....

ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

νας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς, ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

 

Ένας Έλληνας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των «EU Organic Awards για το 2023» στην κατηγορία του καλύτερου «παραγωγού βιολογικών προϊόντων»

 

Ένας αγρότης από την Πολυκάρπη Καστοριάς, ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης
 

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά.

 

Ο νεαρός Θωμάς Μόσχος είναι τεχνολόγος γάλακτος και ο αδελφός του Χρήστος είναι κτηνίατρος και το βραβείο που έλαβαν το αφιέρωσαν στις οικογένειές τους που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται, αλλά και σε όλους όσοι έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθειά τους.

 

 
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο καλύτερου άνδρα βιοκαλλιεργητή έλαβε ο Θωμάς Μόσχος, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά
 

Σε όλη τη γραμμή παραγωγής, από την καλλιέργεια της γης έως το γάλα που παράγεται από τα ζώα και την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων, ο κ. Μόσχος εφαρμόζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας.

 

Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία τουΗ Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων, τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.

Από το βήμα των φετινών βραβείων κι αμέσως μετά τη βράβευσή του, ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα από τις φωτιές και τις πλημμύρες και απευθυνόμενος στον επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, έκανε έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες.

«Η χαρά μας ένεκα της σημερινής ημέρας είναι μεγάλη αλλά ταυτόχρονα νοιώθουμε τον κόμπο στο στομάχι, για την χώρα μας, που ακόμα αιμορραγεί από τις πλημμύρες και τις φωτιές του 2023, γεγονότα που μας γύρισαν στο σημείο μηδέν. Σας ζητούμε να βοηθήσετε», ανέφερε.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 100 υποψήφιοι-ες από όλη την ΕΕ. Το πρόγραμμα βιολογικών βραβείων της ΕΕ περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία και εκτός από τον Θωμά Μόσχο στην κατηγορία του καλύτερου βιοκαλλιεργητή βραβεύτηκε και μια γυναίκα, η συνάδελφός του Clara Benito Pacheco, από την Ισπανία. 

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Οι υπόλοιποι νικητές είναι:

-  Καλύτερη βιολογική περιφέρεια η Μπούργκενλαντ, στην Αυστρία

-  Καλύτερη βιολογική πόλη η Βιέννη της Αυστρίας

-  Καλύτερη βιολογική περιοχή η Idanha-a-Nova, στην Πορτογαλία

-  Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων η Merry Mill, στην Ιρλανδία

-  Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών προϊόντων ο Gut Wulksfelde, στη Γερμανία

-  Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg – Kolarik im Prater, στην Αυστρία.

Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων και δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πηγή - Αθηναϊκό /Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments