....

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΑΠΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΤΕ

<--break->

 

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά, είτε είναι εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου, είναι η σήψη των ριζών. 

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το φυτό σας έχει σάπιες ρίζες και πώς να το αποτρέψετε εξαρχής. Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά, είτε είναι εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου, είναι το σάπισμα των ριζών. Αλλά μπορεί να μην είστε σίγουροι αν το φυτό σας υποφέρει από σήψη των ριζών ή αν υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο δεν αναπτύσσεται ή δεν ανθίζει όπως περιμένατε.

 

Πέφτουν τα φύλλα από τα φυτά που έχω στο σπίτι: Ποιος είναι ο λόγος και πώς θα το αντιμετωπίσω

Μπορεί να είναι κίτρινα ή χλωμά φύλλα ή τα φύλλα να μαραίνονται
Μπορεί να είναι κίτρινα ή χλωμά φύλλα ή τα φύλλα να μαραίνονται / φωτογραφία toftiaxa.gr

Τι είναι η σήψη των ριζών

Οι ρίζες του φυτού αρχίζουν να αποσυντίθενται λόγω παθογόνων παραγόντων στο έδαφος. Συχνά, αυτό προκύπτει από υπερβολικά υγρό έδαφος που δεν στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων.

Σημάδια σήψης ριζών στα φυτά

Αποχρωματισμένα φύλλα

Τα αποχρωματισμένα φύλλα είναι ένα σημαντικό και εύκολο να εντοπιστεί σημάδι ότι το φυτό σας μπορεί να έχει σήψη ριζών. Μπορεί να είναι κίτρινα ή χλωμά φύλλα ή τα φύλλα να μαραίνονται».

Έτσι, αν κάτι δεν φαίνεται σωστά με τα φύλλα του φυτού σας, είναι μια σαφής ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να ελέγξετε τις ρίζες του.

Τα κιτρινισμένα φύλλα ή τα φύλλα που μαραίνονται μπορεί να σημαίνουν σάπισμα της ρίζας
Τα κιτρινισμένα φύλλα ή τα φύλλα που μαραίνονται μπορεί να σημαίνουν σάπισμα της ρίζας / φωτογραφία toftiaxa.gr

Δείτε ακόμη Μόνο έτσι θα Μπορέσετε να Αναζωογονήσετε μια Αλόη Βέρα που Ξεραίνεται

Έλλειψη ανάπτυξης

Νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά αλλά το φυτό σας δεν μεγαλώνει και δεν ανθίζει; Αυτό δεν είναι απλώς ένα σημάδι σήψης των ριζών, αλλά και ότι το φυτό σας πεθαίνει.

Αδύναμοι μίσχοι

Ένας άλλος δείκτης σήψης των ριζών είναι οι αδύναμοι ή αποχρωματισμένοι μίσχοι. Ελέγχετέ τους περιοδικά (περισσότερο τους πιο κρύους μήνες) για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πρώιμα σημάδια σήψης των ριζών.

Καφέ μουχλιασμένες ρίζες

Εάν οι ρίζες φαίνονται καφέ και σαν να έχουν μουχλιάσει, είναι ίσως το πιο σημαντικό και προφανές σημάδι της σήψης των ριζών. Θα μετατραπούν σε χυλό και το χώμα πιθανότατα θα είναι μουσκεμένο.

Υγρό χώμα

Το χώμα σας δεν φαίνεται ποτέ να στεγνώνει; Εάν αυτό συμβεί μαζί με κάποιο από τα παραπάνω ζητήματα, προσέξτε τις ρίζες. Το υγρό χώμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μυκήτων, οι οποίοι μπορούν να προσκολληθούν στις ρίζες.

Πώς να αποτρέψετε τη σήψη των ριζών

Ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε τη σήψη των ριζών σε φυτά σε γλάστρες είναι να βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει αρκετά μεγάλες τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Εάν φαίνονται λίγο μικρές ή δεν είναι αρκετές, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τη γλάστρα για μια που μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες αποστράγγισης του φυτού σας.

Ο συνωστισμός των φυτών σας μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Τα συνωστισμένα φυτά μπορεί να υποκύψουν στους μύκητες, μην αφήνοντας αρκετό χώρο και αποστράγγιση στο φυτό. Φροντίστε να δώσετε στα φυτά σας αρκετό χώρο μεταξύ τους όταν φυτεύετε τους σπόρους.

Επιπλέον, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες φροντίδας για το συγκεκριμένο φυτό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν το ποτίζετε περισσότερο ή λιγότερο. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Οι θερμότεροι μήνες απαιτούν πιο συχνό πότισμα σε σχέση με τους ψυχρότερους μήνες.

φωτογραφία toftiaxa.gr

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι διαφορετικά φυτά, ειδικά αν φυτεύονται το ένα κοντά στο άλλο, μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος.

Τέλος, θα πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τα εργαλεία κηπουρικής σας, ώστε να μην μεταφέρετε μύκητες από το ένα φυτό στο άλλο.

https://toftiaxa.gr/2024/07/5-simadia-oti-to-fito-sas-exei-sapies-rizes-...

Σχόλια - Facebook Comments