....

ΤΟ 51% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ

Το γενικότερο οικονομικό κλίμα και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες αναγκάζει τους Ευρωπαίους να κάνουν περικοπές, ακόμη και στις επισκέψεις στους γιατρούς.

Περισσότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (51%) αναγκάστηκαν τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες να μην πάνε στο γιατρό επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή γιατί αποφάσισαν οι ίδιοι να στερηθούν αυτή την... «πολυτέλεια», σε μία προσπάθεια να κάνουν οικονομία, περικόπτοντας κάποιες δαπάνες. Φυσικά, στις περικοπές δεν είναι μόνο η ιατρική περίθαλψη, αλλά και οι δαπάνες για φαγητό και θέρμανση. Αυτό καταγράφει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ipsos και τη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Secours Populaire, η οποία προσπάθησε να σκιαγραφήσει την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων τους τελευταίους έξι μήνες.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους (29%) δήλωσε ότι ζει σε επισφαλείς συνθήκες, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 5,5% από 6,1% πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα των Secours Populaire και Ipsos.

«Σε όλη την Ευρώπη, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί το 2023. Εκτεταμένη στέρηση εμφανίζεται στα μεσαία στρώματα», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η έρευνα διεξήχθη σε 10 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία.

«Το ζήτημα της υγείας είναι παρόμοιο με το θέμα των τροφίμων: οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ό,τι είναι απαραίτητο, και αυτό είναι ένας πολύ ανησυχητικός δείκτης», τόνισε ο Sébastien Thollot, εθνικός γραμματέας της Secours Populaire, σε συνέντευξή του στο EURACTIV.

Ωστόσο, το ποσοστό για την πρόσβαση στην υγεία διαφέρει από χώρα σε χώρα: όταν το 41% των Ρουμάνων, των Σέρβων και των Πολωνών εμφανίζονται προβληματισμένοι, μόλις το 22% των Βρετανών και 21% των Γερμανών δείχνουν ανήσυχοι. Παρόμοια ποσοστά έχουν η Γαλλία και η Ιταλία (37%) και η Ελλάδα και η Πορτογαλία (36%).

Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης με το 36% των γονέων να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως φαγητό, σχολικά δίδακτρα, υγειονομική περίθαλψη ή ένδυση.

Η κατάσταση σε Ελλάδα και Μολδαβία

Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να είνα ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς επίσης και στη Μολδαβία, δήλωσε ο Thollot του Secours Populaire. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες και Μολδαβοί αισθάνονται ότι ζουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικές οικονομικές συνθήκες. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους, το 60% των Ελλήνων και το 70% των Μολδαβών βασίζονται σε φίλους και συγγενείς. Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων και το 67% των Μολδαβών περικόπτουν τα ταξίδια για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η κατάσταση στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που πλήττονται από το κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των Γάλλων φοβάται ότι θα πέσει στη φτώχεια βραχυπρόθεσμα, ενώ το 45% δυσκολεύεται να πληρώσει για ορισμένες ιατρικές εξετάσεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments