....

13 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 2023

Οι εισοδηματικές ανάσες, οι οικονομικές ενισχύεις και οι φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά

Ποδαρικό με αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κάνει το 2023, ενώ από τον Φεβρουάριο έρχεται το market pass που κάθε μήνα μέχρι και τον Ιούλιο θα καλύπτει το 10% των αγορών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.λπ.

Τον Μάρτιο ανοίγει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων οι οποίες θα φέρουν κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις, έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ σε όσους πλήρωσαν φέτος με ηλεκτρονικό χρήμα τις αμοιβές επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, αλλά και φοροελαφρύνσεις σε όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα ή επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τον Μάιο έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα διαμορφωθεί κοντά στα 751 ευρώ, φτάνοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εποχή των Μνημονίων.

Παράλληλα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να καλύψουν το 50% της επιβάρυνσης των μηνιαίων δόσεων λόγω της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε ενήμερους οφειλέτες που υπάγονται στο καθεστώς του ευάλωτου, ενώ θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, σε μειώσεις των προμηθειών για πληθώρα συναλλαγών και σε βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών.

Επίσης τα ζευγάρια και οι νέοι έως 39 ετών που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι θα έχουν την ευκαιρία τον Μάρτιο να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000 ευρώ με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Το πακέτο των ενισχύσεων και ελαφρύνσεων που ανοίγει το 2023 περιλαμβάνει:

 1. Αύξηση συντάξεων: Επειτα από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι παίρνουν εισοδηματική ανάσα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%. Την αύξηση του 7,75% θα τη διαπιστώσουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
 2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους φορολογούμενους: Από αύριο η εισφορά αλληλεγγύης περνάει οριστικά στην ιστορία. Το μέτρο ωφελεί 2,7 εκατ. φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός του δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.
 3. Αύξηση μισθών στο Δημόσιο: Καταργήθηκε η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέτρο το οποίο αφορά 600.000 υπαλλήλους.
 4. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές: Διατηρείται σε μόνιμη βάση η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
 5. Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης: Διατηρείται αλλά ψαλιδισμένη στα 15 ευρώ το λίτρο η κρατική επιδότηση στην αντλία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης των 100-1.600 ευρώ.
 6. Market Pass: Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τo Market Pass με τις πρώτες πληρωμές να προγραμματίζονται για το τέλος του ίδιου μήνα. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 ευρώ τον μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.
 7. Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος: Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.
 8. Φορο-μπόνους έως 2.200 ευρώ: Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022  με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής θα δουν το επόμενο έτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ. Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.
 9. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
 10. Φθηνά στεγαστικά δάνεια  σε νέους: Δέκα χιλιάδες νέοι μέχρι 39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τη λήψη φθηνών στεγαστικών δανείων έως 150.000 ευρώ με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Προτεραιότητα θα έχουν οι πολύτεκνοι και τα νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθούν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (ΠΡ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας που θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.
 11. «Εξοικονομώ»: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του προγράµµατος «Εξοικονοµώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα αρχές του έτους έχει προγραμματιστεί να τρέξει το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του Εξοικονομώ για νοικοκυριά.
 12. Αύξηση κατώτατου μισθού: Από τον Απρίλιο του 2023 (όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός) εκτιμάται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 751 ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά περίπου 5%-5,5%, προκειμένου να φθάσει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εποχή των Μνημονίων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας στα τέλη Απριλίου, όμως οι διαδικασίες διαβούλευσης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου.
 13. Επιδότηση δανείων ευάλωτων δανειοληπτών: Η δράση, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023, θα αφορά τουλάχιστον 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά με υπόλοιπα περίπου 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια και έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Η επιδότηση θα είναι 12μηνης διάρκειας και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments