....

40% ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ ΆΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ

-Προκαταβολή 40% για τον παγετό της Άνοιξης στους πληγέντες παραγωγούς, μέχρι τα τέλη Ιουλίου
-Αποζημίωση των όψιμων δενδροκαλλιεργειών με νομοθετική ρύθμιση
Τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης στους πληγέντες από τον παγετό

Την πληρωμή προκαταβολής 40% για ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες από τον παγετό της Άνοιξης 2021 αγρότες μέχρι τα τέλη Ιουλίου και την κάλυψη  των ζημιών στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας ανέδειξε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.
«Όχι μόνο έχει ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας όπως πάντα τις δεσμεύσεις του, κινητοποιεί μηχανισμούς, έτσι ώστε και να επισπευστούν οι συνήθεις διαδικασίες του ΕΛΓΑ αλλά και να δοθεί και προκαταβολή συνολικού ποσού 155 εκ. ευρώ στους πληγέντες μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021» τόνισε η Υφυπουργός υπενθυμίζοντας πως είναι η δεύτερη φορά –με πρώτη τις καταστροφές από τον «Ιανό»- επί Κυβέρνησης ΝΔ, που δίνεται προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ, γεγονός  που είχε να συμβεί από το 2003.
Επίσης παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού, διευκρίνισε ότι με σχετικές νομοθετικές διατάξεις, που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα ενταχθούν στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές και οι όψιμες ποικιλίες δενδροκαλλιεργειών (βυσσινιές, κερασιές, μηλιές) οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο και επλήγησαν από τον παγετό. Όπως τόνισε και για τις ποικιλίες αυτές θα υπάρξει προκαταβολή της τάξης του 40% επί των εκτιμηθεισών ζημιών.
Η κ. Αραμπατζή διευκρίνισε πως η προκαταβολή θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του  Υπουργείου Οικονομικών ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον Οργανισμό. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να καλύψει το διοικητικό κόστος (υπερωρίες, οδοιπορικά) των εκτιμητών προκειμένου οι τελευταίοι να «τρέξουν» τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και τα πορίσματα.
 Η στελέχωση του ΕΛΓΑ επιπλέον του μονίμου προσωπικού και με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό θα βοηθήσει τον Οργανισμό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για να είναι σε θέση να ολοκληρώσει έγκαιρα, αντικειμενικά και αξιόπιστα το εκτιμητικό του έργο.
 «Θα εξαντληθεί κάθε νόμιμη δυνατότητα ώστε οι πληγέντες αγρότες να τύχουν δίκαιης και αναλογικής αποζημίωσης» ανέφερε η Υφυπουργός και τόνισε πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται για ακόμα μία φορά αρωγός στους Έλληνες αγρότες, αξιοποιώντας κάθε νομικό και δημοσιονομικό χώρο. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα είναι αυστηροί και ενδελεχείς ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.
Όσον αφορά στην εξόφληση, η κ. Αραμπατζή υποστήριξε πως στόχος είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2021, υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του άρθρου 35 του Κανονισμού, δέκα χρόνια μετά, στηρίζει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, να εξοφλείται  μέσα στο επόμενο έτος η ζημιά του προηγούμενου σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες κατά την προηγούμενη περίοδο.




 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments