....

9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ « ΤΟ ΝΕΦΕΛΟΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ »

Απόσπασμα από την ιστορία του σχολείου που είναι αναρτημένο στο site του σχολειου. Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεοτεροι.... Γιατί οι πολιτικάντηδες τα λένε όπως τους βολεύει.. Να μάθει η κοινωνία της Έδεσσας ότι το πρόβλημα του 9ου δημοτικου δεν είναι τωρινό αλλά κρατάει 30χρονια αυτή η κολώνια.. 

7/9/1989 η ίδρυση του σχολείου.. 
 

    "Επειδή δεν υπήρχε αντίστοιχη στέγη το σχολείο λειτούργησε ως συστεγαζόμενο με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας στο χώρο του τελευταίου επί των οδών Φιλίππου και Π. Μελά ως το 1996, οπότε και μεταστεγάστηκε προσωρινά στο κτίριο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας ( Αγίου Δημητρίου 49 ).

    Από την 1-9-2002, ο Δήμος Έδεσσας παραχωρεί το κτίριο αυτό για τη στέγαση Πανεπιστημιακής Σχολής ( Τμήμα Μάρκετινγκ Πανεπιστημίου Μακεδονίας ) υποσχόμενος λύση του - εκ της απόφασής του ανακύπτοντος ? προβλήματος στέγασης του σχολείου με λυόμενο « κτίριο ». Από τότε αρχίζει και ο « γολγοθάς » για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών, καθώς είναι πραγματικά αυτοί που « θυσιάστηκαν » για να στεγαστεί η Πανεπιστημιακή Σχολή.

    Με την με Αρ. Πρωτ. 3882/6-11-2002 απόφαση του Νομάρχη Πέλλας αποφασίστηκε :

    « η προσωρινή συστέγαση α) τεσσάρων ( 4 ) τάξεων ( Α`, Β`, Γ`, Δ` ) του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας με τον 1ο Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό Έδεσσας στο κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού, σε πρωινή βάρδια και β) δύο τάξεων ( Ε`, ΣΤ` ) του 9ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας με το 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, σε πρωινή βάρδια. »

    Η « προσωρινή » αυτή συστέγαση ( που κράτησε τελικά δώδεκα ολόκληρα χρόνια !) δημιούργησε πάμπολλα προβλήματα και στα τρία προαναφερθέντα σχολεία με φυσική συνέπεια τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γονέων. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο υπέστη τα περισσότερα δεινά με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό αριθμό του μαθητικού του δυναμικού.

Ζωγραφιά που παιδιών του σχολείου αποτυποωμένη όπως ένοιωθαν όταν το 9ο Δημοτικό είχε χωριστεί να λειτουργεί οι μεγάλες τάξεις στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Εδεσσας και οι μικρές σε συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο στα Λύκεια.

 
2019-04-21-212730

 

     Όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες από πρόσωπα και φορείς ώστε να δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα στέγασης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η καλύτερη προοπτική διαφάνηκε όταν στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε. ( 2008-2012 ) εντάχθηκε η κατασκευή σχολικού διδακτηρίου, σε οικόπεδο έκτασης 3.000 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο 322 στην περιοχή Σμαρέκα, στο οποίο θα στεγαζόταν το σχολείο μας. Η μη έγκαιρη όμως απαλλοτρίωση μέρους του οικοπέδου, ήταν η αιτία της εκτροπής του σχετικού κονδυλίου το 2011 στα Γιαννιτσά για την εκεί ανέγερση σχολικού κτιρίου.

Από την εργασία μαθητών και μαθητριών του σχολείου με τίτλο :

« Το νεφελοσχολείο των υποσχέσεων » σχολικού έτους 2003-2004

« Ολημερίς το χτίζανε

το βράδυ γκρεμιζόταν.

Μοιρολογούνε τα παιδιά και κλαίνε οι δάσκαλοι.

Αλίμονο στους κόπους μας

κρίμα στη δουλειά μας ».

Χορός :

Τους γκρεμίσαν το σχολείο

τάχα για το μεγαλείο.

Τους ετάξαν, τους εδώσαν

υποσχέσεις τους φορτώσαν.

Μα δεν τηρήθηκε καμία

Θε μου τι απελπισία ...

Τα παιδιά δε ζουν μονάχα

με παιχνίδια και χαρές.

Θέλουνε και να διαβάσουν

και να μάθουν να μετρούν.

Με τα μάτια τους κλαμένα

και με πόνο στην καρδιά

πάνω στα ερείπια στέκουν

του ενάτου τα παιδιά.

Έχετε γεια σχολεία

και σεις νηπιαγωγεία . ( δις )

Χορός :

Σωπάστε, βρε παιδάκια μου

και μη στενοχωριέστε.

Πάλι με χρόνια με καιρούς

πάλι δικό μας θα `ναι.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments