....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 11-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Δευτέρα 11 Μαρ 2024

Πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρότασης νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία καταθέτει στη Βουλή η Νέα Αριστερά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης. Καλεί, μάλιστα, τα υπόλοιπα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Διακόπηκε για τις 17.30 η καταληκτική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξαιτίας την επιμονής της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου να παραμείνει στην αίθουσα της συνεδρίασης και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη, μετά την διακοπή που υπήρξε εξαιτίας των διαδικαστικών ζητημάτων που έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τρίτη 12 Μαρ 2024

«Η Δικαιοσύνη θα δώσει τις απαντήσεις για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός μια ημέρα μετά την έγκριση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που κατατέθηκε από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, επισήμανε πως όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών πρέπει να καταθέσει αίτημα για προανακριτική στη Βουλή.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά την υιοθέτηση του πορίσματος που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Με ευρεία πλειοψηφία θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που μεταφέρει στους δικηγόρους ήσσονος σημασίας υποθέσεις που έως σήμερα χειρίζονταν δικαστές. Με στόχο, όπως σημειώνει, την αποφόρτιση των δικαστικών αρχών. 

Τετάρτη 13 Μαρ 2024

Κυρώθηκαν σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής 2 μνημόνια συνεργασίας και ανταλλαγής στρατιωτικού προσωπικού ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, με τη συζήτηση, πάντως, να περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ζήτημα της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιριών συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με αφορμή την συζήτηση ενσωμάτωσης σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Η οδηγία αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.

Αντιπαράθεση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, υπήρξε σήμερα στη Βουλή. 

Στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να απαντά πως οι θέσεις αυτές είναι υποκοστολογημένες και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων. 

Πέμπτη 14 Μαρ 2024

Έφτασε και στη Βουλή η συζήτηση για τις κοινωνικές αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση του κατηγορουμένου στην υπόθεση του Κολωνού, Ηλία Μίχου, για την κατηγορία του βιασμού της 12χρονης. Στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορεί να γίνει σχολιασμός.

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για την μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες. Η εν λόγω ρύθμιση προωθείται στο πλαίσιο των επαφών που είχε προ ημερών ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών που ήταν σε κινητοποιήσεις.

Για φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιριών που συνιστά μείωση των κρατικών εσόδων και δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό της αγοράς μίλησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κύρωση οδηγίας για ενιαίο φόρος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρασκευή 15 Μαρ 2024

«Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Μπορεί να προτείνει κάποιον νόμο». Την απάντηση αυτή έδωσε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με την συλλογή υπογραφών για τα ζητήματα που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη και τυχόν ευθύνες υπουργών.

Ευρεία πλειοψηφία θα συγκεντρώσει όπως φαίνεται η σύμβαση για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο στόλος των Canadair της χώρας εκσυγχρονίζεται σε τέτοιο βαθμό για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την υπόθεση των e-mails των αποδήμων που φέρεται να αξιοποίησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναμένονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την εξέλιξη της υπόθεσης. 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments