....

TO 2o ΓΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΥΡΓΟΙ (ΚΑΤΡΑΝΤΣΑ) ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ (VIDEO PHOTOS)

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015,το 2ο ΓΕΛ Έδεσσας τίμησε τη γιορτή της σημαίας και την επέτειο του ΟΧΙ στο μαρτυρικό χωριό Πύργοι Εορδαίας, σε μια εκδήλωση στην οποία ολοφάνερη ήταν η συγκίνηση όλων των παρευρισκομένων, κυρίως των μαθητών. Το 2ο ΓΕΛ επέλεξε να επισκεφτεί τους Πύργους, για να αποτίσει φόρο τιμής στους 359 αμάχους-μεταξύ των οποίων και αβάπτιστα βρέφη –που κάηκαν ζωντανοί σε αχυρώνες από τους Γερμανούς, το 1944. Η θυσία τους αποτελεί και σήμερα ανάχωμα στην εξάπλωση της όποιας μορφής φασισμού.

  Το 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, το πρώτο σχολείο της ελληνικής επικράτειας  που τίμησε επιτόπου το ολοκαύτωμα των Πύργων έζησε την εμπειρία της βιωματικής ιστορικής αφήγησης, καθώς ο καταγόμενος από το χωριό εκπαιδευτικός  κ. Γιάννης Χατζόγλου  παρουσίασε το χρονικό της θυσίας δίπλα στα απομεινάρια ενός από τους 9 αχυρώνες που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί. Ακολούθως οι μαθητές  Κωνσταντίνος  Φίστας,  Αναστασία Βοζίνου,  Μαρία Ντερελή κατέθεσαν εκ μέρους των μαθητών στεφάνι στο μνημείο του χωριού και όλοι οι μαθητές μετά την ενός λεπτού σιγή τραγούδησαν το Εθνικό Ύμνο, σε κλίμα  συγκίνησης.

  Ο πρόεδρος του χωριού κ. Δημήτριος Σαμπακίδης υποδέχτηκε το σχολείο στο κτίριο πολλαπλών  χρήσεων της κοινότητας και απηύθυνε χαιρετισμό. Στη συνέχεια έγινε  η τελετή παράδοσης της σημαίας από τον διευθυντή του σχολείου κ. Κλείτσα Δημήτριο στη μαθήτρια της Γ ΄Λυκείου  Οικονόμου Σταυρούλα, ορίστηκαν οι παραστάτες της σημαίας και απονεμήθηκαν τα αριστεία και βραβεία στους μαθητές.

  Στο δεύτερο μέρος της γιορτής προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία» Παράδοξη Πατρίδα» του δημοσιογράφου κ. Νίκου Ασλανίδη (που κατάγεται από τους Πύργους). Η ταινία την οποία προλόγισε η παραγωγός κ. Ν. Φωτιάδου   αφορά στη ζωή ενός εκ των επιζώντων, του Στάθη Χαϊτίδη .

   Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης  Παιδείας Δυτικής Μακεδονίας κ. Τσότσος και ο αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας κ. Καΐδης που επίσης απηύθυναν χαιρετισμό. Τη ΔΔΕ Πέλλας εκπροσώπησε η  υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Πολυξενίδου Αντωνία.

  Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι κυρίες του χωριού προσέφεραν πλούσια εδέσματα, προσωπικές τους δημιουργίες και άφθονα μήλα παραγωγής σε όλους τους καθηγητές και μαθητές και λοιπούς παρευρισκόμενους .Η φιλοξενία τόσο του προέδρου, κ. Δημήτριου Σαμπακίδη, όσο και της κ. Μάρθας Ράλλη που οργάνωσε με τις κυρίες το μπουφέ ήταν πάνω και πέρα από κάθε προσδοκία.

  Ευχή όλων μας, καθηγητών και μαθητών του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας είναι να περάσουν όλα τα σχολεία από το μαρτυρικό αυτό χωριό και να βιώσουν αυτήν την εξαιρετική εμπειρία. Η  Πολιτεία να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια του  προέδρου των Πύργων κ. Δημήτριου Σαμπακίδη και όλων των κατοίκων να αναπλασθεί η περιοχή γύρω από τον αχυρώνα του μαρτυρίου και να λειτουργήσει το μνημείο του ολοκαυτώματος,  όπως επιθυμούν.

Ως TASTV.GR θα αναφέρουμε από την πλευρά μας ότι αξίζουν τα πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή του Λυκείου Δημήτρη Κλείτσα τους καθηγητές και καθηγήτριες του Λυκείου και ιδιαίτεα τους μαθητές και μαθήτριες που με μεγάλη προσοχή τίμησαν με την παρουσία τους για να μάθουν το ιστορικό της μαρτυρικής Κατράντσας (Πύργοι Εορδαίας)  καθώς επίσης συγχαρητήρια αξίζουν στον Πρόεδρο Δημήτρη Σαμπακίδη  για όλη αυτή την προετοιμασία όπως επίσης  και όλες τις κυρίες του χωριού που ετοίμασαν τα πολύ ωραία και νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Τέτοια πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία Λυκείου είναι η πρώτη μας φορά ως  TASTV.GR την οποία  καλύψαμε με ρεπορτάζ στην περιοχή μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και ελπίζουμε το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλα σχολεία εκπαιδευτές και μαθητές για να έχουν έτσι την ευκαιρία να μαθαίνουν την ιστορία του τόπους μας και τις θηριωδίες των Γερμανών.

 

Εμείς ως TASTV.GR ακολουθήσαμε το 2ο ΓΕΛ και καταγράψαμε με την κάμερά μας την επίσκεψη και απότιση φόρου τιμής στην εκδήλωση την οποία θα δείτε μετά τις παρακάτω φωτογραφίες. στο 1ο βίντεο και στο 2ο  β'ιντεο θα δείτε την εκδήλωση απονομής αριστείων των μαθητών.

 
 
 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments