....

«ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ»

 

 

 

Η διαπίστωση – προτροπή έρχεται από έναν άνθρωπο που ασχολείται μονοθεματικά με τον κυβερνοχώρο. Μιλάει για τον διαφορετικό κόσμο που διαμορφώνει η διαδικτυακή πραγματικότητα, για τα παιδιά που τη θεωρούν αυτονόητη αλλά και τους παππούδες και τις γιαγιάδες που την ανακάλυψαν τώρα. 
 
Ο λόγος για τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Γιώργου Παπαπροδρόμου. Μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.
 
Διαψεύδοντας «ιστορίες για αγρίους» που έχουν κατά καιρούς μεταδοθεί ως πληροφορίες για τραγωδίες με νέους ανθρώπους που παρακινήθηκαν από διαδικτυακά παιχνίδια, εξηγεί «Εξετάζουμε κάθε περίπτωση, δυστυχώς όμως για τους πραματευτάδες του φόβου είναι άνθρακες ο θησαυρός».
 
Ωστόσο παρακινεί – κυρίως τους γονείς – να συζητούν με τα παιδιά και τους νέους να μην ξεχνάνε την πραγματική ζωή, υιοθετώντας το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Λιγότερη Οθόνη στη ζωή, περισσότερη κίνηση».
 
«Κάθε γενιά κουβαλάει τη δική της προστιθέμενη αξία» σημειώνει και μιλάει για τη στρατηγική της πρόληψης, καταθέτοντας την εμπειρία του από τις ενημερωτικές συναντήσεις των εκπροσώπων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και με μεγαλύτερους ή και με ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ.  
 
«Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι στα ΚΑΠΗ έχουν συνδεθεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τη βοήθεια ακόμα και των εγγονιών τους» εξηγεί ο Γιώργος Παπαπροδρόμου και δεν είναι πια περίεργο, αφού παραπάνω από το μισό του πλανήτη σερφάρει.
 
«Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Συχνά αφορά περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων, γι' αυτό και η φετινή καμπάνια της Interpoll με τον τίτλο «Say no» είναι σημαντική. Τα περισσότερα αδικήματα ωστόσο αφορούν οικονομικές απάτες μέσω Διαδικτύου, παράνομο στοιχηματισμό αλλά και απάτες στον χώρο του φαρμάκου. Σημαντικό είναι και το κομμάτι της εγκληματικότητας που αφορά την παραβίαση της ιδιωτικότητας (privacy).
 
Για καλύτερη ενημέρωση μπορεί να πλοηγηθεί ο καθένας στο cyber alert που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Facebook, Instagram, και Youtube.

Σχόλια - Facebook Comments