....

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΞΗΡΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής ξηρός καρπός, έχει έντονα χρώματα, λεπτή γεύση και τρυφερή υφή. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Αυτός ο ξηρός καρπός μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή μαγειρεμένος ή σε μορφή βουτύρου και συνοδεύει διάφορα πιάτα αλμυρά ή γλυκά. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στην νοτιοανατολική Μεσόγειο σε περιοχές δηλαδή που χαρακτηρίζονταν από ζεστό και ξηρό κλίμα. Σήμερα, η καλλιέργεια του έχει επεκταθεί σε πολλά μέρη της γης και φυσικά και στην Ελλάδα.

Ο γνωστός και νόστιμος ξηρός καρπός κάνει καλό στην πίεση και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις. Βοηθάει στην απώλεια του σωματικού βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μιλάμε για το φυστίκι που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία:

  1. Κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος
  2. Προστατεύει την καρδιά
  3. Περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών
  4. Προστατεύει τη μνήμη
  5. Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

1. Κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Η προσθήκη ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, στη διατροφή σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα φιστίκια περιέχουν αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο πεπτικών παθήσεων, όπως η δυσκοιλιότητα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η εκκολπωματίτιδα.

2. Προστατεύει την καρδιά

Τα φιστίκια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Για παράδειγμα, τα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο, καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως οι φυτικές ίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά.

Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ευτυχώς, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς.

Μία ανασκόπηση του 2020 σε 34 μελέτες διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με δίαιτες εμπλουτισμένες με καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και κάσιους, οι εμπλουτισμένες με φιστίκια δίαιτες ήταν πιο αποτελεσματικές για τη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση φιστικιών θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς είναι μέσω της υποστήριξης ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αισθήματος πληρότητας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες, να χάσετε το περιττό σωματικό λίπος και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών

Τα φιστίκια παίρνουν το ζωηρό τους χρώμα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές χρωστικές ουσίες καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Εκτός από το χρώμα που δίνουν στα φιστίκια, αυτές οι φυτικές ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα φιστίκια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα ωμά φιστίκια περιέχουν περίπου 13 φορές περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη από τα φουντούκια, τον ξηρό καρπό με τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των αντιοξειδωτικών χρωστικών.

Οι καροτενοειδείς ενώσεις έχουν ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες και η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους, είχαν 28,6% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στην κυκλοφορία.

Εκτός από τα καροτενοειδή, τα φιστίκια περιέχουν και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για την προαγωγή της συνολικής υγείας.

4. Προστατεύει τη μνήμη

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φιστίκια, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας. Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες και οι φλαβόνες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη γνωστική παρακμή, μειώνοντας την κυτταρική βλάβη και μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία παίζουν και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη καροτενοειδών συνδέεται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

5. Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον υγιή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών. Τα φιστίκια είναι επίσης χαμηλά σε υδατάνθρακες, καθιστώντας τα μια τροφή φιλική προς το σάκχαρο του αίματος.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φιστίκια έχουν ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα. Τα φλαβονοειδή του φιστικιού αναστέλλουν ένα ένζυμο που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση, το οποίο διασπά το άμυλο σε γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα φλαβονοειδή αναστέλλουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, υποστηρίζοντας έτσι τον υγιή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments