....

Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

 

 

Σε κινούμενη άμμο βαδίζουν πλέον οι αγορές και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η Wall Street  άνοιξε με μικρά κέρδη, βοηθώντας και τα ευωπαϊκά χρηματιστήρια να ανακάμψουν και να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες. Ομως οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες ώρες/ημέρες.

Ως νέα εστία κινδύνου στο διεθνές σύστημα των αγορών αναδεικνύονται οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα, που προκάλεσαν τη νέα χθεσινή «βουτιά» στην Wall Street, και αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση, στη σημερινή συνεδρίαση.

Μετά την πτώση σχεδόν κατά 6% του δείκτη S&P 500 την περασμένη εβδομάδα, την Δευτέρα η Wall Street πήρε βαθιά ανάσα, καθώς νεότερες πληροφορίες οδήγησαν τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αποφύγει μέσω διαπραγματεύσεων έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Όμως, το βελτιωμένο κλίμα δεν κράτησε πολύ, αφού στη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα δέχθηκαν πολύ ισχυρές πιέσεις, ο Nasdaq τερμάτισε τη συνεδρίαση με απώλειες 3,32% και ο S&P 500 έχασε 1,73%, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης μετοχών της ¨νέας οικονομίας".

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα κόψουν κέρδη

Αφορμή για αυτή τη μεγάλη υποχώρηση έδωσε το ξεπούλημα των μετοχών των δύο εταιρειών social media (Facebook και Twitter). Το σκάνδαλο κατάχρησης προσωπικών δεδομένων συνδρομητών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, δημιούργησε φόβους για σκληρή ρυθμιστική παρέμβαση των αρχών, που θα περιορίσει την κερδοφορία των γιγάντων της κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε έλεγχο των πρακτικών της Facebook, ενώ ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Κογκρέσο.

Ο οίκος Citron Research, που ειδικεύεται στην ανάδειξη εταιρειών ευάλωτων σε short selling, ανακοίνωσε ότι η Twitter είναι η πιο ευάλωτη εταιρεία σε ενδεχόμενη ρυθμιστική παρέμβαση των αρχών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πτώση της μετοχής.

Ευρύτερα στον τεχνολογικό κλάδο υπήρξαν και άλλες εξελίξεις που έδωσαν αφορμή για πίεση πολλά υποσχόμενων, ως τώρα, μετοχών. Απώλειες είχε χθες η Tesla, καθώς ένα δυστύχημα (σύγκρουση και ανάφλεξη ενός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει η εταιρεία) προκάλεσε ελέγχους από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές για την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ένα άλλο δυστύχημα, με όχημα αυτόματης οδήγησης της Uber, έφερε στο επίκεντρο πιέσεων τη μετοχή της κατασκευάστριας επεξεργαστών Nvidia, η οποία ανακοίνωσε τη διακοπή των δοκιμών οχημάτων αυτόματης οδήγησης.

Φουσκωμένες αποτιμήσεις

Αυτές οι ειδήσεις  έδωσαν στους επενδυτές αφορμή για ρευστοποιήσεις τεχνολογικών μετοχών. Οι πιέσεις που προκλήθηκαν και η υποχώρηση των τιμών ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι οι αποτιμήσεις είναι "φουσκωμένες", τόσο ώστε να δικαιολογείται μία μεγάλη διόρθωση το προσεχές διάστημα.

«Μια πρόσφατη ακολουθία αρνητικών ειδήσεων έχει πυροδοτήσει ξεπούλημα μετοχών στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα. Αλλά η βαθύτερη αιτία είναι οι υπερβολικές αποτιμήσεις, που έχουν απομακρύνει τις τιμές από τα θεμελιώδη στοιχεία, κυρίως για τις μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση», σημειώνει η Unicredito.

Με βάση τη σχέση τιμών/κερδών, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές αποτιμώνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Από τις 12 Μαρτίου μέχρι χθες, ο Nasdaq διόρθωσε αρκετά, υποχωρώντας κατά 8,5%, ενώ η μετοχή της Facebook έχει χάσει 18% από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο κατάχρησης προσωπικών δεδομένων.

 Ισχυρές προσδοκίες

Το ερώτημα, όμως, είναι αν αυτές οι διορθωτικές κινήσεις είναι επαρκείς για να εξαλείψουν τις ανησυχίες των επενδυτών για «φούσκα» στον τεχνολογικό τομέα. Οι μεγάλες προσδοκίες για κέρδη από νέους τομείς δραστηριότητας, όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, ή τα οχήματα αυτόματης οδήγησης δεν είναι βέβαιο ότι δικαιολογούν τις εξαιρετικά υψηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Άλλωστε, δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή των μεγάλων προσδοκιών από το διαδίκτυο, στα τέλη της δεκαετίες του ’90, που έφερε το λεγόμενο dot-com bubble, μια «φούσκα» που έσπασε βίαια και αρκετά επώδυνα για τους επενδυτές το 2001…

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments