....

ΠΟΙΑ ΦΥΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ;

Για να περάσεις ένα δροσερό καλοκαίρι στο μπαλκόνι σου χωρίς ενοχλητικά έντομα!

 

Γράφει η MATINA KONTOY

Τα κουνούπια προκαλούν, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετά, προβλήματα σε ανοιχτούς χώρους, στον κήπο, τη βεράντα, το μπαλκόνι ή τα πάρκα. Εκτός από το ότι είναι αρκετά ενοχλητικά έντομα είναι επίσης φορείς σοβαρών ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο και τα οικόσιτα ζώα.

Η εξόντωσή τους, συνήθως γίνεται με τρόπους χημικούς. Πέρα από τις λύσεις που μπορεί να βρει κανείς στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, υπάρχουν και άλλες, πιο οικολογικές, οι οποίες μπορούν να κάνουν διπλή δουλειά ταυτόχρονα: Και να διώξουν τα κουνούπια και να ομορφύνουν το σπίτι, το μπαλκόνι, τον κήπο μας.


 

Υπάρχουν φυτά που λειτουργούν ως φυσικά αντικουνουπικά διώχνοντας τα κουνούπια μακριά. Τα έλαιά τους και η μυρωδιά των φύλλων τους κρατάνε μακριά τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια που κάνουν επιδρομή στο σπίτι.

Ποια είναι αυτά;

 

Δυόσμος

Φωτ. αρχείου / envato

Ένα φυτό με έντονο άρωμα και ισχυρή εντομοαπωθητική δράση. Αν τρίψεις μερικά φύλλα δυόσμου στο δέρμα σου, έχεις ένα φυσικό αντικουνουπικό με υπέροχο άρωμα! Διατήρησέ τον σε μία μικρή γλάστρα στη βεράντα σου, στο περβάζι σου, ακόμη και στο παράθυρο της κουζίνας σου. Η μυρωδιά τους θα σε ξετρελάνει!

 


 

 

Βασιλικός

Φωτ. αρχείου / envato

Ο βασιλικός μπορεί να γίνει ο αγαπημένος σου σύμμαχος απωθώντας τα κουνούπια και τις μύγες. Χρειάζεται ηλιόλουστα μέρη για να αναπτυχθεί σωστά όπως επίσης και τακτικό πότισμα ώστε να μην αποδυναμωθεί. Με λίγα φυλλαράκια βασιλικού θα απογειώσεις τη γεύση του φαγητού σου και θα εμποδίσεις την επiθεση των εντόμων!

 


 

 

Λουίζα

Φωτ. αρχείου / envato

Η λουίζα ή αλλιώς λεμονόχορτο είναι διάσημη για το περίφημο αφέψημά της, με το έντονο άρωμα λεμονιού αλλά και για τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες. Η ουσία που περιέχει χρησιμοποιείται στην κατασκευή των γνωστών εντομοαπωθητικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Την ίδια αποτελεσματικότητα με τη λουίζα έχει και το μελισσόχορτο. Η κοινή τους μυρωδιά που θυμίζει λεμόνι καθιστά τα φυτά αυτά αντιπαθητικά στα κουνούπια που φαίνεται να αποφεύγουν να τα πλησιάσουν.

 

Αρμπαρόριζα

Φωτ. αρχείου / envato


 

Το φυτό αυτό που μοιάζει λίγο με το γεράνι, έχει μία ξεχωριστή έντονη μυρωδιά. Τα κουνούπια σιχαίνονται αυτό το άρωμα για αυτό και μένουν μακριά του. Μπορείς άνετα να το φυτέψεις σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σου καθώς δεν είναι ένα απαιτητικό φυτό. Έχει την ευκολία να αναπτύσσεται γρήγορα και δε χρειάζεται ούτε πολύ νερό ούτε συγκεκριμένο έδαφος. Αντέχει σε μέτριες θερμοκρασίες και καλλιεργείται αρκετά εύκολα. Φρόντισε μόνο να στραγγίζεις καλά το έδαφος για να μην παραμένει πολύ νωπό.

 

Δεντρολίβανο

Φωτ. αρχείου / envato

Πέρα από τη μοναδική γεύση που δίνει στα πιάτα σου όπως στο κρέας και στο ψάρι, το δεντρολίβανο έχει και μία κρυφή μαγική ιδιότητα. Το φυτό με τα λεπτά μυτερά κλωναράκια απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια με το ιδιαίτερο άρωμά του! Το υπέροχο αυτό βότανο μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σου, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα του.

 

Λεβάντα

Φωτ. αρχείου / envato

Το πανέμορφο αυτό λουλούδι με το μωβ χρώμα ανήκει και αυτό στα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια. Η λεβάντα είναι αρκετά ανθεκτική και μπορεί να ευδοκιμήσει σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αντέχει χωρίς συχνό πότισμα. Πέρα από τα κουνούπια, τα αποξηραμένα φύλλα της είναι γνωστό ότι απομακρύνουν τον σκώρο. Όσα, λοιπόν, φύλλα μαραίνονται από τη γλάστρα σου, τύλιξέ τα σε πουγκιά από τούλι. Ύστερα, τοποθέτησέ τα στην ντουλάπα και στα συρτάρια σου για να προφυλάξεις τα ρούχα, αλλά και για να αρωματίσεις ευχάριστα τα ντουλάπια σου.

 

Σχόλια - Facebook Comments