....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ MONSANTO

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, δικαστής στη Νέα Υόρκη εμπόδισε την απόπειρα της Monsanto να εξαναγκάσει την Avaaz σε επίδειξη εγγράφων και έτσι δεν τίθεται πλέον ζήτημα αποκάλυψης δεδομένων»

 

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου Βιέρα Γιούροβα, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών από τις απειλές της Monsanto, και με αφορμή τις αντιδράσεις για τη χρήση του καρκινογόνου χημικού ‘γλυφοσάτη’ στο ζιζανιοκτόνο Roundup, που παράγει ο χημικός κολοσσός. Όπως αναφέρει ο Δημ. Παπαδημούλης, με ένταλμα «η Monsanto ζητούσε από την Avaaz να παραδώσει όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, που υπέγραψαν ενάντια στην αναθεώρηση κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία 1,4 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών».

Η Επίτροπος Γιούροβα, στην απάντησή της για το αν όντως εξασφαλίζεται η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, βάσει πρόσφατης απόφασης δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι: «Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι το εν λόγω ένταλμα εξετάστηκε πρόσφατα από τα αμερικανικά δικαστήρια: Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, δικαστής στη Νέα Υόρκη εμπόδισε την απόπειρα της Monsanto να εξαναγκάσει την Avaaz σε επίδειξη εγγράφων και έτσι δεν τίθεται πλέον ζήτημα αποκάλυψης δεδομένων».

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τον τρόπο με τον οποίο -και με ποιο χρονοδιάγραμμα- θα εξασφαλίσει η Επιτροπή ότι η χρήση των προϊόντων που εμπεριέχουν γλυφοσάτη πράγματι θα μειωθεί, η Επίτροπος «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης στα κράτη-μέλη και αναφέρει ότι «οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμμόρφωση των χρήσεων πριν από τη συγκομιδή με τις ορθές γεωργικές πρακτικές και να διασφαλίζουν ότι η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη ελαχιστοποιείται στις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 12 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/128/ΕΚ».

«Η εν λόγω οδηγία παρέχει επίσης ένα πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να προωθήσουν τη χρήση ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη χημικές εναλλακτικές· από κοινού τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιορίσουν τις χρήσεις της γλυφοσάτης στην ΕΕ», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της γλυφοσάτης έχει λάβει έγκριση για πέντε χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Προστασία προσωπικών δεδομένων από τις απειλές της Monsanto

Με ένταλμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών Avaaz ο χημικός κολοσσός Monsanto, κατασκευαστής του ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο εμπεριέχει την καρκινογόνα ουσία γλυφοσάτη, επιτίθεται σε όσους καταγγέλλουν τις δραστηριότητές του. Το ένταλμα της Monsanto έρχεται σε συνέχεια καταδίκης της εταιρείας από την αμερικανική δικαιοσύνη που της επιβάλλει να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση, καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

Με το ένταλμα η Monsanto ζητάει από την Avaaz να παραδώσει όλα τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που υπέγραψαν ενάντια στην αναθεώρηση κυκλοφορίας της γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία 1,4 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. H Monsanto διατείνεται ότι χρειάζεται τα στοιχεία για να αντικρούσει προσφυγές εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες η γλυφοσάτη έχει προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους, και μέσω αυτής της επίθεσης παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς θα προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών απέναντι στις απειλές της συγκεκριμένης εταιρείας;
  2. Με ποιον τρόπο και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξασφαλίσει η Επιτροπή ότι η χρήση των προϊόντων που εμπεριέχουν γλυφοσάτη πράγματι θα μειωθεί; Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση του Επιτρόπου Andriukaitis στις 13 Απριλίου 2018 σε σχετική μας ερώτηση αναφέρεται ότι «η χρήση προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη είναι πιθανό να μειωθεί».

 

Aπάντηση της κ. Jourová

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(29.11.2018)

 

Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι το εν λόγω ένταλμα εξετάστηκε πρόσφατα από τα αμερικανικά δικαστήρια: στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, δικαστής στη Νέα Υόρκη εμπόδισε την απόπειρα της Monsanto να εξαναγκάσει την Avaaz σε επίδειξη εγγράφων, και έτσι δεν τίθεται πλέον ζήτημα αποκάλυψης δεδομένων.

Η δραστική ουσία γλυφοσάτη εγκρίθηκε για πέντε χρόνια κατόπιν λεπτομερούς και αυστηρής αξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις. Τα κράτη μέλη οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμμόρφωση των χρήσεων πριν από τη συγκομιδή με τις ορθές γεωργικές πρακτικές και να διασφαλίζουν ότι η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη ελαχιστοποιείται στις συγκεκριμένες περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 12 στοιχείο α) της οδηγίας 2009/128/ΕΚ. Η εν λόγω οδηγία παρέχει επίσης ένα πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να προωθήσουν τη χρήση ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, όπως οι μη χημικές εναλλακτικές· από κοινού τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιορίσουν τις χρήσεις της γλυφοσάτης στην ΕΕ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments