....

ΑΡΝΙΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ : ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΒΑΡΒΑΡΙΤΣΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

Όπως κάθε χρόνο με επιτυχία και αρκετό κόσμο ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας αποτελούμενος από όλη την  νεολαία του χωριού, διοργάνωσε και φέτος Σάββατο  3 Δεκεμβρίου 2022 το βράδυ την αναβίωση του εθίμου "Βαρβαρίτσα Νικολίτσα"» που διαδραματίζεται εδώ και πολλά χρόνια από παρέες νέων αγοριών (κυρίως) τιμώντας την προστάτιδα του χωριού Αγία Βαρβάρα (κεντρκή εκκλησία) .

Το παραδοσιακό αυτό έθιμο πραγματοποιήθηκε στην μικρή πλατεία που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού και Προστάτιδας Αγίας Βαρβάρας αμέσως μετά την τέλεση τους εσπερινού.

Να αναφέρουμε ότι η φωτιά που ανάβουν οι νέοι συμβολίζει τον «τιμωρητικό κεραυνό» που έκαψε τον πατέρα της, Η Ααγία Βρβάρα ήταν Χριστιανή και ο πατέρας της  ήθελε να την παντρέψει με ειδωλολάτρη και επειδή αυτή αρνήθηκε αυτός  την αποκεφάλισε .

Εμείς βρεθήκαμε εκεί με την κάμερά μας και πήραμε πλάνα από το παραδοσιακό αυτό έθιμο και σας τα παρουσιάζουμε στο παρακάτω βίντεό μας.

Ο κόσμος χόρεψε και απόλαυσε τα εξαίσια και πεντανόστιμα νηστίσιμα εδέσματα που έφτιαξαν εθελόντριες παλιές και νέες νοικοκυρές του χωριού από την Άρνισσα όπου τα γεύτηκαν δωρεάν όλοι  με άφθονο κρασί και την συννοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο του ΜΕΣΝΑ  για την άρτια διοργάνωση..

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη όπου φωτογραφήθηκε με μέλη του Συλλόγου Νέων Άρνισσας.

 

2022-12-03-234119

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments