....

TO ΕΘΙΜΟ ΛΑΜΚΑΣ ΠΡΟΥΣΤΑΒΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΣΤΙΑ (VIDEO PHOTOS)

Το έθιμο της Λάμκας και Προυστσαβάϊνε (συγχωρήσεως)  αναβίωσε  η χορευτική ομάδα της Εδεσσαϊκής Λαογραφικής Εστίας και φέτος .

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα έθιμα της περιοχής μας που συμβολίζει την αρχή της νηστείας.

 

 Λίγα λόγια για το έθιμο:


Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής  παραμονή της Καθαράς Δευτέρας όλη η οικογένεια μαζευόταν στο σπίτι του μεγαλύτερου (παππού ή θείου) για να τηρήσουν το έθιμο. <<Προυστσαβάϊνε>> σημαίνει συγχώρεση στην ντοπιολαλιά.
Όλα τα μέλη της οικογενείας ζητούσαν συγχώρεση μεταξύ τους, ο μικρότερος από τον μεγαλύτερο, κάνοντας μετάνοια και φιλώντας το χέρι. Τα μικρά παιδιά φιλούσαν το χέρι κάνοντας ουρά (πάσκα). Αυτό σήμαινε ότι καθώς φιλούσαν το χέρι σήκωναν το πόδι προς τα πίσω. Όποιος έκανε την μεγαλύτερη πάσκα (ουρά) έπαιρνε ένα δώρο, κυρίως χρηματικό ποσό. Μετά έστρωναν το τραπέζι συνήθως με τυρόπιτα, χαλβά, ελιές, αυγά και άλλα εκτός από κρέας. Για να αρχίσουν όμως το φαγητό έπρεπε να κάνουν το δεύτερο έθιμο, τη Λάμκα. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία έπαιρνε το σουκάλο, τον πλάστη για τις πίτες, έδενε μια κλωστή στη μία άκρη του και στην άλλη άκρη της κλωστής έδενε ένα αυγό βρασμένο και καθαρισμένο. Συνήθως για να μην κόβεται το αυγό έβαζαν στο κάτω μέρος του μία κόρα από την πίτα. Στη συνέχεια, κρατώντας το σουκάλο πήγαινε στον καθένα ξεχωριστά και κουνούσε το αυγό. Όποιος κατάφερνε να πιάσει το αυγό με το στόμα χωρίς την βοήθεια των χεριών του ήταν ο νικητής και ταυτόχρονα θα ήταν υγιής και δυνατός για όλη την χρονιά. Για να διαπιστωθεί αν ισχύει αυτό, ο παππούς έκαιγε την κλωστή στην καντήλα. Αν δεν καιγόταν τότε έλεγαν ότι το άτομο αυτό δε θα είναι δυνατό, αν όμως η φλόγα έκαιγε όλη την κλωστή τότε το άτομο θα ήταν γερό και υγιές όλο τον χρόνο. Το έθιμο της Λάμκας συμβόλιζε την αρχή της νηστείας. Με ένα αυγό έκλειναν το στόμα την Κυριακή της Τυρινής και με ένα αυγό έληγε η νηστεία την Κυριακή του Πάσχα.
Τέλος να τονίσουμε ότι την Καθαρά Δευτέρα δεν είχαμε το έθιμο του χαρταετού στην περιοχή μας, αλλά αφιερώναμε την ημέρα αυτή στον καθαρισμό του σπιτιού στο ασβέστωμα της αυλής και ων στάβλων έτσι ώστε την Σαρακοστή να είναι όλα καθαρά.

 

 

 

 

 

2023-02-26-141737

2023-02-26-141750

2023-02-26-141757

2023-02-26-141807

2023-02-26-141815

2023-02-26-141822
 

Διαβάστε ακόμα τι αναφέρει ο Χοροδιδάσκαλος Πέτρος Προφητηλιώτης για το έθιμο


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments