....

ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 

 

Στα χέρια της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται πλέον η τύχη και το μέλλον της θυγατρικής Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ναυαγεί οριστικά και επίσημα το deal εξαγοράς της από την κοινοπραξία Calamos-Exin, που είχε εξελιχθεί σε πολύμηνο σίριαλ. Η τράπεζα  έχει τώρα τρις εναλλακτικές δυνατότητες: Να διαπραγματευθεί με τον δεύτερο πλειοδότη - την κινεζική Fosun - να διενεργήσει νέο διαγωνισμό, ή να προσπαθήσει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της την εξαιρετικά κερδοφόρο εταιρεία.

 Επισημαίνεται ότι η πώληση της Αθνικής Ασφαλιστικής δεν ήταν επιλογή της τράπεζας,  αλλά επεβλήθη ως υποχρέωση από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

της Ελενας Ερμείδου

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πρόσφατα και παλαιότερα δημοσιεύματα του Sofokleousin, όπου προδιάγράφονταν η αρνητική έκβαση του σίριαλ με το Calamos Fund και την Εxin του Μ. Fairfield.

Διαβάστε σχετικά:

Στα χέρια της ΕΤΕ η απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Ασφαλιστική: Επανέρχεται στο σκηνικό η Fosun;

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα ότι έληξε η σύμβαση της με την Exin για των πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN Financial Services, εννέα μήνες μετά την συμφωνία πώλησης που είχε υπογραφεί στις 29 Ιουνίου 2017, υπό την αίρεση εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων και εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με την τροπή που πήραν τα πράγματα η διοίκηση της τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δεχτεί την Fosun ως δεύτερο προτιμητέο επενδυτής, ή θα κινήσει διαδικασία εκ νέου διαγωνισμού, ή θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μη είσπραξη του τιμήματος πώλησης.

 Κλειδί το τίμημα

Ο πήχυς του τιμήματος έχει τοποθετηθεί υψηλά  με το ματαιωθέν deal και θα είναι πλέον δύσκολο να γίνει αποδεκτή προσφορά αρκετά χαμηλότερη. Ομως, λένε παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου, η Fosun θα επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτή την αρνητική εξέλιξη: Αν μπει σε διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσει από χαμηλότερα και όχι από την αρχική προσφορά της.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία Calamos -Exin είχε προτιμηθεί βάσει το προσφερθέντος τιμήματος. Η τελική προσφορά της ήταν 718 εκατ. ευρώ.  Η πλάστιγγα  έγειρε υπερ της αμερικανικής κοινοπραξίας με την αξιολόγηση της πρότασης της για το bancassurance. Στην τελική επιλογή βάρυνε βέβαια και η απροκάλυπτη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της Calamos-Exin, δια του υπουργού Εμπορίου Γουίμπουρ Ρος.

Ελλειμμα αξιοπιστίας

Παράγοντες του κλάδου εξέφραζαν πάντως ερωτηματικά σχετικά με την τρόπο που έγινε η συμφωνία πώλησης και για την έγκριση που έδωσαν οι Σύμβουλοι, τονίζοντας ότι οι εγγυήσεις ήταν πολύ χαμηλές.

Για τον ιδρυτή-ιδιοκτήτη της Exin, τον Matt Fairfield, η αγορά γνώριζε ότι έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα. Το περασμένο καλοκαίρι στην ελληνική αγορά έγινε γνωστό ότι ο όμιλος  αντιμετώπιζε δυσκολίες ακόμη και με τη μισθοδοσία υπαλλήλων του στην Ελβετία.

Καμπανάκι συνεγερμού σήμανε όταν η Calamos κατέθεσε αγωγή κατά της Exin για οφειλές 75 εκατ. δολ. Εκτοτε ξεκίνησε μπαράζ διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων από τον Fairfield, ο οποίος προσπαθούσε να εξασφαλίσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας στρατηγικό ποσοστό της εταιρείας.

Στην ΤτΕ σύμφωνα με πληροφορίες ποτέ η Exin δεν υπέβαλε ολοκληρωμένο φάκελο με  στοιχεία που να καλύπτουν τις απαιτήσεις.

Χτες έληγε η προθεσμία υποβολής και κάποιοι πίστευαν ή ήλπιζαν ότι θα δινόταν νέα παράταση - αν και δεν εέχε διευκρινισθεί αν η διοίκηση της Εθνικής είχε νομικά αυτή τη δυνατότητα.

Σήμερα έπεσα οι "τίτλοι τέλους" στο  σίριαλ  με τιν Exin. Η Εθνική Ασφαλιστική θα πρωταγωνιστήσει σε ένα ακόμη τους επόμενους μήνες.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments