....

ΕΛΓΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ 80 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

 

 

Ενιαίο ασφάλιστρο σε όλα τα φυλλώδη λαχανικά ακόμα και σε περιπτώσεις συγκαλλιέργειας ή διαδοχικών μέσα στη χρονιά φυτεύσεων φέρνει τροποποιητική απόφαση του ΕΛΓΑ σχετικά με τη «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής».

Ειδικότερα σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει η απόφαση ορίζεται ότι η εισφορά για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια για το 2018 διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά στρέμμα (± 20%).

Για τα φυλλώδη λαχανικά, που αφορούν συγκαλλιέργειες ή και διαδοχικές φυτεύσεις χειμερινών κηπευτικών καθορίζεται μια ασφαλιζόμενη αξία, που αντιστοιχεί στο σύνολο της μέσης αξίας της παραγωγής.

Σχετικά με τις αλλαγές αυτές μίλησε στο Agronews ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές ο οποίος τόνισε ότι: «έγιναν κάποιες αλλαγές κυρίως όσον αφορά τα φυλλώδη λαχανικά. Πλέον λοιπόν οι παραγωγοί που αλλάζουν μέσα στον χρόνο την καλλιέργεια τους (π.χ. από μαρούλι σε κουνουπίδι) δεν θα πρέπει να πλέον να δηλώνουν την αλλαγή αυτή όπως συνηθιζόταν».

Και συμπληρώνει: «στα φυλλώδη η κάθε  καλλιέργεια διαρκεί πολύ λίγο όπως για παράδειγμα σε περιοχές όπως τα Μέγαρα και τον Μαραθώνα. Η ταλαιπωρία λοιπόν ήταν πολύ μεγάλη οπότε ήταν αίτημα των παραγωγών να υπολογίζεται ένα ασφάλιστρο για όλη την χρονιά ότι καλλιέργεια φυλλωδών και αν είχε κάποιος. Τα ασφάλιστρο ορίζεται στο 4% της ασφαλιζόμενης αξίας».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments