....

ΜΕΡΑ25 – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Προτάσεις για οργανωτικές αλλαγές, ζωντανός διάλογος και συνάντηση με οργανώσεις και κινήματα, σε ένα πραγματικά διαβουλευτικό και συμμετοχικό Συνέδριο – πρότυπο για την Αριστερά

Με εξαιρετικό επίπεδο διαλόγου, με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ιδιαίτερες στιγμές ενθουσιασμού και συγκίνησης ολοκληρώθηκε το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η πανηγυρική έναρξη το βράδυ της Παρασκευής με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, τους χαιρετισμούς διεθνών προσωπικοτήτων αλλά και την προβολή της συγκλονιστικής νέας ταινίας του Κεν Λόουτς, ο οποίος έστειλε και το δικό του μήνυμα προς τα μέλη του κόμματος. Στις κυρίως εργασίες, η συμμετοχή έφτασε τους συνολικά 680 σύνεδρους, μεγαλύτερη και από αυτή του 1ου Συνεδρίου ενώ το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες που απλώθηκαν σε δύο γεμάτες μέρες, με συνολικά 166 τοποθετήσεις από 117 ομιλητές, δια ζώσης ή μέσω zoom.

Οι ενότητες αφορούσαν:
α) το Καταστατικό και τα οργανωτικά θέματα,
β) την εσωτερική Δημοκρατία και την κατάρτιση ψηφοδελτίων,
γ) την αποτίμηση του σχήματος «ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη» και τον διάλογο για μελλοντικές συμμαχίες (κοινωνικές, κινηματικές & πολιτικές)
δ) γενικές τοποθετήσεις για τη Στρατηγική & τις Θέσεις του κόμματος.

Και στις τέσσερις ενότητες κατατέθηκε πλήθος προτάσεων με στόχο ένα νέο ξεκίνημα για το ΜέΡΑ25 παίρνοντας υπόψη την μέχρι τώρα δράση του κόμματος στη βουλή και στα κινήματα αλλά και τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την ελληνική και διεθνή συγκυρία. Ειδικά εν όψει Ευρωεκλογών αποτέλεσε κοινό τόπο το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που μπορεί ουσιαστικά να αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ και να τα βάλει με το ιερατείο της φορ ντερ Λάιεν και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Το Συνέδριο δεν τελείωσε με τη συνήθη διαδικασία των ψηφοφοριών (που κατά παράδοση γίνονται πάνω σε προαποφασισμένα κείμενα). Αντίθετα, ως πραγματικά διαβουλευτικό και συμμετοχικό, θα έχει και δύο επόμενες φάσεις ως εξής: Θα δοθεί χρόνος (μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου) να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και γραπτά  και να αναρτηθούν σταδιακά στην ειδικά διαμορφωμένη περιοχή του forum μελών του ΜέΡΑ25 ώστε να ενημερωθούν όλα τα μέλη του κόμματος. Αφού γίνει η σύνθεση ή η διαπίστωση των αντιπαραθετικών προτάσεων, θα τεθούν όλες σε ψηφοφορία. Οι ψηφοφορίες, τόσο για τα τελικά κείμενα επί των τεσσάρων θεματικών όσο και για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΜέΡΑ25 θα πραγματοποιηθούν στα μέσα και στα τέλη Γενάρη αντίστοιχα, μεταξύ όλων των συνέδρων ενώ τα αποτελέσματα θα τεθούν προς έγκριση και από τα πάνω από 140.000 μέλη του DiEM25 πανευρωπαϊκά.

Προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές

Από τις βασικές προτάσεις που θα τεθούν προς έγκριση για το Καταστατικό είναι η αναδιοργάνωση της λίστας μελών του κόμματος με τη δημιουργία δύο ομόκεντρων κύκλων ακτιβιστών/υποστηρικτών του ΜέΡΑ25, η δημιουργία Ακαδημίας ΜέΡΑ25 με στόχο την αναλυτική/θεωρητική εμβάθυνση στις θέσεις του κόμματος, στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη οργανωτικών δεξιοτήτων των μελών. Επίσης προτάθηκε η ανασύσταση των Συντονιστικών Επιτροπών στις 13 περιφέρειες, η δημιουργία αυτόνομης Επιτροπής Οργάνωσης Εκδηλώσεων και η δημιουργία συλλογικού Κεντρικού Συμβουλίου για τον συντονισμό της νεολαίας του ΜέΡΑ25.

Τέλος, προτάθηκε από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη η κατάργηση του προνομίου του γραμματέα για πρόταση υποψηφιοτήτων στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (θα μπορεί να προτείνει μέλη στην ΠΓ όπως κάθε απλό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) αλλά και η ίδρυση ολιγομελούς κληρωτού Επικυρωτικού Συμβουλίου που θα αναλάβει μεταξύ άλλων τη διενέργεια εσωτερικών δημοψηφισμάτων, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατ' ελάχιστο ένα κάθε τρεις μήνες και κατά μέγιστο ένα κάθε μήνα και αφού θα προηγούνται τουλάχιστον 2 εβδομάδες ζωντανού διαλόγου (διαδικτυακού ή/και δια ζώσης) για κάθε θέμα.

Επαφή με οργανώσεις και κινήματα

Στο συνέδριο υπήρξαν ειδικές ενότητες τοποθετήσεων – χαιρετισμών από εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων και μέλη αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών κινήσεων. Αναλυτικά, στο Συνέδριο χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς (Ξεκίνημα, Αναμέτρηση, ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά και ΔΕΑ / Διεθνιστική Εργατική Αριστερά).  Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων αυτών ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα κοινής δράσης και διαλόγου τόσο σε κοινωνικό - κινηματικό επίπεδο όσο και εκλογικά ενόψει των Ευρωεκλογών. (Αναλυτικότερα για τις τοποθετήσεις αυτές δείτε εδώ)

Τις εργασίες του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 χαιρέτησαν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές/τριες και ακτιβιστές από τα κοινωνικά – περιβαλλοντικά κινήματα. Συγκεκριμένα:

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής, περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μαριάνα Τσίχλη, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Ανυπότακτη Αττική, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής
Η Μαρία Κέκη, τυπικά επικεφαλής του Αριστερού Ενωτικού Δημοτικού Σχήματος "Πόλη Ανάποδα", δημοτική σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτης Αντωνίου, δικηγόρος, εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά.
Ο Πέτρος Μπαστέας, συνδικαλιστής ΕΥΔΑΠ, ακτιβιστής σε κινήματα υπεράσπισης του νερού.
Η Αλέκα Μακρή, φεμινίστρια, εκ μέρους της Φεμινιστικής Ομάδας Γυναικών "Το Μωβ".
Η Κατερίνα Γιαννούλια, συνδικαλίστρια, μέλος της Ανεξάρτητης Ενωτικής Ταξικής Κίνησης ΜΑΧΗ, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΓΕΔΥ.
Ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Ο Νίκος Παλαμηδάς, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Net Company
Ο Σταύρος Τομπάζος, πανεπιστημιακός, μέλος της Συντακτικής Ομάδας της αριστερής ιστοσελίδας "commune.gr".

Το ΜέΡΑ25 προχωρά πιο δυνατό και πιο ώριμο στην επόμενη φάση της ανασυγκρότησής του. Κάνει ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, όπως ήταν το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου.

Επικαιροποιεί τις θέσεις του, συναντιέται με οργανώσεις και με κινήματα.

Επιλέγει να σκέφτεται και να δρα αριστερά, αντί να μιλά συνεχώς στο όνομα της Αριστεράς όπως κάνουν πολλοί ως τώρα, συνήθως προσβάλλοντας την ιστορική και πολιτική έννοια του όρου.

Είμαστε εδώ!
Γιατί ναι, όλα μπορούν να είναι αλλιώς.    

Υλικό:

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments