....

18Ο ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

Γράφει η Κική Κιρτικίδου

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι γεγονός και η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί αξιόλογα άτομα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Το φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016  και περιλαμβάνει 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 72 από αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου. Πυρήνας του φετινού φεστιβάλ θα είναι το προσφυγικό ζήτημα καθώς θα προβληθεί ένα μεγάλο αποκαλυπτικό αφιέρωμα με τίτλο «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» θίγοντας έτσι το θέμα που βασανίζει τη χώρα μας και ευρύτερα όλη την Ευρώπη. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016.

 

Οι ταινίες θα προβληθούν στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

 

 

Οι ενότητες

 

Οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι: Περιβάλλον, Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μουσική, Τέχνες, Όψεις του Κόσμου, Η Καταγραφή της Μνήμης, Μικρές Αφηγήσεις, Ελληνικό Πανόραμα, Ντοκιμαντέρ για Παιδιά.

 

 

 

Η Ταινία Έναρξης

 


Μια νεανική, κεφάτη ορχήστρα που χρησιμοποιεί μουσικά όργανα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια και γίνεται διάσημη σε όλο τον κόσμο, πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι, που ανοίγει την αυλαία του 18ου ΦΝΘ, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στο Ολύμπιον. Η «Recycled Orchestra», όπως ονομάζεται, έχει έδρα της την Κατέουρα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις - σκουπιδότοπους της Παραγουάης, όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα σε μια απέραντη έκταση από σκουπίδια, από τα οποία επιβιώνουν ως ρακοσυλλέκτες.

 

 

 

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

 

 

Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται και μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν. Συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα, θα προβληθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη.  

 

 

 

Αγορά Ντοκιμαντέρ

 

 

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών (παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων-sales agents, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ) και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Όπως κάθε χρόνο, στην Αγορά Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται το σύνολο της εγχώριας ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της Αγοράς να δουν τις ελληνικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα της 18ης διοργάνωσης, με στόχο την υλοποίηση συνεργασιών που αφορούν στη διανομή και προώθηση αυτών των έργων σε ένα διεθνές πλαίσιο.


 
Τα «Docs in Progress» της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του ΦΝΘ συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τα περσινά Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Πρόκειται για τις ταινίες Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση (συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ) και Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (τιμητική διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας).


 
Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η οποία υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, φιλοξενεί 2 ελληνικές παραγωγές και 3 ελληνικές συμπαραγωγές στο τμήμα Docs in Progress.


 
Επιπλέον, για τέταρτη χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει (16-18/3/2016) την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Φέτος, στα Market Talks συμμετέχουν οι Έλενα Φαντλ (Υπεύθυνη Archidoc Institution), Ρέα Αποστολίδη (παραγωγός), Σεσίλιε Μπόλβινκελ (EDN Network and Partnerships Manager & Financing Guide Editor), Αύρα Γεωργίου (σκηνοθέτιδα) και Δήμητρα Κουζή (παραγωγός) για το Moving Docs, καθώς και ο Αλέξανδρος Χριστογιάννης (υποδιευθυντής κινηματογραφικών και θεματικών καναλιών του OTE TV). Παράλληλα, στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 

 

 

 

Προσκεκλημένοι του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

 

Προσκεκλημένοι του φετινού φεστιβάλ θα είναι δύο σκηνοθέτες που μέσα από την ανατρεπτική ματιά τους, «μεταμορφώνουν» τις εικόνες της πραγματικότητας:

 

Ο Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και ο Ιρλανδός Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές. Ειδικά ο Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» του, στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία, θα δώσει την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 11 π.μ στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» masterclass με τίτλο «Επινοώντας την πραγματικότητα».

 

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα Προβολών για την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

 OΛYMΠION

20:30

Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος - 84'
Μπραντ Όλγκουντ, Γκράχαμ Τάουνσλι, ΗΠΑ-Παραγουάη- Νορβηγία-Βραζιλία

 ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

17:30

Σκιά ενός ήρωα - 94'
Λάουριτς Μουνκ Πέτερσεν, Δανία

20:00

Λέγε με Μαριάνα - 98'
Καρολίνα Μπιελάφσκα, Πολωνία

22:30

Από σήμερα και μπρος - 77'
Σάρον Σάτακ, ΗΠΑ

 TΩNIA MAPKETAKH

17:30

Υπογράφοντας μια δολοφονία - 87'
Βλάντι Αντόνεβιτς, Ισραήλ-Ρωσία

20:30

Η Γαλλία είναι η πατρίδα μας - 75'
Ρίτι Παν, Γαλλία-Καμπότζη

22:30

Μετεπιβίβαση - 76'
Άλμπερτ Μέιζλς, Λιν Τρου, Μπεν Γου, Ντέιβιντ Ούσουϊ, Νέλσον Γουόκερ, ΗΠΑ

 ΦPINTA ΛIAΠΠA

18:00

Αβάρα! - 74'
Μάουρο Έρσε, Ισπανία-Γαλλία

20:00

Το δάσος από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα - 144'
Κλερ Σιμόν, Γαλλία-Ελβετία

23:00

Τρόμος/Νόμος - 84'
Λύρικ Αρ Καμπράλ, Ντέιβιντ Φίλιξ Σάτκλιφ

 TZON KAΣΣABETHΣ

17:30

Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα - 93'
Γιάκομπ Μπρόσμαν, Αυστρία-Ιταλία-Ελβετία

20:00

Κοινό μυστικό - 97'
Έιμι Τζ. Μπεργκ, ΗΠΑ

22:30

Μέσα στο μυαλό του φαβέλα φανκ - 68'
Φλερ Μπέεμστερ, Ελίζε Ρόοντενμπουργκ, Ολλανδία

 ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

18:00

Η πολυθρόνα του πατρός σου - 74'
Άλεξ Λόρα, Αντόνιο Τιμπάλντι, Ιταλία-ΗΠΑ-Ισπανία

20:30

Ουκρανοί σερίφηδες - 85'
Ρόμαν Μποντάρτσουκ, Ουκρανία-Λετονία-Γερμανία

23:00

Τιτιτά - 87'
Τάμας Αλμάσι, Ουγγαρία

 
 
 
 
Το υπόλοιπο πρόγραμμα μπορείται να το δείτε εδώ:

 

http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1325

 

 

 

Εισιτήρια

 

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι


Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00


Τιμή εισιτηρίου: 4€


Επικοινωνία: ticketing@filmfestival.gr

 

 


Προπώληση εισιτηρίων

 

Τρίτη 8/3 έως και Πέμπτη 10/3

 

Πλατεία Αριστοτέλους

 

'Ωρες λειτουργίας: 11:00 - 19:00

 

 
δωρεάν προσκλήσεις, διαγωνισμοί, κερδίστε δωρεάν είσοδο, κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις
αποτελέσματα διαγωνισμών, μάθε αν κέρδισες, οι νικητές των διαγνωνισμών μας
νόστιμες συνταγές από τον Ζύθο, ζυθομαγειρέματα
Η ώρα του Οράτιου. Παραπολιτικά
ζωδια και προβλέψεις για το μέλλον από την βαλεντίνη βασιλειάδου
Είσοδος μελών
 
 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments