....

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ PORNHUB

Πριν από ένα χρόνο, η Ρόουζ Καλέμπα έγραφε πόσο δύσκολο ήταν να αποσύρει το βίντεο του βιασμού της –σε ηλικία 14 ετών- από μια ιστοσελίδα πορνό. Τότε, δεκάδες ανθρώπων επικοινώνησαν μαζί της για να της πουν ότι αντιμετωπίζουν ακόμη το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα, μιλώντας στο BBC, τονίζει ότι η σιωπή του θύματος είναι το πιο δυνατό όπλο του βιαστή

Μια νοσοκόμα στάθηκε στην πόρτα του δωματίου της λέγοντάς της με τρεμάμενη φωνή: «Λυπάμαι που συνέβη σε σένα. Η κόρη μου βιάστηκε επίσης».

Η Ρόουζ στράφηκε στη νοσοκόμα. Δεν φαινόταν πάνω από 40, σκέφτηκε η Ρόουζ, άρα και η κόρη της θα είναι μικρή, σαν κι εμένα.

Θυμήθηκε το επόμενο πρωί από την επίθεση, τις συζητήσεις της με τον αδιάφορο αστυνομικό και τον κλινικό γιατρό. Όλοι, χρησιμοποιούσαν τη φράση «ισχυρίζεται» αναφερόμενοι στη βίαιη πολύωρη βίαιη επίθεση που τους περιέγραφε. Εκτός από τον πατέρα και τη γιαγιά της, ούτε οι περισσότεροι συγγενείς της την πίστεψαν.

Με τη νοσοκόμα όμως ήταν διαφορετικά. «Με πίστεψε», λέει η Ρόουζ.

Μία χαραμάδα ελπίδας, κάποιος αναγνώριζε αυτό που είχε πάθει. Ένα κύμα ανακούφισης την διαπέρασε, που ίσως έμοιαζε με την αρχή της ανάρρωσης.

Γρήγορα όμως χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δουν το βιασμό με τα ίδια τους τα μάτια, και από αυτούς η Ρόουζ δεν έλαβε καμία ένδειξη συμπόνιας.

«Πήγαινες γυρεύοντας»

Μία δεκαετία αργότερα, η Ρόουζ Καλέμπα χτενίζει τα μακριά, μαύρα μαλλιά της μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της. Ακόμη κι αυτό, τους μήνες μετά το βιασμό ήταν αδύνατο –όλοι οι καθρέφτες του σπιτιού της έπρεπε να είναι καλυμμένοι με κουβέρτες, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει την αντανάκλασή της στον καθρέφτη.

Τώρα, στα 25 της, κάνει ολόκληρα τελετουργικά περιποίησης του εαυτού της. Ένα από αυτά είναι και το να περιποιείται τα μαλλιά της.

Το να τα χτενίζει λειτουργεί σαν πράξη διαλογισμού. Ξέρει ότι έχει όμορφα μαλλιά, της το λένε όλη την ώρα. Επίσης, κάθε πρωί φτιάχνει μια κούπα κακάο, πιστεύοντας ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και γράφει στο ημερολόγιό της τους στόχους της.

Επίτηδες, τις τοποθετεί σε ενεστώτα χρόνο.

«Είμαι καταπληκτική οδηγός» είναι ένας στόχος. «Παντρεύομαι τον Ρόμπερτ και είμαστε ευτυχισμένοι», ένας άλλος. «Είμαι υπέροχη μητέρα».

Η Ρόουζ φέρνει τα μαλλιά της στους ώμους, καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα της, είναι η ασπίδα της.

lakemba hair
Τα μακριά μαλλιά της Ρόουζ κοσμούν την εικόνα του προφίλ της στο Facebook και του Twitter

Έχοντας μεγαλώσει σε μια μικρή πόλη του Οχάιο, δεν ήταν ασυνήθιστο για τη Ρόουζ να κάνει μια μικρή βόλτα μόνη πριν πάει για ύπνο. Καθάριζε το μυαλό της, απολάμβανε τον καθαρό αέρα και την ησυχία.

Εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού του 2009 ξεκίνησε όπως τα περισσότερα από την 14χρονη Ρόουζ.

Όμως τότε ένας άνδρας εμφανίστηκε από τις σκιές. Με την απειλή ενός μαχαιριού την οδήγησε με τη βία στο αυτοκίνητό του. Στο κάθισμα του συνοδηγού καθόταν ένας δεύτερος άνδρας, περίπου 19 ετών. Τον είχε ξαναδεί στη γειτονιά. Την οδήγησαν σε ένα σπίτι στην άλλη άκρη της πόλης και επί δώδεκα ώρες τη βίαζαν, ενώ ένας τρίτος άνδρας μαγνητοσκοπούσε την επίθεση.

Η Ρόουζ υπέστη σοκ, μετά βίας ανάσαινε. Την χτύπησαν άγρια και την μαχαίρωσαν στο αριστερό πόδι, τα ρούχα της γέμισαν αίμα. Έχανε συνεχώς τις αισθήσεις της.

Κάποια στιγμή, ένας από τους άνδρες έβγαλε ένα laptop και έδειξε στη Ρόουζ βίντεο από επιθέσεις σε άλλες γυναίκες. Κάποια από τα θύματα ήταν λευκές γυναίκες, πολλές όμως όχι.

Αργότερα, οι άνδρες απείλησαν να τη σκοτώσουν. Αναγκάζοντάς την να ανακτήσει τις αισθήσεις της, η Ρόουζ άρχισε να τους μιλάει. Αν την άφηναν να φύγει δεν θα αποκάλυπτε ποιοι ήταν, είπε. Δεν θα πάθαιναν ποτέ τίποτα, κανείς δεν θα μάθαινε τίποτα.

Την έβαλαν στο αυτοκίνητο και την παράτησαν σε έναν δρόμο μισή ώρα δρόμο από το σπίτι της.

Όταν έφτασε σπίτι της, είδε το είδωλό της στον καθρέφτη του χολ. Από το κεφάλι της έτρεχε αίμα.

Εκείνη την ώρα ο πατέρας της, Ρον, και άλλα μέλη της οικογένειας βρίσκονταν στο καθιστικό. Στάζοντας ακόμη αίμα από τις πληγές της, εξήγησε τι της είχε συμβεί.

«Ο πατέρας μου κάλεσε την αστυνομία και με παρηγόρησε αμέσως, αλλά οι άλλοι είπαν ότι πήγαινα γυρεύοντας που περπατούσα έξω αργά το βράδυ», λέει η Ρόουζ.

Στο νοσοκομείο, ένας άνδρας αστυνομικός και ένας άνδρας γιατρός υποδέχτηκαν την ανήλικη κοπέλα.

«Και οι δύο με αντιμετώπισαν με εξαιρετική τυπικότητα», λέει, «δεν υπήρξε καμία καλοσύνη, καμία ζεστασιά».

Ο άνδρας αστυνομικός την ρώτησε αν η επαφή είχε ξεκινήσει συναινετικά. Αν απλώς το πράγμα είχε αγριέψει στη συνέχεια, αναρωτήθηκε.

Η Ρόουζ έμεινε αποσβολωμένη.

«Είχε χτυπηθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Είχα μαχαιριές και αιμορραγούσα…».

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Alvaro Barrientos

1 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Alvaro Barrientos

2 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Alvaro Barrientos

3 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Alvaro Barrientos

4 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Paul White

5 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Paul White

6 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Paul White

7 of 8

8 Photos: Οργή στην Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για το βιασμό 14χρονης

- Πηγή: AP / Paul White

8 of 8

Η Ρόουζ αρνήθηκε ότι υπήρξε συναίνεση. Και καθώς ακόμη παράπαιε από αυτό που της είχε συμβεί, είπε ότι δεν ήξερε ποιος της επιτέθηκε. Η αστυνομία δεν είχε στοιχεία για να συνεχίσει.

Όταν η Ρόουζ πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, μην μπορώντας να φανταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της μετά από αυτό. Ο αδελφός της την βρήκε εγκαίρως.

Η πρωταγωνίστρια του σχολείου

Λίγους μήνες αργότερα η Ρόουζ χάζευε στο MySpace όταν είδε ότι αρκετοί συμμαθητές της μοιράζονταν έναν σύνδεσμο, στο οποίο την είχαν ταγκάρει. Όταν πάτησε επάνω, η Ρόουζ μεταφέρθηκε σε μια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου, το Pornhub. Όταν είδε διάφορα βίντεο από την επίθεση βιασμού της, ένιωσε ένα κύμα ναυτίας.

«Η τίτλοι των βίντεο ήταν "Έφηβη κλαίει και τρώει χαστούκια", "Έφηβη καταστρέφεται", "Λιπόθυμη έφηβη". Ένα από αυτά είχε πάνω από 400.000 views», θυμάται η Ρόουζ. «Τα χειρότερα βίντεο είναι αυτά στα οποία είχα λιποθυμήσει. Το χειρότερο ήταν να βλέπω να με βιάζουν όταν δεν είχα καν τις αισθήσεις μου».

Μεγάλη απάτη στις ΗΠΑ: «Ροζ» βίντεο 22 γυναικών ανέβηκαν στο διαδίκτυο χωρίς να το γνωρίζουν

Αμέσως πήρε την απόφαση να μην πει τίποτα γι’ αυτό στην οικογένειά της, άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικοί. Δεν θα κέρδιζε τίποτα αν τους το έλεγε.

Τις επόμενες ημέρες ήταν πλέον φανερό ότι όλο σχεδόν το σχολείο είχε δει αυτά τα βίντεο. «Με εκφόβιζαν. Έλεγαν ότι πήγαινα γυρεύοντας, ότι τους οδήγησα εγώ να κάνουν ό,τι έκανα. Ότι είμαι μια τσούλα». 

Παρακαλώντας το Pornhub  

Κάποια αγόρια είπαν ότι οι γονείς τους τους είχαν πει να μείνουν μακριά της, σε περίπτωση που τα αποπλανούσε και μετά τα κατηγορούσαν για βιασμό.

«Στους ανθρώπους μοιάζει πιο εύκολο να κατηγορούν το θύμα», λέει.

Επί έξι μήνες η Ρόουζ έστελνε διάφορα email στο Pornhub παρακαλώντας τους να κατεβάσουν τα βίντεο.

«Έστειλα στο Pornhub παρακλητικά emails. Τους εκλιπαρούσα να αποσύρουν τα βίντεο. Έγραψα ‘Σας παρακαλώ, είμαι ανήλικη, ήταν βιασμός, κατεβάστε τα'».

Ποτέ δεν έλαβε απάντηση και τα βίντεο εξακολουθούσαν να είναι ενεργά.

«Την επόμενη χρονιά, κλείστηκα στον εαυτό μου, έγινα αντικοινωνική», θυμάται. «Δεν αισθανόμουν τίποτα. Κενή».

Κάθε φορά που είχε οπτική επαφή με κάποιον, αναρωτιόταν αν είχε δει τα βίντεό της.

Δεν άντεχε να βλέπει τον εαυτό της. Γι’ αυτό κάλυψε όλους τους καθρέφτες του σπιτιού της με κουβέρτες. Έπλενε τα δόντια της και έκανε μπάνιο στο σκοτάδι, σκεπτόμενη συνεχώς ποιος θα μπορούσε να είχε δει τα βίντεο.

Τότε, της ήρθε μια ιδέα.

Έγραψε ένα νέο email στο Pornhub υποστηρίζοντας ότι είναι δικηγόρος και απειλώντας ότι θα κινηθεί δικαστικά.

«Μέσα σε 48 ώρες τα βίντεο πρέπει να εξαφανιστούν».

porn hub

Μήνες αργότερα η Ρόους άρχισε να παρακολουθείται από ψυχολόγο, στον οποίο επιτέλους αποκάλυψε την ταυτότητα των δραστών. Εκείνος ήταν επιφορτισμένος να τα αναφέρει στην αστυνομία, η Ρόουζ όμως δεν ήθελε να πει στην οικογένεια ή την αστυνομία για την ύπαρξη των βίντεο.

Η αστυνομία συγκέντρωσε τις καταθέσεις από τη Ρόουζ και την οικογένειά της. Οι δικηγόροι των δραστών υποστήριξαν ότι η Ρόουζ είχε συναινέσει στο σεξ και οι άνδρες κατηγορήθηκαν όχι για βιασμό αλλά για «συνεισφορά στην παραβατικότητα ανηλίκου», ένα πλημμέλημα, και καταδικάστηκαν με αναστολή.

Η οικογένεια της Ρόους δεν είχε την ενέργεια ή τα χρήματα για να αγωνιστεί για αυστηρότερη ποινή.

Μία ανάμεσα σε πολλές

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments