......

ΤΟ 27% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ

Τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι η κύρια επαγγελματική ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας

Το 27% των ενήλικων Ελλήνων θα εμφανίσουν κάποια ρευματική πάθηση, επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12/10).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Δημήτρης Καραμήτσος, Ειδικός Ρευματολόγος, Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ. ανέφερε ότι λόγω του υψηλού εκτιμώμενου ποσοστού των ανθρώπων που θα νοσήσουν κάποια στιγμή από ρευματικό νόσημα, της χρονιότητάς τους και του μεγάλου ποσοστού μονίμων προβλημάτων που προκαλούν οι ρευματικές παθήσεις σε περιπτώσεις πλημμελούς αντιμετώπισής τους, είναι καίριας σημασίας η ύπαρξη νέων, αποτελεσματικών θεραπειών, των οποίων η έγκαιρη εφαρμογή αποτρέπει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Όσον αφορά στις θεραπείες, ο κ. Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ανέφερε ότι «στα υπάρχοντα εξαιρετικά κλασσικά φάρμακα, έχουν προστεθεί οι βιολογικοί παράγοντες που στοχεύουν παράγοντες φλεγμονής, αλλά και μικρά μόρια που αλλάζουν την κυτταρική πληροφορία. Είμαστε σε αναμονή νέων φαρμάκων όλων των κατηγοριών, αλλά και ανατρεπτικών θεραπευτικών μεθόδων, όπως οι γονιδιακές θεραπείες, κυτταρικές θεραπείες (ανοσοθεραπείες, αναγεννητικές), ιστικές θεραπείες (ανάπλαση του συνδετικού ιστού) κ.ά. Επιπλέον παλιές θεραπείες τεκμηριώνουν τη χρήση τους και περιλαμβάνουν είτε φυτοθεραπευτικά (κάνναβη CBD, THC), είτε εναλλακτικές (βελονισμός κ.ά.), κυρίως σε συνδυασμό με τις νέες ανακαλύψεις».

Απώλεια εργασίας προκαλούν τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα

Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) υπενθύμισε ότι, τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι η κύρια επαγγελματική ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1.000.000 επιπλέον εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα . Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι η κύρια επαγγελματική ασθένεια αντιπροσωπεύοντας το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας. Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Ως μία από τις κύριες αιτίες της σωματικής αναπηρίας, οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό και η διατήρηση του ενεργού πληθυσμού με φάρμακα είναι επωφελής για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», υπογράμμισε η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α..

Στην Ελλάδα, σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς μέλη της, έδειξε ότι:

  • 20% δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής απόλυσης
  • 30% απάντησε ότι ο εργοδότης του ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν
  • 50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του
  • 70% ανέφερε ότι τα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι
  • 81% προτιμά να εργάζεται παρά να λαμβάνει επιδόματα από το κράτος
  • 95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

«Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών, ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία, είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν», κατέληξε η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α..

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα, ακολουθώντας την οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά της Αρθρίτιδας (EULAR), είναι αφιερωμένη στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και στην προτροπή για εργασία των ρευματοπαθών. Μεγάλη βαρύτητα επίσης δίδεται και στην ενημέρωση των εργοδοτών για τις ανάγκες των ασθενών, ώστε να διευκολυνθούν στην παραμονή τους στην εργασία. Απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η πρόσβαση στους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρευματοπαθών από την Πολιτεία.

Η κυρία Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής ΕΚΠΑ, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) υπενθύμισε ότι «ο χρόνιος πόνος είναι νόσος με οδυνηρές σωματικές, κοινωνικές, οικονομικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Η κατάθλιψη, η κοινωνική απόσυρση και το fatique syndrome έχουν αναγνωριστεί ως συνοσηρότητες του χρόνιου πόνου. Στην Αμερική πάσχουν από χρόνιο πόνο 116 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ έχει υπολογιστεί πως το κόστος αντιμετώπισης της νόσου κυμαίνεται από 560-630 δισ. δολάρια το χρόνο. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ένα στα πέντε άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο. Από αυτά το 1/3 υποφέρει καθημερινά και 1/3 δεν μπορεί να αντέξει τον έντονο πόνο. Μεγάλη είναι η επίπτωση στην εργασία λόγω απώλειας εισοδήματος σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό σύνολο λόγω μη εκπλήρωσης εργασιακών καθηκόντων».

Τέλος, ο κ.  Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», σημείωσε ότι, «οι πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, υπό την καθοδήγηση και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στην Επαγγελματική Υγεία και Εργονομία -υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών- μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που πάσχουν από αρθρίτιδα να μην σταματήσουν την εργασία τους, να διευκολύνουν την επιστροφή τους στην εργασία με πλήρη κανονικά καθήκοντα ή εάν απαιτούνται εναλλακτικά ή τροποποιημένα. Οι φυσικοθεραπευτές ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση θα μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων με ρύθμιση τρέχοντος εξοπλισμού, ενημερωτικά φυλλάδια, ορισμό κατάλληλων διαλειμμάτων, σχεδιασμό, οργάνωση, υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης (καθοδηγουμένης ή επιβλεπόμενης) τόσο στον εργασιακό όσο και στον ιδιωτικό τους χώρο».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments