....

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ EXIT POLLS

Πρώτο αλλά χωρίς την απαιτούμενη αυτοδυναμία αναδείχθηκε το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ GERB στις σημερινές έκτακτες εκλογές στη Βουλγαρία. Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού συγκέντρωσε, σύμφωνα με τα exit polls, ποσοστό 24,6% και ακολουθεί το κόμμα του Κιρίλ Πετκόφ «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» με ποσοστό 18,9%.

 

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,8%.

 

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα «ΒΣΚ για τη Βουλγαρία» συγκέντρωσε ποσοστό 10,9%.

Τα υπόλοιπα κόμματα, που θα μπουν στην επόμενη Βουλή, είναι το φιλορωσικό κόμμα «Αναγένννηση» με ποσοστό 10,1%, η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 7,4% και «Υπάρχει τέτοιος λαός» με 4,6% και το κόμμα του Στέφανο Yanev «Βούλγαρος Άνοδος» (4%).

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις 7:00 μ.μ. ήταν στο 37%.

Αδιαφορούν για τις κάλπες οι Βούλγαροι - Κουράστηκαν από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις

Οι περισσότερες πινακίδες στους δρόμους διαφημίζουν αυτοκίνητα, γνωστές αλυσίδες εστιατορίων και ακριβές μάρκες ρούχων παρά υποψήφιους κομμάτων, προεκλογικά κέντρα δεν βλέπεις, ούτε πανό και φυλλάδια κομμάτων. Η εικόνα αυτή κυριαρχεί όχι μόνο στη Σόφια αλλά και σε όλες τις πόλεις της Βουλγαρίας, δείχνοντας την αδιαφορία των πολιτών για το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης. Βασικό ζητούμενο σήμερα για τους Βούλγαρους είναι πώς θα ζεσταθούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται μετά το κόψιμο του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και πώς θα τα βγάλουν πέρα, μετά τις ανατιμήσεις όλων των βασικών αγαθών κατά 30% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Βουλγαρία
Βουλγαρία

 

 

«Δεν θα πάω να ψηφίσω. Πέρσι στήθηκαν στη χώρα 3 φορές κάλπες. Κουράστηκα. Και δεν βλέπω να αλλάζει τίποτα. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου δεν ήρθαν στη Σόφια για να σπουδάσουν, αλλά έφυγαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη» λέει στο ethnos.gr ο 21χρονος φοιτητής Ίβαν Πρέλιτς από την περιοχή της Στάρα Ζαγόρα,  διακόπτοντας για λίγο τη συζήτηση με τους φίλους του.

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν την εσωτερική κρίση

Από τους 6.602.990 πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες, υπολογίζεται ότι προσήλθαν μόλις 2,5 με 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι με την μεγαλύτερη αποχή να εντοπίζεται στους νέους.

Με τον κατώτατο μισθό να είναι στα 700 λέβα (350ευρώ) και 1.000-1.200 λέβα (500-600 ευρώ) για όσους τελείωσαν πανεπιστήμιο και μιλούν λίγα αγγλικά και τις τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών στα ύψη η εσωτερική κρίση έχε επιδεινωθεί, ρίχνοντας βαριά σκιά στις σημερινές εκλογές.

 

Βουλγαρία
Βουλγαρία

 

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να εξαιρέσει το ψωμί από τις ανατιμήσεις αλλά δεν το έκανε. Αγόραζα το γάλα 3 λέβα και πλέον κάνει 4,5 λέβα. Πού θα πάει αυτό;» αναρωτιέται ο ταξιτζής Κρίστο Κίλεφ, πηγαίνοντας μας στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB το Σάββατο και συνεχίζει: «Θα ψηφίσω Μπορίσοφ. Από τότε που έφυγε όλα πήγαν χειρότερα. Τουλάχιστον αυτόν τον ξέρουμε».

 

Βουλγαρία
Βουλγαρία

 

Σε ένα στενό απέναντι από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού ένας παππούς έστησε έναν μικρό πρόχειρο πάγκο, πουλώντας ζαρζαβατικά. «Παίρνω σύνταξη 380 λέβα (190 ευρώ). Δεν "βγαίνω" και αναγκάζομαι να δουλέψω στα γεράματα. Όλοι οι φίλοι μου που είναι συνταξιούχοι δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Τι να περιμένω; Θα ψηφίσω 'Αναγέννηση' (είναι το φιλορωσικό κόμμα) γιατί στον κομμουνισμό ήταν καλύτερα τα πράγματα» μας λέει ο κ. Μίρκο με τη βοήθεια ενός Βούλγαρου που εκτέλεσε χρέη μεταφραστή.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments