....

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Γενί Τζαμί (Yeni Cami) βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας και αποτελεί το μοναδικό οθωμανικό μνημείο και συγκεκριμένα το μοναδικό οθωμανικό τέμενος που σώζεται σήμερα στην πόλη μας στην αρχική του μορφή.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο μνημείο έχουν δώσει διαφορετικές χρονολογίες κατασκευής του, ενώ κατά περιπτώσεις υποστηρίζονται και μεταγενέστερες επεμβάσεις στην κατασκευαστική δομή του.

Η αναλυτική περιγραφή του μνημείου και η καταγραφή των επεμβάσεων που υπέστη, οδηγούν σε μια πιο ασφαλή χρονολόγηση του, κοντά   στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, ενώ η σημερινή του μορφή πρέπει να είναι αποτέλεσμα επεμβάσεων που χρονολογούνται στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μοναδική αρχιτεκτονική του, η τοποθεσία του, καθώς χωροθετείται σε ένα σημείο της πόλης μας όπου δεν υπάρχουν άλλα μνημεία και το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον που προκαλεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο!

Το έργο που αφορά στη  «Συντήρηση και αποκατάσταση του τεμένους Γενί Τζαμί Έδεσσας, Δ. Έδεσσας» προτάθηκε και βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στην επικείμενη πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα «ΚεντρικήΜακεδονία2021-2027», με προϋπολογισμό 2.200,000,00 €.

Πρόκειται για μία σπουδαία αναπτυξιακή ενέργεια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ.Ιορδάνη Τζαμτζή που εμπεριέχει όρους εξωστρέφειας, απόλυτα εναρμονισμένη στον πολιτισμό της χώρας μας αλλά και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της!

Ο Δήμος Έδεσσας τους ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα και την εξαιρετική συνεργασία καθώς εγκαινιάζεται μια νέα εποχή μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας που ως βασικό στόχο έχει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας!

Όλοι μαζί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες μπορούν να φέρουν την Έδεσσα στη θέση που της αξίζει στην ιστορία!

                                          

                                                      Ο Δήμαρχος Έδεσσας

                                                       Τσεπκεντζής Ιωάννης

2024-02-15-101406

2024-02-15-101429

2024-02-15-101440

2024-02-15-101448
 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments