....

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ - ΖΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Ο ΠΦΣ επισημαίνει την ανάγκη να "διαφυλαχθούν η διάθεση των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και τα Δημόσια Οικονομικά του Οργανισμού πιο αποτελεσματικά" μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ αποκομίζοντας ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ανάγκη διαφύλαξης των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των Δημόσιων Οικονομικών του Οργανισμού με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ αποκομίζοντας πάνω από 5 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας ψευδείς συνταγές για υγειονομικό υλικό.
Όπως τονίζει ο ΠΦΣ, «έχει επισημάνει επανειλημμένα με παρεμβάσεις του ότι η δυνατότητα που έχουν οι εισαγωγείς και παρασκευαστές να είναι ταυτόχρονα και πάροχοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ συνιστά ασυμβίβαστο και θεσμικό έλλειμα που επιτρέπει την ανάπτυξη παραβατικών πρακτικών και κερδοσκοπία».
Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, στέκεται σε δύο συγκεκριμένα σημεία, λέγοντας πως:
Δεν μπορεί μια εταιρεία παραγωγής ή εισαγωγής Ιατροτεχνολογικών προϊόντων να ρυθμίζει τις τιμές και στη συνέχεια να είναι πάροχος στον ΕΟΠΥΥ.
Δεν μπορεί μια εταιρεία παραγωγής ή εισαγωγής Ιατροτεχνολογικών προϊόντων να διακινεί το άυλο κουπόνι και ταυτόχρονα να είναι πάροχος του ΕΟΠΥΥ.
Συνεχίζοντας, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι τα παραδείγματα παραβατικών συμπεριφορών παρόχων προμηθευτών, όπως και το τελευταίο, στοίχησαν πολλά εκατομμύρια στον ΕΟΠΥΥ και «αποδεικνύουν περίτρανα ότι επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διάθεσης των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων».
 
 
 Το Κόστος Εμφύτευσης Δοντιών Το 2021 Μπορεί Να Σας ΕκπλήξειΟδοντικα Εμφυτευματα | Διαφημίσεις αναζήτησης
Η δράση της οργάνωσης άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και είχε διάρκεια και διακριτούς ρόλους, για να διαπράττει απάτες και να εκδίδει ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να ξεπλένει τα χρήματα που κέρδιζε.
Βαλίτσα με δολάρια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ένας τίμιος άνθρωπος: Βρήκε 85 χιλ. ευρώ σε πεταμένο έπιπλο και τα πήγε στην αστυνομία
16:45
Τα μέλη του κυκλώματος έβγαζαν ψευδείς συνταγές υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με τη συνδρομή γιατρών.
Μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.
Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.
Προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη τους και να αποφύγουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.
Ακολούθως δημιούργησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων» πετυχαίνοντας να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιρειών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αποκαλύφθηκαν έξι εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.
Εντοπίστηκαν, ακόμα, άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, και με αυτόν τον τρόπο έκαναν τις συναλλαγές τους να είναι νόμιμες και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.
Εμπλοκή και γηροκομείων της Αττικής
Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τεσσάρων γηροκομείων της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
246.980 ευρώ,
2 πιστόλια κρότου λάμψης,
κυνηγετική καραμπίνα,
517 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
κινητά τηλέφωνα,
ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.
Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.


 

«Υπεύθυνο και πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα 11.000 φαρμακεία της Χώρας, που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα και την ορθή διάθεση των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Εγγύηση αποτελεί η αξιοπιστία του επιστήμονα φαρμακοποιού».
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Υπενθυμίζεται ότι για τη μεγάλη απάτη που αποκάλυψε η Ελληνική Οικονομική Αστυνομία, έχουν συλληφθεί 13 άτομα, ανάμεσά τους και δύο γιατροί, ωστόσο, έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά 65 προσώπων, εκ των οποίων 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια γηροκομείου.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται οι εγκέφαλοι του κυκλώματος και η λογίστρια.



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments