....

TΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ, ενώ την ίδια στιγμή, θέτει σε εφαρμογή ψηφιακές εφαρμογές που διευκολύνουν τη ζωή των φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα, εντός του επόμενου μήνα ενεργοποιούνται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς, η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty και η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών και το αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου.

Τα όπλα που θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου είναι το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis καθώς και η εφαρμογή μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive). Ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο ενεργοποιούνται:

1. Δήλωση φόρου Κληρονομιών Μέσω της πλατφόρμας οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στην εφορία. Ωστόσο, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον συμβολαιογράφο. Στο άμεσο μέλλον, όλα τα δικαιολογητικά θα μπορούν αν αναζητηθούν ηλεκτρονικά χωρίς δηλαδή να πρέπει να "τρέξουν" οι κληρονόμοι σε διάφορες υπηρεσίες για να συγκεντρώνουν για παράδειγμα:

α) ληξιαρχική πράξη θανάτου

β) αντίγραφο διαθήκης

γ) κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο

δ) πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής

ε) δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού

στ) έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου

ζ) τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης

η) αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς

2. Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty  και ενεργοποίηση  ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.

3. Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς και Γονικής Παροχής.

4. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ (μέσω του risk analysis) τους αποδεικνύει ότι επί χρόνια αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.

5. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis,  θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του.

To Eispraxis θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, από το σύστημα "Εργάνη", το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών. Στη συνέχεια και αφού θα κάνει ανάλυση των στοιχείων, θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Επίσης θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων.  

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγονται, θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments