....

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΗΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συνεχίζεται η συγκομιδή μήλων, κυρίως των όψιμων ποικιλιών, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες να μην μπορούν να είναι εμπορεύσιμες. Μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά μήλα υπάρχει από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο. Ειδικότερα στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι ελληνικές εξαγωγές μήλων. Από 651.000 ευρώ το 2010 διαμορφώθηκαν σε 18,2 εκατ. ευρώ το 2013 και στα 23,9 εκατ. ευρώ το 2014. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι συγκεκριμένες αγορές δεν ενδιαφέρονται για τα καλής ποιότητας μήλα και δεν δίνουν υψηλές τιμές.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων και απομένουν κάποιες όψιμες ποικιλίες. Η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Πάντως οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της συγκομιδής δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή και στα καλής ποιότητας μήλα».Image and video hosting by TinyPic

Από την πλευρά του ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, επισημαίνει ότι «γενικά φέτος η αγορά του μήλου αναμένεται να είναι πιο ομαλή σε σχέση με πέρσι, όπου υπήρχε μεγάλη «πίεση» λόγω του ρώσικου εμπάργκο και της ευρωπαϊκής υπερπαραγωγής. Φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Αίγυπτο για τα ελληνικά μήλα, που παραδοσιακά απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης εξάγουμε αρκετά φορτία και στην Κύπρο. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την ισραηλινή αγορά για ελληνικά μήλα και έχουμε καταφέρει να εξάγουμε ήδη κάποια φορτία. Οι τιμές στην εγχώρια αγορά διαμορφώνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εξαγώγιμα μήλα. Πάντως οι αγορές της Μέσης Ανατολής δεν πληρώνουν την καλή ποιότητα μήλου. Ενδιαφέρονται κυρίως για φτηνά μήλα. Για αυτό τις καλές ποιότητες τις κρατάμε για την ελληνική αγορά. Βοηθούν όμως στην απορρόφηση μήλων που έχουν προβλήματα ποιότητας».

Ο κ. Παναγιώτης Ελευθεριάδης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Κοζάνης, αναφέρει από την πλευρά του ότι «συνεχίζεται η συγκομιδή μήλων στην περιοχή, βρισκόμαστε στις όψιμες ποικιλίες. Η φετινή παραγωγή παρουσιάζει μικρή μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών. Έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής, που έχει φτάσει στα 27 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα των μήλων μας είναι πολύ υψηλή, αφού καλλιεργούμε με ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι αραβικές χώρες δεν προσφέρονται για υψηλές τιμές. Για αυτό προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές προς τις αγορές της βόρειας Ευρώπης για να καταφέρουμε να αυξήσουμε την τιμή των προϊόντων μας. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά για να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Αντώνης Τσιάνος, Πρόεδρος του Α.Σ. Κίσσαβος από την περιοχή της Αγιάς Λάρισας, αναφέρει ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές ελληνικών μήλων προς Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες. Το 50% της παραγωγής μας αφορά κόκκινες ποικιλίες, που τις προτιμούν οι χώρες αυτές. Οι τιμές των μήλων αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 50 – 67 ευρώ το κιλό».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μήλα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments