....

ΆΔΩΝΙΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΡΑΤΣΙ... ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Το μεγάλο ζήτημα της κρυφής αύξησης στη συμμετοχή των φαρμάκων, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες

στους πάγκους των φαρμακείων, προσπάθησε ακόμα μία φορά να υποβαθμίσει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.


Το θέμα μονοπώλησε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους και κατά την επίσκεψή του στο οικοτροφείο ατόμων με Αυτισμό «Άγιος Νικόλαος». Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση συμμετοχής». Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία η συμμετοχή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους έχει ξεπεράσει ακόμα και τα αντίστοιχα ποσοστά της Πορτογαλίας, καθώς μεσοσταθμικά κυμαίνεται από 29 έως 31% και σε περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και το 80%.

Για τον κ. Γεωργιάδη μικρή σημασία φαίνεται να έχει ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για τα αναγκαία τους φάρμακα, καθώς η πολυδιαφημισμένη μείωση στις τιμές –οι «τιμές Σαμαρά» όπως είχε πει ο υπουργός- εξυπηρετεί άλλους στόχους, όπως αποδεικνύεται και όχι την ελάφρυνση των ασθενών.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως στόχος είναι να αυξηθεί η κατανάλωση γενόσημων στη χώρα στο 60%, αναγκάζοντας στην ουσία τους ασθενείς να αλλάζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή με το φθηνότερο γενόσημο, αν δεν αντέχουν οικονομικά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και ένας από τους στόχους είναι η αλλαγή του τρόπου της ασφαλιστικής τιμής» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κρυφό χαράτσι». Μπορεί, όμως, να ονομαστεί διαφορετικά η επιβαλλόμενη αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες των ασφαλισμένων; Μάλλον ο κ. υπουργός παίζει με τις λέξεις, ενώ με κυνικότητα ισχυρίζεται ότι «όποιος θέλει να βρει φάρμακο χωρίς να πληρώσει, μπορεί να το βρει». Έτσι, η επιστημονική γνωμάτευση του γιατρού για την θεραπεία που θεωρεί κατάλληλη για τον κάθε ασθενή, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων.

«Ούτως ή άλλως οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει πάρα πολύ, και με το νέο δελτίο τιμών έπεσαν πάρα πολύ και τον Ιούνιο που θα έρθει θα ξαναπέσουν εκ νέου» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης. Προαναγγέλλει δηλαδή ξανά μειώσεις, που θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, φέρνοντάς τη σε θέση αδυναμίας να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής και δίνοντας προβάδισμα σε ξένες πολυεθνικές, ενώ οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους, εκτός κι αν είναι φθηνά γενόσημα, πιθανώς και εισαγόμενα από τρίτες χώρες, αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας.


http://www.newsbomb.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments