....

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ ΤΟ 2015 – ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 2016

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2016, χωρίς ωστόσο να πειραχτεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Τόνισε αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ηδη υπάρχει προεργασία για το περιεχόμενο του φόρου και το συζητάμε στο υπουργείο και με τους Θεσμούς.
 
Υπογράμμισε πως ότι συμφωνήθηκε με τους  Θεσμούς για τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσει κανονικά, όλα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών.
 
Ο κ. Αλεξιάδης, εμφανίστηκε να συμβαδίζει απόλυτα με το γράμμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου ενώ είναι ανοιχτός και σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών. «θέλω να βρεθώ να κουβεντιάσω μαζί τους, να πάρουμε ότι τεχνογνωσία έχουν…» ανέφερε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας ιδίως τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό σε θέματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής τα οποία το υπουργείο Οικονομικών ενδιαφέρεται να αντιγράψει.
 
Κατά τα λοιπά στην πρώτη του συνέντευξη τύπου με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε:
 
1.     Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Εξετάζονται επιμέρους αλλαγές στη δομή του φόρου χωρίς να αλλοιώνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις ευρώ.Image and video hosting by TinyPic
 
2.     Κλειστές εφορίες. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους.
 
3.     Έλεγχοι. Επιστρατεύεται όλο το διαθέσιμο προσωπικό όλων των ελεγκτικών οργάνων . «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη».
 
4.     Ηλεκτρονικές επιδόσεις. Το υπουργείο σχεδιάζει επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και εγγράφων που συνδέονται με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
 
5.     Διασύνδεση ταμειακών επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ. Το νομικό υπόβαθρο υπάρχει και σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας . Η έναρξη του μέτρου ενδέχεται να γίνει από τα τουριστικά νησιά σε πιλοτική εφαρμογή.
 
6.     Ελλείψεις προσωπικού. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών Αλεξιάδης – Σαββαϊδου έχουν εκπονήσει σχέδιο διακοπής αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.
 
7.     Προβλήματα στα τελωνεία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος καθώς δείχνουν ότι κανένα τελωνείο της Ελλάδας δεν διαθέτει σύστημα X-RAYS . Επιπλέον στον Προμαχώνα από την πλευρά της Ελλάδας υπηρετούν 6 τελωνειακοί και από την πλευρά της Βουλγαρίας 35 ενώ αντίστοιχα στο τελωνείο Κήπων από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν 115 τελωνειακοί έναντι 33 από την πλευρά της Ελλάδας.
Κατά τα λοιπά ο κ. Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκολύνσεων υπό μορφή περισσότερων δόσεων εξόφλησης των υποχρεώσεων από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε πετρελαιοειδή και καπνικά όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού. 
 
Ερωτήσεις
 
-Υπάρχει διευκόλυνση στις φορολογικές υποχρεώσεις;
 
Ειναι στα θέματα που θα εξετάσουμε και με δεδομένο ποιες είναι οι δυνατότητες του πολίτη.
 
- Ποτε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ;
 
Ειναι στην ατζέντα με τους Θεσμούς θα το συζητήσουν αλλα δεν ξέρουμε τι θα αλλάξει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία της κα. Σαββαιδου τόνισε ότι «έχει βαρύ πρόγραμμα δεν ηταν επιλογή της να μην ήταν εδώ αλλά τρέχουν πολλά στο υπουργείο.» «Για το Βαρουφακη δεν εχω να σχολιάσω τίποτα. Σωστά πρέπει να γίνει ΕΔΕ αν έχουν γίνει τέτοια πράγματα.»
 
- Σκοπεύετέ να επαναφέρεται παλιές διατάξεις;
 
Έχουμε ανοίξει φωτιές γύρω μας σαν πρώτο στάδιο έχουμε να τις σβήσουμε. Κάνουμε παράλληλα πολλα πράγματα, υπάρχουν υπερβολές στο νομο. Πρέπει να γίνει εκλογίκευση και να συνδυάσουμε τους φόρους με τα κέρδη. Σκεφτόμαστε πως να δημιουργηθεί ένας φορέας διαλόγου στο υπουργείο  θα υπάρξει εξ ορθολογισμός. Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν με διάλογο.
Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ θα αξιολογηθούν στο τέλος του 2016, οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και αυτούς θα ακολουθήσουμε.
Μελετούμε τρόπους για να εισπράττει ποιο άμεσα το δημόσιο το ΦΠΑ.
«Υπάρχει μια αντικειμενικότητα για τις αντικειμενικές καθώς δεν έχουμε ένα κουμπί να το πατήσουμε και να αλλάξουν. Θα δούμε αλλαγές σε αυτό το σύστημα στο μέλλον. Οι εφορίες θα είναι κλειστές με συγκεκριμένα κριτήρια και ότι θα γίνεται το επόμενο διάστημα δεν είναι μόνιμο.»
 
-Με την αύξηση του φόρου πως θα έχουμε επενδύσεις;
 
Υπάρχει ενα πρόβλημα με συγκεκριμένα όρια, αυτή τη στιγμή είναι μια αναγκαιότητα και θα τη κάνουμε.
Το κυνήγι των υπουργών δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι προσβλητικό. Στη  ΓΓΔΕ δεν επιτρέπεται κανένας να επεμβαίνει, έχει μια νομική σύσταση συγκεκριμένη για τους ελέγχους.
Εχουν γίνει κάποια βήματα και τις οποίες παθογένειες θα τις αντιμετωπίσουμε.
  
- Αμεσες αλλαγές στους φόρους των αγροτών
 
Το συζητούν τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις δεν ξέρουμε αν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους αγρότες.
 
- Τι ζήτησε η Τρόικα από στοιχεία
 
Δεν εχω αίτημα απο τους θεσμούς γι κάποιο στοιχείο δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Ό,τι στοιχείο ζητηθεί δίνεται θέλω να κουβεντιάσω μαζί τους .
 
- Θέμα αντικατάστασης του κ. Χατζηθεοδώρου
 
Δεν κλινόμαστε απο το ποιος μας τοποθέτησε αλλα ποσο αντικειμενικοί είμαστε στο έργο μας αν στην πορεία γίνει κάτι θα εχει και την κατάλληλη ποινή.
 
-Αλλαγή στη πάγια ρύθμιση
 
Φόρο φυγάδες και λαθρέμποροι δεν θα κοιμούνται ήσυχοι μέσα στο 2015, να πούμε οτι έχουν γίνει πολύ καλές ρυθμίσεις. Για την ωρα οι πολίτες πρεπει να καταλάβουν οτι δεν μπορούμε να αφήνουμε τις υποχρεώσεις απλήρωτες.
 
- Αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα
 
Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί η κλεψιά είναι στις προτεραιότητες μας. Προχωρούν όλες οι επιστροφές καθυστερούμε γιατι είμαστε σε μια δύσκολη χρόνια για το υπουργειο οικονομικών.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments