....

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

To Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική ανοίγει επίσημα τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το ετήσιο πρόγραμμα των Βραβείων του, το οποίο πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων στην πολιτική, την οικονομία και το κλίμα, τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική επιβραβεύουν τους καινοτόμους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη – εκείνουςπου δημιουργούν ένα πιο δημοκρατικό, συμπεριληπτικό και βιώσιμο μέλλον για την κοινότητα, την περιοχή ή τη χώρα τους.

Από την έναρξή τους, το 2017, τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική αναγνώρισαν τη συμβολή 650 καινοτόμων πολιτικών,οι οποίοι αξιολογήθηκαναπό περισσότερους από 5.000 πολίτες-κριτές ενώ οι καλύτεροι σε κάθε κατηγορίααναδείχθηκαν ως νικητές.

Η Ελλάδα είναι σταθερά παρούσα κάθε χρόνο στα Βραβεία. Οι εκπρόσωποι των έργων,από διαφορετικές περιοχές της χώρας, διακρίνονται όχι μόνοως φιναλίστ σε όλες τις κατηγορίες,αλλά και ως νικητές. Συγκεκριμένα, το 2023, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το έργο του «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» ήρθε πρώτο στην κατηγορία Κοινωνική Συνοχή και το 2021, ο Δήμος Χανίων, με το έργο του «Κοινωνικό Πλυντήριο», έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ανοιχτό κάλεσμα για τους πολιτικούς της Ευρώπης που τολμούν να κάνουν αλλαγές στην πολιτική και την κοινωνία

Πρωτοβουλίες και έργα από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούνται να υποβάλουν τις συμμετοχές τους για τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική 2024 πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν σε μία από τις οκτώ κατηγορίες:Δημοκρατία, Προστασία του Κλίματος, Τεχνολογίες για τη Δημοκρατία, Εκπαίδευση, Κυβερνητική Βελτίωση, Κοινωνική Συνοχή, Τοπική Ανάπτυξη και Κομματική Καινοτομία.

Η φωνή των πολιτών διαμορφώνει το μέλλον

Μια πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή 1.000 μελών- πολιτών θα επιλέξει δέκα φιναλίστ και έναν νικητή για κάθε κατηγορία. Ο διαγωνισμός θα κορυφωθεί στην τελετή βράβευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024 στη Βαρκελώνη, την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Δημοκρατίας. Στην τελετή θα συμμετάσχουν όλοι οι φιναλίστ και οι νικητές των Βραβείων.

Οι νικητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πανευρωπαϊκή, δυναμική πλατφόρμα, και θα έχουν, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία να επιδείξουντα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους, καθώς και να αναπτύξουντο δίκτυό τους.

Ο Edward Strasser, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική, δήλωσε:

«Σε μια εποχή που κυριαρχούν οι κρίσεις και η απαισιοδοξία είναι απαραίτητο να αναδειχθούν η σημασία και ο λειτουργικός ρόλος της Δημοκρατίας.Με τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, φωτίζουμε τους πολιτικούς, οι οποίοι, έμπρακτα, με το έργο και την προσφορά τους στην εκάστοτε κοινότητα, συμβάλλουν σε αυτόν τον σκοπό και εμπνέουν και άλλους προς την ίδια κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρούλιας, εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας Επικοινωνίας OutoftheBoxA.E., σχολίασε:

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι, στον αντίποδα καθημερινών αρνητικών μηνυμάτων και ειδήσεων που μας κατακλύζουν, υπάρχουν φωτεινέςπολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούν σε δημιουργικές όσο και ουσιαστικές αλλαγές. Τα Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική, από το ξεκίνημά τους το 2017, αναδεικνύουν κάθε χρόνο φορείς και πρόσωπα από διαφορετικούς Δήμους και κοινότητες της Ελλάδας με κοινό παρονομαστή την παραγωγή καινοτομικού πολιτικού έργου. Πολλά από αυτά τα projectsέχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του θεσμού, ως φιναλίστ αλλά και ως νικητές, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύγχρονη, καινοτόμα και βιώσιμη κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι και φέτος η συμμετοχή από τη χώρα μας θα είναι ανάλογη της σημαντικής δουλειάς που γίνεται, συχνά χωρίς την ανάλογη προβολή.»

Πώς να συμμετάσχετε

Οι υπεύθυνοι των έργων μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.Για να υποβάλετε μια πρόταση, να προτείνετε ένα έργο ή να γίνετε μέλος της κριτικής επιτροπής και να αξιολογήσετε τα φετινά έργα, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://innovationinpolitics.eu/awards/

Σχετικά με το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική

Το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική είναι ένας διεθνής, μη κυβερνητικός οργανισμός που εντοπίζει, αναπτύσσει και εφαρμόζει την καινοτομία στην πολιτική για την ενίσχυση της δημοκρατίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Με ένα διεθνές δίκτυο γραφείων και οργανισμών εταίρων σε 16 χώρες, αλλά και σε συνεργασία με πολιτικούς ηγέτες, το Ινστιτούτο χτίζει την πολιτική του αύριο, σήμερα.


 

Σχόλια - Facebook Comments