....

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-8-2022 ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Υπέγραψε για 70 εκατ. αγροτικό πετρέλαιο ο Βεσυρόπουλος, όλα έτοιμα για πληρωμή αγροτών την Πέμπτη

 

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν τοποθετήσει για την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου την πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των ποσών στους δικαιούχους. Μάλιστα, η επιβεβαίωση έγκειται και στο τελικό ποσό το οποίο θα είναι αυξημένο και θα ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τη δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού Βεσυρόπουλου.
Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2Ο21 και 2Ο22, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών.  Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το δημόσιο ή άλλες ενισχύσεις. 

  Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου:

Υπέγραψα σήμερα την Απόφαση για τα κριτήρια και τους όρους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου κινητήρων που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Πιστώνονται άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά της επιστροφής.

Η Κυβέρνηση επαναφέρει την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στο  αγροτικό πετρέλαιο ύστερα από 6 χρόνια. Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2Ο21 και 2Ο22, οι οποίοι θα λάβουν άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δικαιούμενα ποσά, χωρίς αίτηση ή υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει. Σταθερή στην πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέσπισε με ειδική διάταξη το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του επιστρεπτέου ποσού με οφειλές προς το Δημόσιο, διασφαλίζοντας ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο τα δικαιούμενα ποσά Ε.Φ.Κ. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αύξηση του ποσού που θα κατανεμηθεί από 60 σε 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ρεπορτάζ της Agrenda του περασμένου Σαββάτου 20 Αυγούστου : 

Για Πέμπτη γράφει τελικά το ημερολόγιο πίστωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

Μία ακόµα µεγάλου όγκου και για πολλούς δικαιούχους πληρωµή αναµένεται πριν βγει ο µήνας, καθώς την ερχόµενη Πέµπτη 25 Αυγούστου δροµολογείται να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η διαδικασία επιστροφής θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, µε σκοπό µέχρι την Παρασκευή 26 του µήνα τα χρήµατα να είναι διαθέσιµα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες.

 

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη επί του θέµατος, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια για να καλυφθούν όλοι οι µήνες του 2022.

Η ίδια πηγή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση, στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν µια δεύτερη πίστωση περί τα τέλη Νοεµβρίου για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορούσε την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και µετά.

Επί του πρακτικού, σηµειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ θα γίνει µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια και εκτροφή. Για παράδειγµα στο βαµβάκι το ποσό ορίζεται στα 30 λίτρα ανά στρέµµα, το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά το πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει ανέρχεται στα 15 λίτρα, το οποίο και πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ και προκύπτει ενίσχυση ύψους 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Αντίστοιχα, για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Στην προκειµένη περίπτωση, καθώς η ενίσχυση αφορά το µισό, δηλαδή 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, το ποσό ανά κεφάλι να πολλαπλασιάζεται µε τα 41 λεπτά του ΕΦΚ και διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι το ποσό επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία είναι ακατάσχετο και ασυµψήφιστο, σύµφωνα µε το Άρθρο 183 της νέας εγκυκλίου της ΑΑ∆Ε.

Από ‘κει και πέρα από το µέτωπο των πληρωµών προς τους αγρότες υπάρχουν τρεις ακόµα µεγάλες εκκρεµότητες. Η µία αφορά την πληρωµή της πρώτης δόσης των Νέων Αγροτών στις 5 Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, που δεν πληρώθηκαν πριν λίγες µέρες, καθώς εκεί δεν έχουν ακόµη εκδοθεί οι αποφάσεις ένταξης, η οποία και πρέπει να αναµένεται από τον Σεπτέµβριο. Επιπλέον, στις 8 περιφέρειες που ήδη πλήρωσαν την α’ δόση, µένουν πλέον να πληρωθούν όσοι έχουν προσκοµίσει επιπλέον δικαιολογητικά (ιδιοκτησίας και διακοπής εξωγεωργικής δραστηριότητας), µε την πίστωση να τοποθετείται από τον Οκτώβριο-Νοέµβριο.

∆εύτερη οφειλή προς τους αγρότες, η δηµοσιονοµική πειθαρχία, που δροµολογείται για µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου και τρίτη η τελευταία εκκαθάριση για τα προγράµµατα που γίνεται τον Οκτώβριο κατά το σύνηθες και πριν την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments