....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 20-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 20 Νοε 2023

Την εκτίμηση ότι η ανθρωπιστική παύση πυρός στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για το συνολικό σταμάτημα των εχθροπραξιών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις τόσο για την Μέση Ανατολή όσο και για την χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας από αμερικανικά αεροσκάφη.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με το Airbnb ανέλυσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε ερώτηση της Θεανώς Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με τη στεγαστική κρίση.

Ερώτηση με αντικείμενο το αν υπάρχει διερεύνηση των περιστατικών αυθαιρεσίας της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας γενικότερα κατέθεσε η Έλενα Ακρίτα με αποδέκτες την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στην ερώτηση επικαλείται την έκθεση που έχει δημοσιοποιήσει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Υπογράφηκε σήμερα από τον Κώστα Τασούλα η σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τρίτη 21 Νοε 2023

Σε συνέχεια της εκστρατείας μας για την θέσπιση του εκτελεστικού νόμου που θα εξειδικεύει το άρθρο του Συντάγματος για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Γιώτα Πούλου, αναδεικνύουν με κοινοβουλευτική ερώτηση το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας το αίτημά μας. 

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα σε ψηφιακή μορφή. Η κυβέρνηση μιλά για προϋπολογισμό ανάπτυξης και παροχών με παράλληλα χαρακτηριστικά δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η δημοσιοποίηση των δεδομένων του πάντως έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Με τον χαρακτηρισμό του υπόπτου θα καταθέσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» των οποίων η ασυλία άρθηκε στις 9 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής μετά από παραγγελία της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση για την συνεργασία σε αγροτικά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Από το ΚΚΕ προέκυψε η μόνη αρνητική ψήφος στο νομοθέτημα. Εκ μέρους της κυβέρνησης επισημάνθηκε ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή με στόχο την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Τετάρτη 22 Νοε 2023

Αναλυτικά παρέθεσε τα κονδύλια που διατίθενται αλλά και τον σχεδιασμό που υπάρχει για την ανασύνταξη της Θεσσαλίας μετά τις φονικές πλημμύρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας σήμερα στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική συζήτηση εκκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου αφού είχε ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Για απουσία προτάσεων που αφορούν την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής στην Θεσσαλία εγκάλεσε τον πρωθυπουργό στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα εστίασε και στα ζητήματα των άμεσων παρεμβάσεων για το στεγαστικό πρόβλημα.

Την δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που θα αναλάβει την εποπτεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας πρότεινε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επισημαίνοντας πως ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου που δεν διαθέτει η κυβέρνηση.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη Θεσσαλία όσο και των υπόλοιπων περιοχών που έχουν υποστεί καταστροφές εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονα». Με τη φράση αυτή απάντησε στις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης, προκαλώντας αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πέμπτη 23 Νοε 2023

Νέα κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτείται στη Βουλή, ως αποτέλεσμα των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές. 

Ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη κατά την πρώτη συνεδρίασή της.

Σοβαρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό ζήτημα ίσως εγείρει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά ακόμη και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Παρασκευή 24 Νοε 2023

Οι δύο προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι προτάσεις αναμένεται να απορριφθούν στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διενεργηθεί αφού απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι και η κυβερνητική πλειοψηφία τάσσεται κατά.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει και νέο αίτημα προανακριτικής όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας της Λάρισας για το δυστύχημα των Τεμπών δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Υποστήριξε, επίσης, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική διερεύνησης των ευθυνών Κ.Καραμανλή και Χρ.Σπίρτζη. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments