....

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΑΝΘΙΚΟ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

 

 
Όλο και αυξάνουν οι αντιδράσεις των παραγωγών από όλες τις περιοχές της χώρας που περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες που επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021.

 

 


Όλο και αυξάνουν οι αντιδράσεις των παραγωγών από όλες τις περιοχές της χώρας που περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες που επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021.

Οι παραγωγοί ζητούν να ξεκαθαρίσει το θέμα των αποζημιώσεων και να γίνει άμεσα η πληρωμή τους. Από τις συζητήσεις και την ΚΥΑ φαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ πάει στη λογική de minimis κάτι που θεωρούν οι παραγωγοί ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να πάρουν μικρά ποσά. Αν ισχύει αυτό ζητούν να αλλάξει η ΚΥΑ και να πληρωθούν με βάση τα ποσά που αναφέρει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, μηλοπαραγωγός από Μεσόβουνο Κοζάνης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μεγάλες είναι οι ζημιές στα κεράσια και τα μήλα της περιοχής λόγω των παγετών το 2021. Σε πολλές περιπτώσεις έφταναν σε ποσοστό 100%. Το πρόβλημα είναι ότι και φέτος υπάρχουν ζημιές σε κάποιες ποικιλίες. Πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από τον Οργανισμό ασφάλισης να μας ξεκαθαρίσει πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Δεν μας λένε επίσης αν γίνουν οριζόντιες πληρωμές ή μέσω Κανονισμού ΕΛΓΑ. Υπάρχει μείωση εισοδήματος των παραγωγών. 

Ο Σύλλογος μας έρχεται σε επαφή με άλλες περιοχές που έχουν το ίδιο πρόβλημα και προσπαθήσει να συντονίσει κάποιους τρόπους αντίδρασης. Οι περσινοί παγετοί και οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν το καλοκαίρι έχουν επηρεάσει και την φετινή παραγωγή φρούτων. Υπάρχει πρόβλημα καρπόπτωσης στα μήλα και τα κεράσια. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων ετοιμαζόμαστε για πανελλαδικές κινητοποιήσεις». 

Ο κ. Αθανάσιος Διαμαντίδης, αντιπρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τον περασμένο Νοέμβριο αναμένουμε τις αποζημιώσεις για το προανθικό στάδιο. Οικογένειες που έχουν καλλιέργειες με μήλα και κεράσια έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης και φέτος υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες ποικιλίες. 

Θα αναγκαστούν πολλοί να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό. Επίσης σήμερα στα χωράφια εργάζεται όλη η οικογένεια. Εργάτες γης δεν υπάρχουν οπότε για αραιώματα και συγκομιδές θέλεις χέρια».

Παϊσιάδης Σταύρος

Σχετικά άρθρα
 
 
02/06/2022 10:11 πμ

Αλλαγή τρόπου εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ ζητάνε οι αγρότες που έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις και παγετούς και βλέπουν σημαντικές ζημιές στα χωράφια τους. Επίσης ζητούν αποζημιώσεις με ωβάση τον Κανονισμό και όχι με βάση την υπογραφή της κάθε Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Οι παραγωγοί ζητούν να φωτογραφίζεται το χωράφι που έπαθε ζημιά από τους ίδιους και τους εκτιμητές και να πηγαίνουν τα αρχεία στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Αυτό να γίνεται παράλληλα με την αναγραφή του ποσοστού ζημιάς που θα γράψει ο εκτιμητής στην έκθεσή του. 

Στο μεταξύ τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021, θα αποζημιωθούν κανονικά, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από την άλλη οι παραγωγοί είναι δυσαρεστημένοι με το ύψος της αποζημίωσης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «με την ΚΥΑ που ανακοίνωσαν δεν αποζημιωνόμαστε με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μας δίνουν μια οριζόντια αποζημίωση. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμιά σχέση με όσα μας είχαν υποσχεθεί. 

Πληρώνουμε εισφορές ΕΛΓΑ και με βάση τον Κανονισμό Φυτικής Ασφάλισης θα πρέπει να μας πλήρωναν από 800 έως 1.300 ευρώ το στρέμμα για αποζημίωση. Στην ΚΥΑ μας βγάζει το ανώτερο ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ.

Επίσης ζητάνε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κάτι που είναι γραφειοκρατικό και δεν είναι εύκολο να γίνει. Αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί που έχουν μέχρι και 100% ζημιά».

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «δεν ξεχνάμε πως ξεκίνησε όλος αυτός ο Γολγοθάς. Αδίκως η περιοχή μας βρέθηκε εκτός Κανονισμού ΕΛΓΑ, ενώ άλλη περιοχή εντός του ίδιου δήμου συμπεριλήφθηκε κανονικά.
Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της πολυπόθητης ΚΥΑ για την αποζημίωση λόγω παγετού την Άνοιξη του 2021 στην περιοχή Εορδαίας και συγκεκριμένα στα χωριά Πύργοι - Μεσόβουνο - Κομνηνά - Ανατολικό - Πεντάβρυσσο είναι γεγονός.
Κύριε Γεωργαντά, κύριοι βουλευτές, κύριε περιφερειάρχα κύριε Λυκουρέντζο, έχετε ιδέα τι λέει η ΚΥΑ; Έχει καμιά σχέση με αυτά που υποσχόσασταν;
Επιτέλους σοβαρευτείτε και πάρτε πίσω αυτό το ΦΕΚ που αποτελεί ταφόπλακα για την περιοχή. ΠΈχετε ξεπεράσει τα όρια υπομονής. Δώστε λύση .... χτες».

Διαβάστε το ΦΕΚ με την σχετική ΚΥΑ (εδώ)

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments