Πολωνία,Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, 
 
Tί περιλαμβάνει
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 
1. 16 κεντρικές ομιλίες (https://www.fruitsciences.eu/peach2021/keynotespeakers.html
2. 54 προφορικές παρουσιάσεις 
3. 68 γραπτές ανακοινώσεις. 
4. 4 χορηγικέςομιλίες (Venus Growers, BASF, Syngenta, CORTEVA). 
5.1 στρογγυλή τράπεζα που αφορά θέματα χρηστής λίπανσης οπωρώνων με εισηγητές εκπροσώπους των εταιρειών Yara και Hellagrolip
Το συνέδριο περιλαμβάνει τεχνική επίσκεψη στους Συνεταιρισμούς Α.Σ. Νάουσας και ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας τη Πέμπτη 2 Ιουνίου.  Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη  στη Σχολή Αριστοτέλη και στο Μουσείο της Βεργίνας.
 
Θεματολογία 
 
H θεματολογία: Γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών. Γονιδιωματικές προσεγγίσεις και βιοτεχνολογία. Φυσιολογία φυτού ροδακινιάς και αντίδρασή του σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης. Προηγμένα συστήματα παραγωγής. Λίπανση, άρδευση. Φυτοπροστασία . Μετασυλλεκτική  φυσιολογία και τεχνολογία. Μη καταστροφικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας του καρπού . Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας (νέα προϊόντα)
 
33 χορηγοί
 
Το συνέδριο υποστηρίζεται από 33 χορηγούς: ΑΣΕΠΟΠΝάουσα, ΑΣΝάουσας, BASF, Syngenta, Yara International, CortevaAgriscience, Hellagrolip, Venus Growers, Vitro Hellas S.A, Tsesmelis Fruit & Nut Nursery, TimacAgro | ΛΥΔΑ, Felix Instruments, Ecomatik, ΝέοςΑλιάκμων, EuroChem, Bayer, Q-CERT Ltd., AgroFresh, Valent BioSciences, Papakonstantinou fruits, ΑΣΕπισκοπής, Compo Expert, Agrology, Agromillora Group, Milis Nurseries, Emphyton,ASPIS, Agrohellas S.A., Vitaplant, Fitotechniki, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντός, Δελκώφ. 
Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Νάουσα είναι όντως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης ροδακίνων, παγκοσμίως!

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments