....

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ – ΜΕΤΣΚΕΣ (VIDEO - PHOTO)

Από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας οι κοινωνίες ζούσαν με αυτάρκεια βασισμένες στα αγαθά που έβγαζαν κυρίως την Άνοιξη, το Καλοκαίρι & το Φθινόπωρο.

Ο Χειμώνας έπεφτε βαρύς και όποιος δεν ήταν νοικοκύρης δύσκολα τα έβγαζε πέρα κάτι που μας θυμίζει ακόμη σήμερα ο μύθος του Αισώπου με τον τζίτζικα και το μέρμηγκα.

Έτσι μόλις γινόταν η αλλαγή του ηλιοστασίου και καταλάβαιναν ότι πλησίαζε η άνοιξη έβγαιναν έξω ντυμένοι κυρίως με δέρματα ζώων κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια προκαλώντας την φύση … να ξυπνήσει. Με την έλευση του χριστιανισμού όλα αυτά τα έθιμα προσαρμόστηκαν και έτσι λίγο πριν την νηστεία της αποκριάς και το αυγό που κρέμεται από το καλάμι (Λάμκα), ομάδες νέων ντυμένοι με τα δυνατότερα ζώα της φύσης περιδιάβαιναν τις γειτονιές προκαλώντας θόρυβο ενώ οι νοικοκυρές τους έφτιαχναν ένα μικρό τραπεζάκι με εδέσματα μπροστά από το σπίτι για να … ευδαιμονίσουν την φύση. Στόχος ήταν η άνοιξη που έπρεπε να έρθει πάση θυσία. Ότι δίνεις παίρνεις και … εμείς με την κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχουμε καταλάβει αυτό το πάρε-δώσε με τη φύση.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες με την Μέτσκα (η αρκούδα στην ντοπιολαλιά)  σύμβολο της δύναμης ξυπνά την Μακεδονική φύση την περίοδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού. Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ο σύλλογος με τα μέλη για μια ακόμη φορά πραγματοποίησε ένα μοναδικό γλέντι- γύρο του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης συνοδεία μπάντας με χάλκινα με κατάληξη στο πεζόδρομο όπου έγινε το γλέντι … της Αρκούδας. Εκατοντάδες κόσμου ακολούθησαν την πομπή στους δρόμους τις γειτονιές της Έδεσσας ενώ πάρα πολλοί επιχειρηματίες οργάνωσαν τραπεζάκι με εδέσματα για τις αρκούδες-μέτσκες αλλά και τους πολλούς φίλους τους. Και του χρόνου ... ξανά στο προγραμμα.

Παρακολουθείστε στο βίντεο όλη τη διαδρομή από τις αρκούδες – μέτσκες στο κέντρο της πόλης της Έδεσσας και τις δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη της σχολής μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. που συμμετείχαν μαζί με τις αρκούδες μετά από πρόσκληση. Επίσης μας μιλούν και φοιτητές της σχολής.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments