....

“KΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN - ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΟΙ ΜΕΘ [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Lockdown ακόμη και μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, βάζουν ως πρόταση στο τραπέζι οι επιδημιολόγοι καθώς η κατάσταση με τον κοροναϊό δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με αυστηροποίηση ακόμη και αυτών των αυστηρών μέτρων που θα ισχύσουν από την Παρασκευή, είναι σαφέστατα πολιτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο, αλλά και από όσα ανακοινώθηκαν για αύριο.

Εφόσον υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείω, τα κρούσματα μειωθούν αισθητά και δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, τότε θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το εμπόριο ώστε να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί.

Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας.

Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών.

Φυσικά, επαναξιολογούνται μέτρα όπως τα ανοικτά σχολεία. Στην κυβέρνηση θέλουν να μην κλείσει η εκπαίδευση και μάλιστα γίνεται συζήτηση να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όλα βεβαίως εξαρτώνται από το πώς η πανδημία χτυπά την Ελλάδα. Και βεβαίως δεν αποκλείεται να «ανοίξουν» υπό όρους κάποιες περιοχές της χώρας, και να μείνουν σε καραντίνα οι «κόκκινες», όπως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και τον Δεκέμβριο.

Για να μη χρειαστεί αυστηροποίηση ή επέκταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στο «ελληνικό φιλότιμο» για τήρηση των υπάρχοντων μέτρων.

Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας και κατά πόσο υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας.

Και οι επιστήμονες το λένε

Την παράταση της καραντίνας επιβεβαιώνουν ως σενάριο και οι επιστήμονες που τόσο καιρό διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση και καταθέτουν προτάσεις.

Χθες, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος έδωσε αρκετές πιθανότητες στην παράταση του lockdown στη χώρα μας, πράγμα ωστόσο που θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες και όχι μόνο τα κρούσματα.

Ο καθηγητής μικροβολιογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφέροντας πως είναι πιθανό να υπάρξει παράταση του καθεστώτος, πολλώ δε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα φανεί την επόμενη βδομάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απόφαση για να παραταθεί το lockdown.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε το σενάριο ότι δεν αποκλείεται η παράταση.

«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κοροναϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

 

Η παράταση του lockdown είναι πλέον δεδομένη και το μοναδικό στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το αν θα καταφέρει τελικά να ανοίξει η αγορά πριν τα Χριστούγεννα.

 
 

Μετά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και να αποτρέψει τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Εξάλλου ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξη την παράταση της καραντίνας μέσω της ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρηματιών.

Ακόμη όμως κι αν το παραπάνω καλό σενάριο «βγει» είναι βέβαιο ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν.  Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα πρέπει να ξανακλείσει αργά ή γρήγορα η χώρα και πιθανά από τις αρχές του χρόνου και το αργότερο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Η πρόταση αυτή την οποία έθεσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800.

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.

«Η χώρα έχει μπει στη λεγόμενη εκθετική φάση και το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά του, καθώς έχουμε έντονα ανοδικές τάσεις και στα κρούσματα και στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο CNN Greece.

 

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική δύσκολη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα και ο κύριος λόγος είναι η τεράστια διασπορά που έγινε τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την πληρότητα του συνόλου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, που βρίσκεται στο 71%, εκτίμησε:

 

«Αν μείνει σταθερός ο αριθμός των ΜΕΘ, δεν νομίζω να αντέξουν πάνω από 10 ημέρες, ωστόσο πιστεύω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ακόμα και μέσω της μετατροπής των κοινών κλινών σε περίπου κλινες ΜΕΘ με τη χρήση αναπνευστήρων και monitors ώστε να λειτουργούν ως οιονεί μονάδες εντατικής θεραπείας».

 

Για τη συμβολή των ιδιωτικών νοσομείων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «οποιαδήποτε κλίνη ΜΕΘ υπάρχει στην επικράτεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

«Τον τρόπο πρέπει να τον βρει η κυβέρνηση. Η κυριότερη λύση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά των ασθενών που δεν έχουν Covid-19 από τις ΜΕΘ των δημοσίων στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να απελευθερώνονται κλίνες εντατικής θεραπείας στο ΕΣΥ».

«Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να συμμετέχει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν συμμετέχουν στη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου το χαρακτήρισε «light», εκτιμώντας:

«Δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του Μαρτίου που μας πέρασε και με μια μορφή lockdown θα ζήσουμε μέχρι την άνοιξη».

«Δεν βλέπω καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε πλήρη άρση των απαγορευτικών μέτρων. Τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία δημοτικών σχολείων θα, δούμε πώς θα δουλέψουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις διαφορές συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, τόνισε πως σε ότι αφορά τα ανοιχτά σχολεία «δεν είναι μόνο οι μαθητές, είναι και οι γονείς, οι δάσκαλοι και ο κόσμος γύρω από τη λειτουργία ενός σχολείου». Υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει ούτε χρονικός περιορισμός, ούτε τοπικός προσδιορισμός στις μετακινήσεις.

Ερωτηθείς για το ποσοστό της τηλεργασίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκτίμησε ότι το ποσοστό θα πρέπει να ξεπεράσει το 70%, «αν η εικόνα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

«Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς η τηλεργασία δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν υποδομές και πρέπει να εξαντλήσουμε όποια δυνατότητα έχουμε», σημείωσε.

«Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να γίνει πιο σκληρό το απαγορευτικό. Παρόλα αυτά υπάρχει μια αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επιδημίας, γι’ αυτό και καλό είναι να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Η στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι βλέποντας και κάνοντας διότι τα μέτρα θέλουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αποδώσουν. Ενδεχομένως στο τέλος αυτής της εβδομάδας να έχουμε μία καλύτερη εικόνα αν αποδίδουν ή όχι και για τον εάν πρέπει να παρέμβουμε πιο αποφασιστικά», πρόσθεσε.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι «το σύστημα υγείας εκεί δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα». Για το αν έχει τεθεί σαν πρόταση το καθολικό κλείσιμο των σχολείων είπε πως «θα είναι το επόμενο πρώτο βήμα» μαζί με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ και τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των περιπάτων μέσω των μηνυμάτων.

«Δεν έχει συγκληθεί ακόμα η Επιτροπή (σ.σ. Εμπειρογνωμόνων) για το ζήτημα, θα δούμε όμως άμεσα τι μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας».

Σε ό,τι αφορά τα «ορφανά» κρούσματα που ξεπερνούν πλέον τα 41.700, εκτίμησε ότι είναι αποτέλεσμα της τεράστιας διασποράς -κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- στις αρχές του φθινοπώρου.

«Είναι μια εικόνα ότι έχουμε ευρεία διασπορά στην κοινότητα πράγμα που κατά τη γνώμη μου κάνει το lockdown δύσκολο να λειτουργήσει, διότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σπίτια τους μαζί με τον ιό οπότε συνεχίζεται η διασπορά».

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι θα χρειαζόταν «πολύ έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό σε πολλά σημεία της χώρας, καθώς και πολλά τεχνικά μέσα όπως παραδείγματος χάριν η κινητικότητα του πληθυσμού - μέσα που στην παρούσα φάση δεν είναι διαθέσιμα».

Τέλος, σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt που στις 2 Νοεμβρίου ήταν στο 1,2 στην επικράτεια, εκτίμησε ότι είναι σε ανοδική τάση.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 


 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments