....

7 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην Τουρκία είναι διατεθειμένη να παράσχει η Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής, στη 1.30 τα ξημερώματα,  για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο η ΕΕ έχει μέχρι δώσει στην Τουρκία λιγότερα από 1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να διατεθούν σε αυτή τη φάση περί τα 7 δισ.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ η διαπραγμάτευση με την Τουρκία είναι πολυεπίπεδη, ενώ τίθεται και το ζήτημα της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι θα υπάρξει μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χωρών υποδοχής και ιδιαίτερα της Τουρκίας μέχρι τα Χριστούγενα.Image and video hosting by TinyPic

Στη θεσμοθέτηση και τη δημιουργία κοινοτικά χρηματοδοτούμενων κέντρων υποδοχής προσφύγων, Hot Spots, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες πρέπει να στηριχθούν από την ΕΕ, απόφαση την οποία έλαβε η Σύνοδος Κορυφής. 

Όπως διευκρίνισε ο Φρανσουά Ολάντ το σχέδιο δράσης έχει τρεις πυλώνες: 

Τη διασφάλιση των συνόρων

Τη στήριξη της Τουρκίας

Και την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία με συνεπακόλουθη οικονομική στήριξη

Ο Φρανσουά Ολάντ έθιξε και ζήτημα της χορήγησης βίζας όπου ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς θα παραμείνει αυστηρό ώστε να μην υπάρχουν κρούσματα κατάχρησης της.

Στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι τα κριτήρια παραμένουν αδιαπραγμάτευτα και πως οποιαδήποτε συζήτηση θα διεξαχθεί στην ίδια βάση.

Δηλώσεις Τσίπρα

«Δυστυχώς η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας όταν οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη των εργασιών. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αντιμετωπίζουμε ίσως ένα υπαρξιακό πρόβλημα, ως ΕΕ. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης. Οι αποφάσεις σήμερα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές.  Αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ωστόσο για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι η δυνατότητα  να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να αντιμετωπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς την τουρκική πλευρά, τις ακτές της Τουρκίας όπου εκεί πρέπει να δημιουργηθούν τα χοτσποτς και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία. Ευελπιστούμε σε αυτό. Καταθέσαμε τη σταθερή μας θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας από την πλευρά της ΕΕ αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Επισημάναμε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και αυτή ήταν μια κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από την Ελλάδα στο τεράστιο κόστος, αλλά και από πολλούς εταίρους. Βαρύνουσας σημασίας η θέση του προέδρου του ΕΚ πως οι χώρες υποδοχής που παίρνουν το μεγάλο βάρος, γι αυτές τις χώρες πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουμε να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη».

Κατά τον κ. Τσίπρα «αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις δυνατότητες της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα και στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments