....

ΣΦΟΔΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ [ΦΩΤΟ]

<--break->


 

Δύσκολη νύχτα για χιλιάδες καλλιεργητές σε Ημαθία και Πέλλα , καθώς η έντονη χαλαζόπτωση κατέστρεψε τις παραγωγές τους.

Λίγες μέρες πριν την συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών συμπύρηνων ροδάκινων αλλά και ενώ συγκομίζονται αυτή την εποχή ορισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων , νεκταρινιών και βερίκοκων , οι παραγωγοί φαίνεται να βιώνουν ακόμη μια καταστροφική χρονιά, που από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου ουκ ολίγα προβλήματα εμφάνισε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τι να αντιμετωπίσουν;

Tην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής , με τις τιμές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα αλλά και του πετρελαίου στα ύψη;

Με την αύξηση του ημερομίσθιου;

Την έλλειψη εργατικών χεριών και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται όσον αφορά το αν καταφέρουν να συγκομίσουν τις παραγωγές τους;

Τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και τις όποιες «σειρήνες» για πρόβλημα διάθεσης των φρούτων;

Τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και τις ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες χωρίς ο ΕΛΓΑ να τις καλύπτει;

Μήπως η οικονομία των δύο νομών κρέμεται πλέον σε μια κλωστή;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Μεγάλες καταστροφές τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε αροτραίες καλλιέργειες προκάλεσε η χτεσινοβραδινή σφοδρή χαλαζόπτωση σε Μακροχώρι, Νικομήδεια, Διαβατό και άλλες περιοχές του νομού Ημαθίας» ανέφερε στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ , ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΟΣ (Μακροχώρι) Αναστάσιος Χαλβατζής και πρόσθεσε «Ο συνεταιρισμός μας θα παραλαμβάνει και επιτραπέζια ροδάκινα με χαλάζι. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και να ενημερωθούν περεταίρω»

Ο Προκόπης Φωτόπουλος, παραγωγός από το Διαβατό Ημαθίας , ήταν στα κτήματα τη στιγμή που προκλήθηκε η χαλαζόπτωση «Έπεφτε ασταμάτητα χαλάζι για πάνω από 10 λεπτά, δεν ήταν πυκνό αλλά είχε μέγεθος φουντουκιού και λίγο μεγαλύτερο, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των περιοχών Διαβατού, Μακροχωρίου και Σταυρού»

Σφοδρή χαλαζόπτωση αποτελείωσε την παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας (Ρεπορτάζ)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη και φέτος. Ακόμη μια χρονιά και μάλιστα με πολλά προβλήματα τελειώνει με δυσάρεστο τρόπο για εμάς τους παραγωγούς. Ισχυρή χαλαζόπτωση για 20 λεπτά περίπου ισοπέδωσε στην κυριολεξία κτήματα με νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα αλλά και σιτάρια και καλαμπόκια στις περιοχές Σταυροδρόμι και Εσώβαλτα Πέλλας και στον Αρχάγγελο Ημαθίας.» ανέφερε ο παραγωγός Αρσενλής Δημήτριος από το Σταυροδρόμι Πέλλας.

Αναφορά στις ζημιές έκανε με δηλώσεις του στην www.imathiotikigi.gr ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας και πρώην Αντιδήμαρχος, Στάθης Κελεσίδης «Δεύτερος χειμώνας με μεγάλες ζημιές , θεωρώ πολύ δύσκολο να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να ορθοποδήσει, να μπορέσει να συνεχίσει να καλλιεργεί και να επιβιώσει. Η χτεσινή χαλαζόπτωση έπληξε αρκετές περιοχές της Νικομήδειας, Ζερβοχωρίου, Αγγελοχωρίου και άλλων χωριών. Άμεση θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το εκτιμητικό έργο έτσι ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, ζημιές στις περιοχές λυκόπια, δάσος, βάλτος του Μακροχωρίου, ανέφερε και ο παραγωγός Γρηγορόπουλος Γεώργιος ο οποίος δήλωσε " Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το χαλάζι πλήττει τις καλλιέργειες μας. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή φαντάζει μη αντιμετωπίσιμη και θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να προσαρμοστεί ανάλογα, διότι δεν μπορεί να παθαίνουμε ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις και να μένουμε χωρίς αποζημιώσεις και φυσικά να αποζημιώνει σε όλα τα στάδια της παραγωγής."

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments