....

6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΛΕΙΣΤΗ!

«Τσουχτερός» είναι ο λογαριασμός για τις μεταφορικές εταιρείες από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη. Ο αποκλεισμός εδώ και 55 ημέρες έχει στοιχίσει στις εταιρίες 6.000.000 ευρώ, όπως είπε στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος των μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Σαχπελίδης.

Ο κ. Σαχπελίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, καθώς η ζημιά για τις μεταφορικές εταιρείες, και κατ' επέκταση για την ελληνική οικονομία, είναι τεράστια, προκαλώντας προβλήματα ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους. 

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και από πέντε κάτοικοι του χωριού κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω του προσφυγικού. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά και για συνεχείς φθορές και βανδαλισμούς στο χωριό.

Σε κάποιο σημείο οι μηνυτές αναφέρουν ότι ένας πρόσφυγας «περιφερόταν στον καταυλισμό με το αριστερό του μάτι μέσα σε μπουκαλάκι με ορό (!), διότι του βγήκε ξαφνικά, όπως μας είπαν οι συγκάτοικοί του, από μία σπάνια ασθένεια και έψαχνε να βρει χρήματα να πάει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο να του το βάλουν, γιατί το νοσοκομείο δεν είχε γιατρό με αυτή την ειδικότητα».

Η πρόεδρος και οι πέντε κάτοικοι καταγγέλουν πλήρη απουσία κρατικού ελέγχου στον καταυλισμό, ενώ καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Τόσκα ότι δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις και έχει επιτρέψει να γίνει η περιοχή «ξέφραγο αμπέλι» και «άτυπος χώρος ανομίας».

Το βράδυ της Πέμπτης έκανε παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι:

«Αν υπάρχει μια χώρα που δικαιούται να λάβει χρήματα για τον αριθμό προσφύγων που φιλοξενεί, αυτή είναι η Ελλάδα. Όταν κάποιος βλέπει τις εικόνες της Ειδομένης, πρέπει να ντρέπεται για την ανθρώπινη υπόστασή του».

Σύμφωνα με το Ματέο Ρέντσι, «η συμφωνία με την Τουρκία έχει φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, αντικειμενικά, το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε. Με την Τουρκία πρέπει να επαληθεύσουμε και ένα μεγάλο θέμα: αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της η συμφωνία αυτή μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments