....

«ΞΕΡΑ» ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ 15 ΜΕΤΡΑ Η ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ

ημαντική μείωση των ποσοτήτων νερού καταγράφεται στη λίμνη Δοϊράνη και τον Γαλλικό ποταμό εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή του Κιλκίς το τελευταίο διάστημα, με την απουσία τόσο βροχοπτώσεων όσο και χιονοπτώσεων, αν και είμαστε ακόμη στον χειμώνα.

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις πέρσι, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα η λίμνη Δοϊράνη να απολέσει σημαντικές ποσότητες νερού.

«Στη Δοϊράνη από πέρσι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση. Το ύψος της στάθμης του νερού έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 μέτρο από τον περσινό Απρίλιο έως σήμερα. Από την πτώση της στάθμης περιορίστηκε η έκταση της λίμνης έως και 15 μέτρα σε σημεία κυρίως στη βόρεια πλευρά της», αναφέρει στη Greenagenda.gr ο ιχθυολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ιωάννης Μιχαηλίδης.


Η στάθμη του νερού στη Δοϊράνη έχει πέσει έως και πάνω από 1 μέτρο

Η πτώση της στάθμης του νερού της λίμνης είναι πιο έντονη στο ελληνικό της τμήμα, σε αντίθεση με τη γειτονική χώρα, λόγω υψομέτρου και κλίσεων.

«Αν επιδεινωθεί η κατάσταση υπάρχει ανησυχία για την αναπαραγωγή της ιχθυοπανίδας διότι θα χαθούν τα φυσικά πεδία αναπαραγωγής των ψαριών τα οποία βρίσκονται στις ακτές», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ούτε σταγόνα νερού στην κοίτη του Γαλλικού, άδειασε η Πικρολίμνη

Στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, κυρίως στο μεγαλύτερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, δεν υπάρχει σταγόνα νερού. Μόνον σε ορισμένα σημεία του ποταμού έχουν σχηματιστεί «γκιόλες», δηλαδή σχηματισμοί μικρολιμνιδίων από τη συγκέντρωση υδάτων μετά από βροχή.


Δραματική η κατάσταση στον Γαλλικό ποταμό

Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Πικρολίμνη. Η μικρή και αβαθής λίμνη του Κιλκίς είναι η μοναδική με αλατούχο νερό σε όλη τη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια γέμιζε από τις βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι η στάθμη της έπεφτε αισθητά. Αυτήν τη στιγμή, στο τέλος πια του χειμώνα, η Πικρολίμνη κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Σε πολλά σημεία μέσα στο πεδίο της λίμνης έχουν σχηματιστεί «γκιόλες».


Ξέρα η Πικρολίμνη

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments